Futbol kuralları baştan aşağı değişti!

10.08.2016 - 09:38 | Son Güncellenme: 10.08.2016 - 10:51

IFAB’ın kabul ettiği kural değişikliklerini UEFA Eğitimcisi Roberto Rosetti açıkladı.

Ofsayt, bariz gol şansı, santra vuruşu, maç öncesi oyuncu ihracı, futbolcunun saha içi tedavisi, penaltı atışında kaleciyi aldatma, oyuna dışarıdan müdahale ve şiddetli faul gibi çok tartışılan başlıklarda radikal düzenlemeler yapıldı.

Uluslararası Futbol Birliği Kurulu’nun (IFAB) kabul ettiği 2016-17 sezonundan itibaren uygulanmaya başlayacak oyun kuralları değişiklikleri, Merkez Hakem Kurulu Eğitim Danışmanı Roberto Rosetti tarafından basınla paylaşıldı.

Türkiye Futbol Federasyonu’nun Riva tesislerinde MHK Başkanı Yusuf Namoğlu’nun da katılımıyla gerçekleştirilen sunumda; ofsayt, bariz gol şansı, oyunun başlaması, topun oyuna girmesi, seri penaltı atışları kriterleri, sakatlanan oyuncunun tedavisi, maç başlamadan önce ihraç edilen futbolcuların durumu gibi önemli değişiklikler gündeme geldi.

UEFA Eğitimcisi Rosetti ve MHK’nin Eğitimden Sorumlu Üyesi Murat Ilgaz’ın, görüntüler eşliğinde yaptığı sunumda, oyun kurallarındaki değişiklikler şöyle sıralandı:

1) Santra vuruşu artık sadece ileriye değil, istenilen yöne yapılabilecek.

2) Hakemler kontrol için sahaya girdiği andan itibaren sarı ve kırmızı kartlarını kullanabilecek. Isınma için sahada bulunan oyunculardan biri, maç içinde olduğu gibi kural ihlali yaparsa hakem ihtar veya ihraç kararı verebilecek.

3) Topu elle oynayarak bariz gol şansını önleyen oyuncu, bu eylemi ceza alanı dışında olsa bile hakem endirekt atış verecek, kırmızı kart gösterecek. Aynı bölgede yapılacak şiddetli faullerde de kırmızı kart çıkacak.

4) Ceza alanı içinde yapılan faullerde, örneğin kalecinin rakip takım oyuncusunu engellediği hallerde, topla oynama niyetine bakılacak. Kalecinin niyeti topla oynamak ise penaltı kararı verilecek, sarı kart gösterilecek. Eskiden bu harekete doğrudan kırmızı çıkıyordu. Kalecinin niyeti topla oynama değilse, karar penaltı ve kırmızı olacak.

5) Ceza alanı içinde bariz gol şansını engellemek için rakip oyuncuya yapılacak tutma ve itmelerde penaltı ve ihraç kararı verilecek.

6) Maç devam ederken oyuna dışarıdan bir müdahale olursa, örneğin bir takımın yedek oyuncusu, masörü, malzemecisi ceza alanına girip golü önlerse, penaltı verilecek, şahıs ihraç edilecek. Eylem ceza alanı dışında ise oyun hakem atışı ile başlayacak.

7) Oyuncular ekipman değişikliği için (ayakkabı, tozluk, forma) dışarı çıktığında artık 4. veya yardımcı hakem kontrolünden geçip yeniden sahaya girebilecek.

8) Penaltıyı kullanan futbolcu, kaleciyi aldatmak için koşarken durur, topun başında bekler ve hareketini yaparsa atış hakkını kaybedecek ve sarı kartla cezalandırılacak. Aleyhine serbest atış verilecek.

9) Ofsayttan sonra başlama vuruşu daima ihlalin olduğu noktadan yapılacak. Pozisyon gereği oyunu sınırlayan çizginin dışına çıkan, ancak sonra tekrar ceza alanına girip topla oynamaya çalışan futbolcu ofsayt sayılacak.

10) Bir oyuncu kırmızı veya ikinci sarı kartlık bir ihlal yaptığında hakem bir avantaj oynatırsa bu oyuncu oyuna artık müdahale edemeyecek. Kırmızı kart oyun durduğunda gösterilecek. Bu oyuncu oyuna müdahale ederse, hakem maçı durduracak ve futbolcuyu ihraç edecek, oyun serbest vuruşla başlayacak.

11) Savunma yapan takımdan bir oyuncu sakatlanarak ceza sahası dışına düşerse, pozisyon devam ederken kale çizgisinde sayılacak. Oyun ceza alanı içinde devam ederken vuruş gol olursa geçerli sayılacak. Ancak topu savunma yapan takım tarafından ceza alanı dışına çıkarılır ve orta sahaya oynanırsa, yerde yatan oyuncu ofsayttan çıkmış sayılacak.

‘Herkes hazır olsun’

Merkez Hakem Kurulu Başkanı Yusuf Namoğlu, bu sezon klasmanların bölünmesinin, A kategorisindeki hakemlerin motivasyonunu bozmaması gerektiğini belirterek, “Yönetmelik izin veriyor. Her hakem her klasmanda maç yönetebilecek. Altta olan başarılı ise üstte, üstte olan başarısız ise bir altta maça çıkacak” diye konuştu.

Yeni sezonda hakemlere daha fazla saygı gösterilmesini isteyen Namoğlu, “Herkes birbirine saygılı olacak. Özellikle futbolcu ve teknik adamlardan rica ediyorum” dedi. MHK Başkanı ilave hakemliğin kalktığını hatırlatırken, bundan böyle 4. hakemlerin, yardımcılardan değil, hakemlerden atanacağını da ifade etti.

Milliyet

Senin için hazırladığımız haberler