Mustafa Kapı Analizi

12.05.2019 - 22:24 | Son Güncellenme: 12.05.2019 - 22:24

Mustafa Kapı Analizi

Mustafa Kapı kimdir, kaç yaşında? Bonservis bedeli ne kadar? Süper Lig ekiplerinden Galatasaray altyapısında forması giyen 16 yaşındaki genç oyuncusu Mustafa Kapı’yı sizler için yazarlarımızdan Ali Bozkurt inceledi. Kapı hangi pozisyonda forma giyiyor, kariyer istatistikleri ne? İşte Galatasaray taraftarının uzun süredir heyecanla beklediği genç yıldız adayı olan Mustafa Kapı analizi...

Mustafa Kapı Kimdir?

Ülke ; Türkiye
Güncel Kulüp ; Galatasaray
İkinci Kulüp ; Galatasaray u19
Yaş; 16 (8 Ağustos 2002)
Mevki ; Orta Saha – Merkez Orta Saha
Yan Mevki ; On Numara – Orta Saha Sağ
Kullandığı Ayak; Sağ
Sözleşme Bitiş Tarihi ; 30.06.2020

PROFİL – HAKKINDA

8 Ağustos 2002’de Denizli’de dünyaya gelen Mustafa Kapı ilk futbola Denizlispor altyapısında başladı. Denizlispor altyapısında dikkat çeken Mustafa Kapı 7 Ocak 2014 tarihinde ise Galatasaray altyapısına transfer oldu. Galatasaray altyapısı ile forma giydiği alt yaş takımında Kalimerhaba Cup 2015 turnuvasında en iyi oyuncu olma ödülünü kazandı. Galatasaray ise o turnuvada şampiyon oldu.

İlk olarak 2016 yılında J. Olde Riekerink tarafından A Takım antremanına alınan Mustafa Kapı, 14 yaşına rağmen o zamanlar güçlü fiziği ile dikkat çekiyordu. Merkez orta saha bölgesinde görev yapan Mustafa Kapı U-14,U15 ve U-16 takımında 25 maçta forma giymiş ve 2 gol atarak sırasıyla üst katmanlara doğru yükselişe geçmiştir. Galatasaray’ın Demir Grup Sivasspor’u 4-2 yendiği maçın son dakikalarında oyuna dahil olan Mustafa Kapı, Galatasaray tarihinin bir lig maçında forma giyen en genç futbolcusu oldu. 2017 yılında U-17 Ligi’nin en dikkat çeken ismi olan Mustafa Kapı, 24 maçta 15 gol ve 17 asist yaptı. 2016 yılında ise 22 maçta 18 gol atmayı başardı.

OYUNCU RAPORU: ARTI - EKSİ YÖNLERİ

Merkez orta saha bölgesinde görev yapan Mustafa Kapı, oyunun hem hücum hem de savunma yönünü başarılı bir şekilde oynamasıyla günümüz futbol yapısına uygun stilinin meyvesini toplayacak oyuncuların başında yer alıyor.

Orta sahanın ortasında pas trafiğini çok iyi oluşturuyor. Orta alanda çok iyi kanallar bulması A takım ile maça, antremanlara, kampa katılmasına katkı sağlayan yeteneklerinden biridir. Yeni yetişen jenerasyonlar arasında topla ilişkisi iyi olan oyunculardan biri topu ayağına aldığı zaman ayakları titremeden ne yapacağına karar verebiliyor. Ayak bileklerine hakim olması topu iyi kullanabilmesi ligimiz için bir meyve. Milli takım da uzun süredir bileklerine hakim olan oyuncu ihtiyacı göze çarpması Mustafa’nın yetişmesi ile son bulacaktır.

