Futbolda milat! 'Koskaca' UEFA böyle geri adım attı

09.12.2020 - 16:47 | Son Güncellenme: 09.12.2020 - 16:52

Paris Saint Germain - Başakşehir Şampiyonlar Ligi karşılaşmasında yaşanan hakemin ırkçı söylemi UEFA'yı ilk kez maçı ertelemeye ve hakemleri değiştirmeye zorladı. Bu, futbolda ve tüm sporlarda milat olacak. Sahada ırkçılık yapanlar artık sporcuların sahayı terk edeceğini artık herkes bilmeli.

Futbolda milat! 'Koskaca' UEFA böyle geri adım attı

Hüseyin ÖZKÖK - AJANSSPOR

Paris St. Germain ile Başakşehir arasındaki Şampiyonlar Ligi H Grubu karşılaşması başladığında temsilcimiz Avrupa’ya veda maçına çıkarken karşılaşma ev sahibi ekip için gruptan çıkmak adına mutlaka en azından kaybedilmemesi gereken bir maçtı. Çünkü karşılaşmanın kaybedilmesi durumunda Leipzig-Manchester United maçı berabere bittiğinde iki takım el ele bir üst tura çıkacak üçüncü olup PSG, Avrupa Ligi ile yetinecekti.

Ancak; aslında bakıldığında gruplarda sıradan bir futbol karşılaşması olan maç, UEFA tarihinin en büyük skandallarından birine yol açarken gelişen olaylarıyla aynı zamanda futbol tarihine örnek olarak geçecek bir müsabakaya dönüştü.

Uzun yıllardan beri “Irkçılığa Hayır” (No to Racism)  “Saygı” (Respect) sloganlarıyla karşımıza çıkan UEFA’nın resmi bir maç görevlisi ilk kez ırkçı bir söylemde bulundu. Yine ilk kez bir müsabaka bu nedenle tatil edildi. Bu durum futbol tarihinde bu bağlamda yapılmış en büyük hareket olarak tarihteki yerini şimdiden aldı.

En büyük aktörler, futbolcular

Ve bu büyük hareketin en büyük aktörleri ise kesinlikle oyunun da aktörleri olan futbolculardır. İki ekibin oyuncuları hangi ırka mensup olduklarına bakmaksızın olaya tepki koydu ve UEFA’ya maçı erteletmekten, hakemleri değiştirmekten başka seçenek bırakmadı.

Demba Ba ders verdi

Kısaca futbolcular samimiyet sınavından pekiyi alarak çıkan taraf olmuşlardır. Özellikle de Demba Ba.

Başakşehirli dünyaca tanınan oyuncu açıklama yapmaya çalışırken ayrımcılık yapan 4. hakeme "Beyaz birisi hakkında konuşurken ona 'Beyaz insan' demiyor, sadece 'insan' diyorsunuz. Peki neden siyah bir insan hakkında konuşurken 'Siyah insan' diyorsunuz ki?" derken tüm dünyaya da adeta bir ders verdi.

Irkçılık tüm dünyanın yaşadığı ve hasta ruhlu insanların neden olduğu büyük bir sorun. Bundan önce de çeşitli liglerde tribünlerden sahadaki oyunculara ırkçı saldırılar olmuş ve saldırıya uğrayan oyuncular sahayı terk etmek istemiş diğer oyuncular onları geri döndürmeye çalışmışlardı. Bu fotoğraf sanıyorum çoğumuzun gözü önüne gelmiştir. Ama şu ortaya çıktı ki aslında o olaylarda o futbolcuların toplu halde sahayı terk etmeleri gerekiyormuş.

Böyle bir tepki koskoca UEFA kurumunu ilk kez maç erteletmeye ve hatta maçın hakemini değiştirmeye zorlamış bunda da başarılı olmuştur.

Yaşananlar bir milat

Burada PSG’li oyuncuların da rolü çok önemlidir. Eğer UEFA 4. Hakemi görevden aldıktan sonra ev sahibi takım tamam biz oynamaya devam edebiliriz UEFA da Başakşehir’e “hakemi görevden aldık, artık sahaya çıkın” deseler ya Başakşehir sahaya çıkacak ama tepkinin etkisi bu derece büyük olmayacaktı ya da Başakşehir maça çıkmayıp hükmen mağlubiyeti göze alacaktı. Bana göre her iki durumda da iki takımın ortak tepkisinin yarattığı etki sağlanamazdı. UEFA da burada takdir edilecek şekilde takımları oynamaya zorlamamış ve durumu değerlendirip en makul çözüme ulaşmıştır.

Tüm bu olanlar futbolda ve tüm sporlarda bana göre bir milat olacaktır. Bundan sonra sahalarda ırkçılık yapanlar artık sporcuların sahayı terk edeceğini bilmelidirler.

Bu bağlamda ilk andan itibaren çok sağlam duran başta Başakşehir kulübü ile PSG ve UEFA yetkililerini de kutlamak gerekiyor.

Ayrıca hakemlerin konuşmalarının tamamı kayıt altında olduğu için yapılacak soruşturmada her şey çok daha net olarak ortaya çıkacaktır.

Bu bağlamda Pierre Webo’nun gördüğü kırmızı kartın iptal olması konuşmaların dinlendiğini ve ırkçı söyleme karşı gösterdiği tepki sonrası haksız yere kırmızı kart gördüğünü ortaya koyuyor.

Senin için hazırladığımız haberler