"Futbolda Şike Kumpası" davasında 88 sanığın cezası onandı

Feride Kara
29.04.2022 - 20:27 | Son Güncellenme: 30.04.2022 - 15:58

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) "futbolda şike" soruşturmasında 88 sanığın yargılandığı davada verilen cezalar İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi tarafından onandı.

"Futbolda Şike Kumpası" davasında 88 sanığın cezası onandı

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) "futbolda şike" soruşturmasında kumpas kurdukları gerekçesiyle 88 sanığın yargılandığı davada verilen cezalar İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 27. Ceza Dairesi'nce onandı.

Cezalar onandı

Daire, dönemin Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Nazmi Ardıç ile yardımcısı Ahmet Kalender, kapatılan Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca, yurt dışına kaçmaya çalışırken yakalanan eski komiser yardımcısı Ramazan Haktan Helvacı ve soruşturma dosyasını hazırlayan eski polis memuru Lokman Yanık’ın da aralarında bulunduğu 88 sanıklı davada, yerel mahkemenin verdiği cezaları onadı.

İlk derece mahkemesine geri gönderdi

Bir kısım sanıklar yönünden yerel mahkemece verilen beraat kararının bozulmasına karar veren Daire, bu sanıklar yönünden dosyayı ilk derece mahkemesine geri gönderdi.

Neler yaşandı?

2016 yılından beri süren 88 sanıklı "Futbolda şike kumpası" davasında Kapatılan Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca 1292 yıl hapis cezasına, dönemin İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü 1971 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Mahkeme, dönemin Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdür Yardımcısı Ahmet Kalender’i 76’kez "Haberleşmenin gizliliğini ihlal", 155’kez "Resmi belgede sahtecilik", 80’kez "İftira" suçlarından toplamda 1766 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırmıştı.

İlgini Çekebilir
Erman Toroğlu'ndan Şenol Güneş'e şike suçlaması!
Habere Git

Verilen cezalar

Heyet, kapatılan Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca’yı 76’kez "Haberleşmenin gizliliğini ihlal etme", 166’kez "Resmi belgede sahtecilik", 91’kez "İftira" suçlarından toplamda 1292 yıl hapis cezasıyla cezalandırılmasına karar vermişti. Yurt dışına kaçmaya çalışırken yakalanan eski komiser yardımcısı Ramazan Haktan Helvacı ise 47’kez "Haberleşmenin gizliğini ihlal etme", 81’kez "Resmi belgede sahtecilik", 44’kez "İftira" suçlarından 999 yıl 3 ay 15 gün hapse mahkum edilmişti.

Geriye kalan 43 sanığa hapis cezası

Mahkeme heyeti bu üç sanığa daha önceden "Silahlı terör örgütüne üye olma" suçundan ceza verildiği için karar verilmesine yer olmadığına hükmetmişti. Soruşturma dosyasını hazırlayan eski polis memuru Lokman Yanık ise "Silahlı terör örgütüne üye olma", 91’kez "İftira" ve "Resmi belgede sahtecilik" suçlarından toplamda 161 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Heyet, 35 sanık hakkında beraat ya da karar verilmesine yer olmadığı kararına hükmetmişti. Geri kalan 43 sanığın da değişen oranlarda hapis cezasıyla cezalandırılmasına karar verilmişti.

Fenerbahçe Kulübü Avukatı açıklama yaptı

Fenerbahçe Kulübü Avukatı Naim Karakaya Bölge Adliye Mahkemesi’nin kararı için değerlendirme yaptı. Karakaya şunları söyledi: “Kulübümüzün ve camiamızın mağduriyeti ve Fenerbahçemizin maruz kaldığı 3 Temmuz sürecinin derin odaklarda kurgulanıp örgüt mensuplarınca örgüt amaçlarına hizmet için uygulamaya konduğu yargı kararıyla bir kez daha üst mahkemece tescillenmiştir."

"Taraf sıfatıyla yer alma talebimiz kabul edilmiştir"

"Bölge Adliye Mahkemesi, kulübümüzün bu davalarda önceki davanın mağdurlarının yanı sıra kulüp olarak da Fenerbahçemizin “katılan” yani davada taraf sıfatıyla yer alması gerektiğinin altını çizerek kulübümüzün talebini kabul etmiştir. Yüksek Mahkeme, 3 Temmuz 2011 sürecinde salt hakkında ceza dava açılanlar değil savcılıkça soruşturmaya maruz kalanların da mağdur olabileceğini belirterek İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi’nce değerlendirme yapılması gerektiği görüşüyle hükmü sanıklar aleyhine kulübümüz ve camiamız lehine sadece bu kısmı bozarak İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi’ne göndermiştir."

"Bu kapsamda Fenerbahçemizin talepleri Bölge Adliye Mahkemesi’nce kabul edilmiştir. Sanıkların ceza almamaları veya yüksek olduğu yönündeki itirazları da reddedilmiştir. Sanıklara, Anayasal düzeni cebren değiştirmeye teşebbüs etme, terör örgütü üyeliklerinden verilen daha ağır cezaların olduğu kısım ise onanmış ve dosya son aşama denetim için temyiz incelemesi için Yargıtay’a gönderilecektir."

Fenerbahçe'den açıklama

Fenerbahçe, mahkeme kararı sonrası yayınladığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: "Bazı sanıklar aleyhine daha fazla ceza verilmesi gerektiğini belirten İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi’nden çıkan İstinaf Kararı sonrasında, hukuksuzluğa karşı hukukla mücadele ettiğimizin ve hukukun galip geldiğinin bir kez daha altını çiziyoruz!"

Senin için hazırladığımız haberler