Futbolda 'el' kuralı değişti, tişört kolu geldi!

02.03.2020 - 15:27 | Son Güncellenme: 02.03.2020 - 12:39

Futbol oyun kurallarına değişilik. El kuralı nasıl oldu? IFAB yeni kurallar için toplandı. Futbol kurallarında yapılan değişiklikler neler. Sakatlık yaşayan futbolcu, el kuralı gibi bir çok kuralda değişikliğe gidiliyor. Yeni kurallar geliyor

Futbolda 'el' kuralı değişti, tişört kolu geldi!

IFAB futbol oyun kurallarında değişiklik yaptı. Özellikle el tanımı için konulan tişört kolu kriteri yeni tartışmaları da beraberinde getirecek. Pekiyi, IFAB’ın kararıyla ilgili detaylar neler? Son gelişmeler ve ayrıntılar haberimizde…

Jonathan Ford açıklamayı yaptı

HÜSEYİN ÖZKÖK

Dünyada futbol kurallarını uygulama ve değiştirme yetkisine sahip tek kurum olan IFAB'ın Kuzey İrlanda'nın Belfast kentinde iki gün süren genel kurulu sonrası düzenlenen basın toplantısı ile bir açıklama yaptı. Doğal üyelerden Galler Futbol Federasyonu Jonathan Ford tarafından yapılan açıklamada el konusunda yeni bir uygulama yapılacağı bildirildi.

Grafik çizimle paylaşım

Kolun tam olarak nerede başladığı ve omuzda nerede bittiğiyle ilgili yeni bir tanımlama getirildiğini ifade eden Ford, bir de grafik çizim paylaştı. Galler Federasyonu Başkanı, bir tişört kolu uzunluğundaki bölümün bundan sonra el olarak değerlendirilmeyeceğini onun alt tarafına gelen her topun ise el sayılacağını söyledi.

Ford: "Hakemler daha kolay karar verebilecek"

Bu kararın nedenini kolun o bölgesiyle vücudun genişletilme ihtimalinin olmadığını belirten Ford, bununla birlikte hakemleri daha kolay karar verebileceklerinin savundu. Daha önce omzun kolla birleştiği yerde top kol kısmına değdiğinde kol sayılıyordu. Şimdi t-shirt kolu boyu kadar bir bölüm omuz olarak değerlendirilecek.

Seri penaltılarda sarı kartlar ayrı değerlendirilecek

IFAB'ın 2019 yılı 1 Haziran günü devreye aldığı yeni kararlardan biri de penaltı atışları sırasında daha önce iki ayağıyla kale çizgisi üzerinde durması gereken kalecilerin sadece tek ayakla durabilme olanağının getirilmesiydi. Ancak bununla birlikte yapılan ihlal sonrası eğer kaleci topu kurtarmışsa penaltının tekrarı ve kaleciye sarı kart gösterilmesi de kuralın yeni haline eklenmişti. İşte bu yeni durum elemeli müsabakalarda uygulanan seri penaltılarda kaleciler için bir dezavantaj yaratıyordu. Çünkü maç içinde sarı kart gören kaleci seri penaltı atışlarında ihlal yaparsa ikinci sarı karttan oyundan atılıyordu. Bununla ilgili özellikle geçen yıl düzenlenen Kadınlar Dünya Kupası'nda büyük tartışmalar yaşanmıştı.

Seri penaltıdaki ihlaller ayrı değerlendirilecek

İşte IFAB, bu tartışmaların önüne geçecek adımı attı ve elemeli karşılaşmalarda görülen sarı kartların seri penaltı atışlarındaki kartlarla ayırdı. Buna göre artık oyun içinde görülen sarı kartlar seri penaltılara taşınmayacak ve seri penaltılardaki ihlaller ayrı olarak değerlendirilecek.

Amsterdam'daki toplantı önemli...

Ancak seri penaltılarda görülen kartların nasıl kategorize edileceği konusu ise federasyon ve konfederasyonlara bırakıldı. Elemeli turnuvalar düzenleyen UEFA da yarın Amsterdam'da yapılacak İcra Kurulu toplantısında 2020/21 sezonunda kendi turnuvalarında uygulayacağı futbol oyun kurallarını belirleyecek. Toplantıda seri penaltılarla ilgili uygulama konusunda da nasıl bir uygulama yapılacağı da ortaya çıkacak.

Beyin sarsıntısı uygulamaları test edilecek

Futbolda azımsanmayacak kadar sıklıkla görülen beyin sarsıntıları ile ilgili olarak IFAB yıllık olağan genel kurul toplantısında düşünülen uygulamaların test edilmesine karar verdi. İlk testin Olimpiyat Oyunları futbol turnuvasında yapılacağını bildiren IFAB, isteyen federasyon ve konfederasyonların da seçenekleri test edebileceklerini bildirdi.

Nasıl öneriler var?

Buna göre daha önce Ajansspor'da haberini yaptığımız gibi iki öneri söz konusu.

-Geçici oyuncu değişikliği: Bu durumda beyin sarsıntısı kontrolü yapılan oyuncunun zaman baskısı olmadan tanısı koyulana kadar yerine geçici olarak bir oyuncu girmesi. Uzman doktorun beyin sarsıntısı yok demesi halinde oyuncunun tekrar oyuna dönebilme imkanı.

-Ekstra oyuncu değişikliği hakkı: Bir oyuncunun beyin sarsıntısı geçirmesi durumunda bu nedenle yapılacak oyuncu değişikliklerinin normal üç oyuncu değişikliği hakkını etkilememesi.

Senin için hazırladığımız haberler