Galatasaray-Alanyaspor Maçı Tekrarlanacak Mı? TFF Talimatı Ne Diyor?

İsa Kethüda
02.11.2022 - 14:13 | Son Güncellenme: 02.11.2022 - 14:19

Galatasaray, 2-2 biten Alanya maçının kural hatası nedeniyle tekrarını istedi. 2. bir Donk olayı var mı yok mu? Talimatlar ne diyor? İşte tüm detaylar.

Galatasaray-Alanyaspor Maçı Tekrarlanacak Mı? TFF Talimatı Ne Diyor?

Hüseyin Özkök – AJANSSPOR

Fanatik gazetesinin yazarı hakem yorumcusu Deniz Çoban, bugünkü yazısında Galatasaray Kulübü'nün 23 Ekim 2022 günü oynanan ve 2-2 sona eren Galatasaray-Corendon Alanyaspor maçında yardımcı hakem Erdem Bayık’ın maçın oynandığı sırada saha içine giren 2. topu sahaya girerek dışarı çıkartması nedeniyle TFF’ye kural hatası itirazı yaptığını duyurdu. Çoban, Galatasaray’ın maçın 65. dakikadan itibaren kalan kısmının yeniden oynanmasını talep ettiğini de bildirdi. Söz konusu dakikada Galatasaray 2-0 önde bulunuyordu.

Çoban olmasa kimse duymayacaktı!

Futbol Müsabaka Talimatı’nın (FMT) 30. Maddesi'ne göre kural hatası itirazı yapmak isteyen kulüpler 72 saat içinde başvurmak zorunda. Yani Galatasaray'ın itirazını en geç 26 Ekim günü saat 22:00’ye kadar yapmış olması gerekiyor. Aradan geçen bir hafta boyunca ve Deniz Çoban yazana kadar, Galatasaray Kulübü'nün yaptığı başvuruyu duyurmaması ilginç. Kulüp bir yana hiçbir Galatasaray muhabirinin de bu konudan haberdar olmaması veya olduysa haber yapmamış olması ayrıca tuhaf bir durum.

Galatasaray maçında kural hatası var mı?

Futbol oyun kurallarında sahaya 2. bir topun girmesi ilgili herhangi bir metin bulunmuyor. Ancak içtihatlar var. Eğer oyunun devam ettiği sırada saha içinde 2. bir top olması durumunda hakem bu 2. topu oyuna etki etmediği sürece, maçı kesmez. O 2. top, ilk fırsatta ya sahadaki oyuncular veya top toplayıcılar tarafından oyun alanından dışarı çıkartılır. Bazı durumlarda yardımcı hakemler de önlerinde bir yere gelmişse, bu 2. topu saha dışına çıkartırlar. Ama hakem 2. topun oyuna etki ettiği kanaatine varırsa, oyunu durdurarak topun çıkartılmasını ister ve ondan sonra  hakem atışıyla maçı durdurduğu yerden devam ettirir. Topu oyunu durduğu anda hangi takımdaysa, tekrar ona verir.

İlgini Çekebilir
Son dakika | Galatasaray maçın tekrarı için TFF'ye başvurdu!
Habere Git

Yardımcı hakem gereksiz yere karıştı

23 Ekim'de NEF Stadyumu'nda oynanan Galatasaray-Corendon Alanyaspor karşılaşmasında ise yardımcı hakemlerden Erdem Bayık, konuk ekibin atak yaptığı sırada, sahaya girmesinde normal şartlarda bir kısıtlama olmamasına karşın, ofsayt takibini bırakıp biraz da 'işgüzarlık' yaparak, topu saha dışına çıkartıyor. Sahada o esnada bulunan 2. topun o anda oyuna bir etkisi olmadığı için Bayık'ın hareketi gereksiz bir durum oluşturuyor. Yani sahaya onun girmemesi daha doğruydu. Fakat her şeye karşın, Bayık'ın sahaya girip topu alması bir kural hatası değildir.

Donk, 2. topu fırlatınca maç tekrar edildi

Türkiye’de daha önce sahadaki 2. top bir maç tekrarına neden olmuştu. 15 Aralık 2013'teki Kasımpaşa-Beşiktaş maçında ev sahibinin savunmacısı Ryan Donk, sahadaki 2. topu alıp hücum yapan Hugo Almeida’nın ayağındaki maç topuna fırlatmıştı. Bu şekilde de atağı kesmişti. Maçın hakemi Barış Şimşek ise, oyunu durdurup 2. topu dışarı çıkarttıktan sonra  hakem atışı ile maçı yeniden başlatmıştı. Şimşek, Merkez Hakem Kurulu'na (MHK) verdiği raporda 2. topu gördüğünde düdüğünü, Donk’un topu fırlatmasından önce çaldığını belirtmişti. 

Beşiktaş, kaybettiği maçı  tekrarda kazandı

Beşiktaş Kulübü ise bir kural hatası yapıldığını savunarak maçın tekrarını istedi. MHK, bir üniversiteye yaptırdığı ses analizi sonrası topun Barış Şimşek düdüğünü çalmadan maç topuna temas ettiğini ve düdüğün daha sonra geldiğini tespit edildiğini ve haliyle maçın tekrar edilmesi gerektiğini TFF Yönetimi'ne rapor etti. TFF Yönetim Kurulu da oyçokluğuyla maçın tekrar edilmesine karar verdi. Maçı 2-1 kaybeden Beşiktaş, kural hatası nedeniyle yapılan tekrarda 3-0 kazandı. 

İlgini Çekebilir
Beşiktaş'ın çatısında sorun çıktı! Dava...
Habere Git

Madde 30-Uluslararası Futbol Futbol Oyun Kurallarından Kaynaklanan İtirazlar

  • (1) Amatör müsabakalarda, Uluslararası Futbol Oyun Kurallarına aykırı hareket edilmesinden doğan bir duruma karşı yapılacak itirazların yazılı olarak ve müsabakanın sona ermesinden itibaren 72 saat içerisinde Merkez Hakem Kurulu’na iletilmek üzere, İl Hakem Kurulu’na verilmesi zorunludur.  
  • (2) Profesyonel müsabakalar nedeniyle yapılacak itirazlar aynı süre içerisinde itiraz harcının yatırıldığına dair makbuzu ile birlikte Merkez Hakem Kurulu’na iletilmek üzere TFF Başkanlığı’na yapılır.
  • (3) Merkez Hakem Kurulu, yapılan itiraz üzerine incelemesini yaparak tavsiye kararını TFF Yönetim Kurulu onayına sunar.
  • (4) TFF Yönetim Kurulu’nun verdiği karara karşı, kararın tebliğinden itibaren 7 gün içerisinde itiraz harcı makbuzu ile birlikte Tahkim Kurulu’na başvurulabilir.
İlgini Çekebilir
Fenerbahçe milli yıldızla anlaştı iddiası!
Habere Git
Senin için hazırladığımız haberler