Futbolun efsaneleri: Çamurdaki Yıldızlar!

14.11.2019 - 20:38 | Son Güncellenme: 14.11.2019 - 20:42

Türk futbolunun tarihi belgelerini ortaya koyan, adı unutulmaya yüz tutmuş kulüplerine dikkati çeken ve transfer yapmanın bile ayıp sayıldığı dönemdeki futbolcuları anlatan kitap; Çamurdaki Yıldızlar, yazar Fethi Aytuna’nın kaleminden beden buldu.

Fethi Aytuna, futbolcu portrelerinin tanıtıldığı kitabıyla ilgili bazı detayları Radyospor’da Spor Kazanı programında Özgür Sancar’a anlattı. Aytuna’nın değerlendirmelerinden bazıları şu şekilde:

Fethi Aytuna: “Bu kitap bir portreler galerisi”

Kitabımıza aslında bir portreler galerisi diyebiliriz. Türk futbolunun 50’li yıllardan 70’li yıllarda olan döneme kadar bazı futbolcuların hayat hikayeleri anlatılıyor. Gerçek futbol emekçileri diyebileceğimiz insanları anlattık. Forma aşkıyla oynayan insanların hikayeleri. Klişe bir laf olarak kulağa gelebilir ama o dönemler öyle. Transfer yapmanın bile ayıp sayıldığı dönemlerin insanları.

“Devre arasında çiviler çakılır, ayaklar kanar…”

Bugünkü şartlarla kıyasladığımızda o günkü şartlar kötüydü. Kötü zeminlerde, top kontrolünün zor olduğu yerlerde oynuyorlardı. Saha kuruyken bile koşmak çok zor. Ayakkabılar elle yapılıyor. Bir müddet sonra çiviler ayaklara batıyor. Devre arasında çivileri çakıyorlar, ayakları kanıyor. Formalar ıslanınca 5 kilo oluyor, toplar ağırlaşıyor. Bu şartlarda yıldız olmuş insanları anlatmaya çalışıyoruz.

Turgay Şeren o dönemin dikkat çeken isimlerinden biri

Bu isimler arasında en çok dikkat çeken ve ilk aklıma gelen Turgay Şeren… Komple bir sporcu. Sadece futbol değil, basketbol oynamış, atletizm yapmış. Hatta hentbol bile oynamış. Kitabı okuyanlardan çok olumlu tepkiler aldım.

Adı unutulan bazı kulüpler de göz ardı edilmedi

3 büyükler denilen kulüplerin dışında kalanlar, rekabet arttıkça maddi imkansızlıklar sebebiyle amatörde mücadele ediyor. Vefa da onlardan biri. Uzun yıllardır amatörden çıkma mücadelesi veriyor. Beykoz da bir dönem iyi durumdaydı o da amatör kümede. İzmirspor yine aynı şekilde. Bu kulüpler oyuncu kaynağıydı. Türk futboluna önemli isimler kazandırmış kulüplerden bahsediyoruz.  Bir internet sitem var. Portreleri orada yayınlıyorum. Çamurdaki Yıldızlar kitabımızda 20 oyuncuya yer verebildik. Tabi ki artırmayı düşünüyoruz.

Senin için hazırladığımız haberler