Futbolda yeni dönem: Yedek sayısı artıyor, hakeme kamera takılıyor

13.06.2022 - 16:24 | Son Güncellenme: 13.06.2022 - 16:48

IFAB, 5 oyuncu değişikliği kuralını 2022-23 sezonunda kalıcı hale getirirken, hakemlere yapılan saygısızlıklar ve hakem güvenliği için kamera sistemini devreye sokacak

Futbolda yeni dönem: Yedek sayısı artıyor, hakeme kamera takılıyor

Hüseyin ÖZKÖK - AJANSSPOR

Uluslararası Futbol Birliği Kurulu (IFAB), Rusya’nın Ukrayna’yı işgali nedeniyle ertelediği 136. Yıllık İcra Kurulu toplantısı Katar'ın başkenti Doha’da yapıldı. Toplantıda 1 Temmuz 2022'de yürürlüğe girecek olan 2022/23 Oyun Kurallarında yapılan değişiklikler ve bunlarla ilgili yapılan bildirimler onaylandı.

Infantino başkanlık etti

FIFA Başkanı Gianni Infantino'nun başkanlık ettiği 4 FIFA yöneticisi ile İngiltere FA, İrlanda FA, İskoç FA, Galler FA ve IFAB yönetiminden temsilcilerin katıldığı İcra Kurulu’nda devam eden beyin sarsıntısı geçiren oyuncular için ekstra oyuncu değişikliği testleri, ofsayt tespit alternatifleri ve maç görevlilerini (hakemler) desteklemek için en son teknolojik gelişmeler üzerinde görüşmeler yapıldı.

Hakeme saygısızlık engellenecek

Bunun yanında hakemlere yapılan saygısızlıklar ve hakem güvenliği küresel sorunlar olarak belirlendi. Kurul üyeleri, futboldaki bu sorunu çözmek için hakemler tarafından taşınacak vücut kameraları ile potansiyel denemeler yapmak da dahil bu sorunların üstesinden gelmek için her türlü girişimi yapma kararı aldılar.

5 oyuncu değişikliği kalıcı oldu

Oyuncu değişiklikleri ile ilgili olarak, FIFA'nın Mayıs 2020'de küresel kovid salgını sırasında oyuncuları korumak amacıyla, IFAB’dan talebiyle geçici olarak 5 oyuncu değişikliği hakkı getirilmiş bu hakkın kullanımı daha sonra birkaç kez uzatılmıştı.

Bugünkü toplantıda IFAB İcra Kurulu, Futbol ve Teknik Danışma Panelleri'nin (FAP-TAP) toplantısı sonrası yapılan öneriler ve tüm futbol camiasından gelen yoğun istekler sonrası bu kuralın 2022/23 sezonu 1 Temmuz itibarıyla oyun kurallarına kalıcı olarak eklenmesini kabul etti. Ayrıca maç içinde oyuncu değişikliğinin üç kez ile sınırlandırılması ile devre arası oyuncu değişikliği hakkının aynı şekilde devam ettiği hatırlatıldı.

İlgini Çekebilir
FIFA'dan tarihi karar! 2022 Dünya Kupası Avrupa Elemeleri'ne VAR sistemi...
Habere Git

Yedek oyuncu sayısı artabilir

Bunlara ek olarak, üyeler, yarışma organizatörünün takdirine bağlı olarak, takım sayfasında listelenen maksimum yedek oyuncu sayısını 12'den 15'e çıkarılmasına da karar verdi.

Beyin sarsıntısı araştırması sürecek

Toplantıda futboldaki beyin sarsıntıları ile ilgili olarak yapılan küresel denemelerin sonuçları hakkında bir güncelleme raporu incelendi. Denemelerde 140'tan organizasyonda test yapılmasına rağmen, bilimsel olarak geçerli bir karar oluşturmak ve daha fazla veri toplamak amacıyla testlerin Ağustos 2023'e kadar uzatılması kararı alındı.

Geçici beyin sarsıntısı durumlarında şu anda yapılacaklar konusu da yeniden değerlendirildi, Beyin sarsıntısı şüphesi olan oyuncunun söz konusu maçta yer almaya devam etmemesi ve oyundan kesinlikle çıkartılması gerektiği vurgulandı.

Ucuz VAR sistemi

Deneme protokollerinin doğru bir şekilde uygulanmasını sağlamak için daha fazla eğitime ihtiyaç olduğu konusunda da anlaşmaya varıldı.

İcra Kurulu, FIFA tarafından, 100'den fazla maçta denenen ve daha ucuza mal olacak bir video yardımcı hakem (VAR) teknolojisini (VAR "Light") daha fazla müsabakanın kullanmasına olanak sağlayacak yenilikler ve video maç görevlilerinin karar vermesine yardımcı olacak sistemlerle yapılan başarılı testler hakkında bilgi aldı.

Yarı otomatik ofsayt

Ofsayt pozisyonlarının daha hızlı ve doğru bir şekilde tespit edilmesini sağlayacağı düşünülen “yarı otomatik ofsayt teknolojisi” konusu da toplantının gündemindeydi. Ayrıca potansiyel bir video destek çözümünün de testinin yapılması düşünüldüğü bildirildi.

Testler başarılı ama Dünya Kupası için karar alınmadı

Toplantıdan sonra açıklama yapan FIFA Başkanı Gianni Infantino ve FIFA Hakem Komitesi Başkanı Pierlugi Collina, yarı otomatik ofsayt teknolojisinin Kulüpler Dünya Kupası ve Arab Cup’da başarıyla test edildiğini ancak Dünya Kupası için henüz karar almadıklarını açıkladılar.

Ayakla taç ve net süre tartışıldı

Gündemde ayrıca oyun sırasında belirli hakem kararlarını açıklamak, oyun süresinin net hale getirilmesi ve tacı ayakla oyuna sokmak gibi diğer düşünceler de tartışıldı. Ancak İcra Kurulu, her türlü denemenin izin gerektirdiğini, bunların IFAB ve FIFA tarafından denetlenmesi gerektiğini de açık olarak ifade etti.

Senin için hazırladığımız haberler