#FutbolTBT | Geri dönüşlerin takımı Cenevre'de destan yazdı: 3-2!

09.04.2020 - 17:27 | Son Güncellenme: 09.04.2020 - 21:00

Koronavirüs salgını sebebiyle hepimizin futbolu özlediği bugünlerde Ajansspor ekibi olarak sizleri, iz bırakan maçlara götürüyoruz. #FutbolTBT diyerek yola çıkıyor, yakın tarihte dünya futbolunda ve Türkiye'de iz bırakan karşılaşmaları sizlere tekrardan aktarıyoruz.

#FutbolTBT | Geri dönüşlerin takımı Cenevre'de destan yazdı: 3-2!

Türkiye, 2008 Avrupa Futbol Şampiyonası A Grubu son maçında Çek Cumhuriyeti ile karşı karşıya geldi.

Milliler grubun 2. maçında İsviçre ile karşı karşıya gelmiş ve rakibini geriden gelerek 2-1 mağlup etmişti. Umutlarını son maça taşıyan Terim ve öğrencilerinin karşısında zorlu bir rakip vardı. Avrupa futbolunun ekol ekiplerinden Çek Cumhuriyeti. Bu karşılaşma Avrupa futbolu için de, içinde bir ilki barındırıyordu. Karşılaşma beraberlikle sona erdiği takdirde averaj ve gol sayısı eşitliğinden ötürü çeyrek finale yükselen takımı penaltı atışları belirleyecekti.

İsviçre'nin Cenevre kentinde bulunan Stade de Genève'de oynanan mücadele öncesi iki takımın 11'leri şu şekilde:

TÜRKİYE: Volkan Demiral, Servet Çetin, Hakan Balta, Emre Güngör, Hamit Altıntop, Mehmet Topal, Mehmet Aurelio, Arda Turan, Tuncay Şanlı, Nihat Kahveci, Semih Şentürk

Teknik direktör: Fatih Terim

***

ÇEK CUMHURİYETİ: Cech, Grygera, Jankulovski, Ujfalusi, Rozenhal, Polak, Galasek, Sionko, Mateiovsky, Plasil, Koller

Teknik direktör: Karel Bruckner

Karşılaşmanın hakemi ise İsviçre Futbol Federasyonu'ndan Peter Frojdfeldt.

ÖNEMLİ DAKİKALAR

İki takımda karşılaşmaya risk almayarak başladı ve klasik bir orta saha mücadelesi izliyoruz. Çek Cumhuriyeti ileride kule gibi Koller'le, savunmamızı zorluyor. Klasik bir fiziksel mücadele izliyoruz. Tribünlerde ve ekran başında herkes heyecan içinde, coşkuyla Türkiye'nin galibiyetini bekliyor.

11' Çek Cumhuriyeti, Marek Jankulovski ile orta sahanın sol tarafından faul atışı kullanıyor. Çek Cumhuriyeti'nin kadrosunda Milan Baros gibi bir golcü varken, Koller'in fizik üstünlüğünü kullanmak istiyorlar. Marek Jankulovski'nin kullandığı serbest vuruşta Koller'in kafası üstten auta gidiyor. 1. oyun planlarının hava topları olduğunu görüyoruz. Emre Güngör ve Servet Çetin'in dikkatli olması gerekiyor.

17' Milli Takımımız zaman zaman rakip kalede etkili olmaya çalışıyor ancak organize olmakta zorlanıyoruz. Sağ kanattan Hamit Altıntop hücuma destek veriyor ancak Tuncay onu düşünmedi. Kaleye baktı, sert şutu Cech'in kontrolünde auta çıktı. Bu fırsatları daha iyi değerlendirmeliyiz. Önce baskıyı kırıp rakibimize üstünlük kurmalıyız. Bravo çocuklar!

