Futbolda zaman geçirmeye son! Geri sayım geliyor...

Özgür Koç
16.01.2026 - 10:35 | Son Güncellenme: 16.01.2026 - 10:47

Uluslararası Futbol Birliği Kurulu (IFAB), bilinçli zaman geçirmeyi azaltmak için taç atışları, kale vuruşları ve oyuncu değişikliklerine süre sınırı getirilmesini gündemine aldı. İşte detaylar...

Futbolda zaman geçirmeye son! Geri sayım geliyor...

Futbolda bilinçli olarak zaman geçirme sorununa karşı yeni adımların atılması gündemde.

Süre sınırı getirilebilir

The Athletic'in haberine göre; Futbolun kural yapıcı kurumu Uluslararası Futbol Birliği Kurulu (IFAB), maçlarda kaybedilen süreyi azaltmak amacıyla taç atışları, kale vuruşları ve oyuncu değişiklikleri için süre sınırı getirilmesini değerlendirmeye hazırlanıyor.

Geri sayım gündemde

IFAB’ın danışma kurulları, son aylarda maç temposunu artırmaya yönelik çeşitli öneriler üzerinde çalıştı. Bu kapsamda, taç atışları ve kale vuruşları için geri sayım uygulaması getirilip getirilemeyeceği tartışıldı. Amaç, oyunun durduğu anlarda yaşanan gereksiz zaman kayıplarını en aza indirmek.

IFAB, geçen yıl kural kitabında değişikliğe giderek kalecinin topu 8 saniyeden fazla elinde tutması halinde hücum eden takıma korner verilmesini kararlaştırmıştı. Yeni düzenleme, bu yaklaşımın daha da genişletilebileceğini gösteriyor.

Oyuncu değişiklikleri gündemde

Zaman kaybına neden olan unsurlar arasında oyuncu değişiklikleri de yer alıyor. IFAB, değişiklikler sırasında kaybedilen sürenin nasıl azaltılabileceğini de değerlendirdi. Olası kural değişiklikleri, Salı günü Londra’da yapılacak IFAB Yıllık İş Toplantısı’nda daha detaylı biçimde ele alınacak.

Uzun süren taş atışları tepki çekiyor

Özellikle son yıllarda yaygınlaşan uzun süren taç atışları, zaman geçirme tartışmalarını daha da alevlendirdi. Yapılan analizlere göre, bir taç atışı ortalama 25 saniye sürüyor. Bu süre bazı maçlarda daha da uzayabiliyor.

Dünya Kupası'na yetişmesi zor

IFAB yetkilileri, olası kural değişikliklerinin doğrudan uygulanmadan önce deneme süreçlerinden geçmesi gerektiğini vurguluyor. Bu nedenle söz konusu düzenlemelerin, bu yaz yapılacak FIFA Dünya Kupası finallerine yetişmesinin zor olduğu ifade ediliyor. (Yeni Çağ)

Senin için hazırladığımız haberler