Futbolcuya kendi kalesine gol attıran derbi! Günlerden yeşil-siyah

27.05.2021 - 23:24 | Son Güncellenme: 28.05.2021 - 13:41

Marmara’nın ezeli rakipleri Kocaelispor ile Sakaryaspor bugün TFF 1. Lig’e son bilet için kozlarını paylaşacak. İşte Türk futbolunun en özel bölgesel derbilerinden olan yeşil-siyah rekabetin öyküsü…

Futbolcuya kendi kalesine gol attıran derbi! Günlerden yeşil-siyah

Ozan ERMİŞ-AJANSSPOR

TFF 1. Lig’e yükselecek son takım bugün saat 20:00'de oynanacak Kocaelispor-Sakaryaspor maçıyla belli olacak. Türk futbolunda sezonun son finali gerçekten adına yakışır bir randevuyu beraberinde getirdi. Zira iki takım sadece bu maç için değil tarihleri boyunca birbiriyle çekişip durdu. Türk futbolu için çok özel yeri olan iki kulübün o kadar fazla ortak noktası var ki… 

Benzerliklerden güçlenen rekabet

Aslında aralarındaki rekabet de birbirine tıpatıp benzeyen kardeşlerin tatlı çekişmelerini andırıyor. Aynı bölgede yer alan iki şehir, Doğu Marmara’nın topraklarını paylaşan komşu kentleri. Hatta Sakarya il olmadan önce aynı sınırlarda yaşamışlar. Bunun dışında renkleri bile ortak. Yeşil-siyah aşkını yaşayan iki takım da cefakar taraftarlarıyla ünlü. Bir tarafta Kocaeli’nin ‘Hodri Meydan’ı, diğer yanda Sakaryaspor’un ‘Tatangalar’ı takımlarının en önemli gücü.

Eski günlerinin özleminde iki camia

“Hani biri olmazsa diğeri de olmaz” denilen rekabetler vardır ya; bu Kocaelispor-Sakaryaspor için de geçerli. Formalarından tribün kültürlerine dek bu kadar benzeyen iki takımın yükseliş ve düşüş dönemleri bile birbirine paralel. İkisi de altın dönemlerini 1980’ler ve bir parça 90’ların başında yaşıyor. 1999 Marmara depremi onları acılarında da ortak kılıyor. 2000’li yıllar ise özellikle 2010’dan sonrası her iki kulüp adına da felaket.

Amatörde bile 20 bin kişiye oynayan takım: Kocaelispor 

Bu dönemde ikisi birden borçları yüzünden dibe vuruyor. Transfer yasakları, silinen puanlar, dağ gibi biriken menajer-futbolcu davaları derken Sakaryaspor 3. Lig’e, Kocaelispor ise BAL’a kadar düşüyor. Ama büyüklüklerinden burada da bir şey kaybetmiyorlar. Örneğin Kocaelispor, 8 Aralık 2014 günü oynadığı Büyükçekmecespor maçında tribünlerini dolduran 20.745 kişi ile Bölgesel Amatör Lig’in seyirci rekorunu kırıyor. 

Sakarya küllerinden doğdu, 1. Lig’in kapısından döndü 

İki kulüp de yakın geçmişte kendilerine yakışan yepyeni statlara kavuşuyor. Rakibine oranla daha çabuk toparlanan Sakaryaspor 2. Lig’e yükseldikten sonra formasının ağırlığıyla hemen 1. Lig kapısını zorlamaya başlıyor. Hatta 2081-19’da Bursa’daki finalde Fatih Karagümrük’e kaybeden yeşil-siyahlılar, Süper Lig’e bir lig daha yaklaşma şansını son maçta yitiriyor. Ezeli rakiplerin kendi aralarında oynadıkları maçlarda da istatistikleri birbirine çok yakın.

Büyük rekabette Sakaryaspor 2 galibiyetle önde

Geride kalan 36 maçın 14’ünü Sakarya, 12’sini Kocaeli kazanmış, 10 maçta da eşitlik bozulmamış. Körfez’in 50 golüne Tatanga 52 golle karşılık vermiş. 1991-92 sezonunda rakibini 6-2 yenen Kocaelispor en farklı galibiyeti özelliğini de taşır. Ancak Sakaryaspor’un 2010-11 sezonundaki galibiyeti tarihe geçen bir olaya sahne olmuş. 

Gökhan Bozkaya’nın bilerek kendi kalesine attığı gol

Ezeli rakibi karşısında son dakikalara 4-1 önde giren Sakaryasporlu taraftarlar, Kocaeli tribünlerine 41 olan plakalarını kastederek göndermede bulunan tezahürata başlamış. Bu duruma sahada çok sinirlenen Kocaelisporlu futbolcu Gökhan Bozkaya ise durumdan vazife çıkararak kendi kalesine bir gol atıp skoru 5-1’e getirmiş ve ‘plakanın onurunu’ kurtarmış! 

Yeşil-siyah geceye hazır olun 

İşte profesyonel futbolcuları bile tribündeki fanatik taraftara çeviren Kocaelispor-Sakaryaspor derbisi böyle bir rekabet. İşin ilginç yanı bu sıra dışı karşılaşmanın iki takım arasındaki son maç olması. Tam 10 yıldır birbirinden uzak kalan ikiliden bugün hangisi kazanır bilinmez ama maç bittiğinde ortaya çıkacak bir şey var ki; bu gece sevincin de hüznün de renginin yeşil-siyah olacağı.

Kocaelispor-Sakaryaspor maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda?

Kocaelispor ile Sakaryaspor, TFF 2. Lig play-off final maçı bugün (28 Mayıs Cuma) Atatürk Olimpiyat Stadı’nda oynanacak. Saat 20.00’de başlayacak karşılaşma Spor Smart’tan canlı yayınlanacak.

Play-off finaline nasıl geldiler?

Sakaryaspor

2. Lig Kırmızı Grup’ta 75 puanla 2. oldu.

Çeyrek final

Vanspor-Sakaryaspor: 0-2

Sakaryaspor-Vanspor: 2-0

Yarı final

Kırşehir Bld.-Sakaryaspor: 0-0

Sakaryaspor-Kırşehir Bld.: 5-1

En son ne zaman 1. Lig'de oynadı: 2011-12

Kocaelispor

2. Lig Beyaz Grup’ta 68 puanla 3. oldu.

Çeyrek final

Ankara Demirspor-Kocaelispor: 1-1

Kocaelispor-Ankara Demirspor: 3-0

Yarı final

Kocaelispor-Hekimoğlu Trabzon: 0-0

Hekimoğlu Trabzon-Kocaelispor: 2-2

En son ne zaman 1. Lig'de oynadı: 2009-10

Senin için hazırladığımız haberler