20' Çek Cumhuriyeti yine etkili olmaya çalışıyor. Uzun bir top ve Koller topu Matějovsky'nin önüne indirdi. Matějovsky'nin sert şutunu kalecimiz Volkan Demirel blokladı. Etkili olabilirlerdi ancak Volkan dikkatli. Bu oyun planı başımıza dert açabilir zira karşılaşmanın başından beri bütün topları Koller'le buluşturuyorlar.

34' A Milli Futbol Takımımız karşılaşmada oyun üstünlüğünü eline aldığı dakikalarda Çek Cumhuriyeti Grygera'nın sağ kanattan ortasında Jan Koller'in golü geliyor. Çek Cumhuriyeti sinyallerini verdiği şekilde golü buluyor. 1. planlarının bu olduğu karşılaşmanın ilk dakikasından beri belli oluyordu.

Karşılaşmanın ilk yarısı Çek Cumhuriyeti'nin 1-0'lık üstünlüğü ile sona eriyor. Bu sonuçla Çek Cumhuriyeti çeyrek finale yükselen takım olacak ama biz de geri dönüşlerle tanınan bir takımız.

İkinci yarının başında Sabri Sarıoğlu, Semih Şentürk'ün yerine oyuna dahil oluyor. Sağ kanadı, Hamit Altıntop ve Sabri Sarıoğlu ile daha etkili kullanabiliriz. Henüz hiçbir şey bitmedi! Millerimiz, İsviçre maçında yaptığını bir daha yapabilir.

İkinci yarıya etkili başladık. Son pasları iyi yapamasak dahi Çek Cumhuriyeti ceza sahasında etkili oluyoruz. Dakika 53. Tribünlerde Türkiye sesleri. Haydi çocuklar! Sağ kanattan serbest vuruş kullanıyoruz, topun başında Hamit Altıntop var. Günün etkili isimlerinden. Oyun iyi oyununa ilerleyen dakikalarda da ihtiyacımız olacak. Hamit'in ortasında seken top Tuncay Şanlı'nın kafasıyla buluştu. Tuncay'ın kafa şutu etkili olamadı! Cech topu kontrol etti. İyi oynuyoruz, etkili oluyoruz.

Karşılaşmada son 30 dakika! Her şeyin belli olacağı son 30 dakika.

60' A Milli Futbol Takımımız'da Emre Güngör sakatlanarak oyun dışında kalıyor. Ancak maçın hakemi Peter Frojdfeldt, değişiklik için Milli Takımımıza fırsatı sunmadı. 2 dakika sonra yani 62. dakikada Grygera'nın ortasında arka direkte Sionko ülkesini 2-0 öne geçiren golü kaydediyor. Sanki zaman ağırlaşıyor, bir kurşun gibi... EURO 2008 hikayesinin böyle bitmesini istemiyoruz.

Milli Takımımız'ın gruptan çıkmak için 3 gole ihtiyacı var.

Oyundan koptuk bu bölümde. Fatih Terim düşünceli. Tecrübeli hoca, geri dönüş için plan yapıyor olmalı.

Dakika 71. Çek Cumhuriyeti oyunu koparmak için kalemizde etkili oluyor. Bu dakikalarda direnç gösterip atak yapmalıyız. Sionko'nun yerden pası sol bek Polak'la buluştu. Polak'ın şutu direkten dönüyor. Dönen topta Emre Aşık rakibinin pozisyonunu bozuyor! Bu pozisyonu ucuz atlattık ancak belli ki konsantrasyon kaybı yaşıyoruz. Henüz hiçbir şey bitmiş değil. Ölü toprağını üzerimizden attığımız takdirde onlara zor dakikalar yaşatabiliriz.

Bu dakikadan sonra Fatih Terim yönetimindeki Milli Takımımız rakip kalede baskı kurmaya başlıyor. Çek Cumhuriyeti'ni kendi silahıyla vurmayı deniyor ve topu kanatlara indiriyoruz.

75' GOL! Sabri Sarıoğlu, sağ kanatta buluşuyor ve ceza sahasında topu Hamit Altıntop'la buluşturuyor. Hamit Altıntop ceza sahasının dışında doğru yerden bir pas. Arda Turan topa sert ve düzgün vuruyor, Milli Takımımızı umutlandıran golü kaydediyor. Şimdi her şey güzel bir hale geliyor. İçimizde bir coşku, aklımızda İsviçre maçının büyüsü. Bir geri dönüş daha! Neden olmasın?

87' GOL! Dünyanın en iyi kalecilerinden biri olan Cech tarihe geçecek bir hata yapıyor ve Türkiye beraberlik golünü buluyor. Sağ kanattan Hamit Altıntop'un ortasında Cech topu elinden kaçırıyor ve kaptan Nihat Kahveci topu boş kaleye gönderiyor: 2-2! Karşılaşma bu sonuçla penaltı atışlarına gidecek ama söz konusu Türkiye ise her zaman umut vardır. Neden penaltılar gitsin ki, bir golü daha bulup bir üst tura direkt yükselmek varken! Rakibin üzerine kabus gibi çöküyoruz ve özgüvenlerinin zedelendiğini hissedebiliyoruz. Belki de onların da akıllarında İsviçre maçında aldığımız galibiyet var.

Ancak Milli Takımımız duracak gibi değil. Çek Cumhuriyeti oyundan koparken millilerimiz oyuna hükmediyor.

1 dakika sonrasında Hamit Altıntop'un ara pasında Nihat Kahveci topu sağ üst köşeye gönderiyor ve millerimiz 3-2 öne geçiyor. Bir David Lynch filmi izliyoruz sanki! Maç boyunca daha ağır bir tempoda final için ipuçları veriyor Milliler, son dakikada ise aslında herkesin beklediği sürprizi hiç olmadık bir şekilde sunuyor bize.

Karşılaşma daha sonuçlanmadı! Biraz daha sabır, yapmamız gereken tek şey oyunu tutmak. Her şey yolunda gidiyor...

Derken...

90+2. dakikada Jan Koller ve Volkan Demirel arasındaki tartışmanın ardından kalecimiz kırmızı kartla oyun dışında kalıyor. Oyuncu değişikliği hakkımız dolduğu için kaleye Tuncay Şanlı geçiyor. Bu dakikaların hızlı bir şekilde geçmesini ve topun kalemizden uzak olmasını diliyoruz. Top kalemize gelmesin diye dua ediyoruz. Zaman havada ağırlaşıyor, saniyeler geçmek bilmiyor. Nefeslerimizi tutmuş hakemin nefesini düdüğe üflemesini bekliyoruz.

VE SONUNDA OLUYOR.

Hakem maçın sona erdiğine hükmeden düdüğü çalıyor ve biz, -geri dönüşlerin takımı- ÇEYREK FİNALE yükseliyoruz. Hem de 2-0 geriden gelerek maçın son 15 dakikasında Cech gibi bir kaleciye 3 gol atarak! Ne maç ama...

Büyük bir coşku var. İlk karşılaşmada Portekiz'e karşı oynadığımız etkisiz oyun ve alınan 2-0'lık mağlubiyet belki bizim inancımızı sarsmış olabilir ama futbolcuların inanmasına ve etkili bir performans ortaya koymasına engel olmadı. Zor bir gruptan çıkarak iyi bir başarı elde ettik ancak bu yeterli değil. Hamit Altıntop'un etkili performansı karşılaşmada bizim adımıza kilit nokta oldu. Yıldız futbolcu maçı 3 asist ile tamamlayarak önemini ortaya koydu.

Bir üst turda maalesef Volkan Demirel forma giyemeyecek. Rüştü ve Tolga Zengin'e büyük görev düşecek.

Şimdi rakibimiz Hırvatistan! Geri dönüşlerin takımı bu sefer Viyana'da rakibine sahayı dar etmek ve yarı finale yükselmek isteyecek.

Senin için hazırladığımız haberler