Futbolu zekası ile oynamasını çok seviyor. Üstelik zekasını çok iyi kullanıyor. Vereceği paslar, atacağı şutlar adeta önceden görmüş gibi. Çok soğukkanlı bir genç, saha içinde soğukkanlılığını çok iyi koruyor ve oyundan asla düşmüyor olumlu olumsuz herhangi bir olayda soğukkanlı kalmayı çok iyi başarıyor. Hızlı oyunu ile rakiplerini çok iyi ekarte ediyor. Rakipleri oyundan düşürmesi sayesinde Galatasaray u19 takımı oynadığı maçlarda çok rahat kazandığı oluyor. Farklı skorlara katkısı çok büyük. Uzaktan çektiği şutlar kaleye yönelmesi, kaleci için yapacak bişey bırakmaması Mustafa’nın şu an Avrupa kulüpleri tarafından izlenmesine sebep oluyor. İleri uçta oynayan oyuncular için arkasında Mustafa gibi bir yeteneğin olması büyük avantaj. Hızlı ataklarda ara pasları tam yerine ulaşması, bileğinin yumuşaklığı iyi derede ve bu yeteneğini çok iyi kullanabilmesi…

14 yaşında kimsenin önüne gelmeyecek bir şans ile karşı karşıya kaldı. A takım ile maçlara çıkıp Galatasaray gibi bir devin tarihine adına yazdırmayı başardı. Hem kariyeri hem tecrübesi için belki yaşayabileceği en muazzam olayı yaşadı. 14 yaşındasın ve arkadaşların sokakta oyun oynarken sen Galatasaray ile sahaya çıkıyorsun. İsmini tüm ülkeye belki de dünyaya duyurması için en büyük kapı açılmış oldu. Bu Mustafa’nın o duyguyu tekrar yaşaması için çok büyük avantaja sahip olmasını sağladı. O günden sonra kendini daha iyi geliştiren her çıktığı maçlarda yeni yeni yeteneklerini göz önüne seren Mustafa’nın önümüzde ki zamanlarda A takım kampına tekrar alınmasını hatta yedek kulübesinde bulunmasını gösteriyor. Kısa bir zaman sonra A takım ile çok maça çıkacağı kesin gözü ile bakılabilir.

TEKNİK

Serbest vuruşlarda topun başına geçtiği zaman gol olma olasılığı çok yüksek. Çok iyi serbest vuruşlar kullanıyor ve topu kalecinin uzanamayacağı yerlere atmayı başarıyor. Gol yüzdesi iyi derecede. Uzun topları üçüncü bölgede ki oyunculara atarken hata yapma olasılığı çok az. Topu tam yerine yollayan bir yetenek. Ceza sahasına girdiği, gireceği zamanlar önü kapalı olduğunda çok rahat faul/penaltı kazanabiliyor. Asist yaparken orta da bulunan oyunculara gol atması için tüm imkanları sağlayıp deyim yerindeyse boş kaleye gol attırıyor. Top sürme yeteneği en belirgin özelliklerinden biri. Topu ayağına aldığı zaman yaptığı çıkışlar çok olumlu. Adam eksiltirken sakinliği göze çarpıyor. Geçtiği birkaç oyuncudan sonra sakince topu nereye yollayacağına iyi karar verip topları çok iyi kullanılmasını sağlıyor. Cesaretli bir oyuncu ve cesareti, tekniği ile yaptığı mücadelelerde kazanan taraf olmayı başarıyor.

Maddeler

- Dribling yeteneği yüksek. Aldığı topları iyi sürerek takımı atağa çıkarıyor.
- Skor değiştirmediği maç neredeyse hiç yok.
- Ara pasları ve oyun görüşü gayet iyi.
- Çalım atma yeteneğini iyi kullanıyor.
- Fiziğini de geliştirdiği takdirde çok daha iyi yerlere gelecektir. 
- Yeni teknik ve taktikler için açık görüşlü yaşından kaynaklanan öğrenme isteğini
ekleyebiliriz.
- Topla oynamayı seven bir futbolcu. Boşluk bulduğunda topu sürmeyi tercih eder, kısa
paslarla kendine pozisyon üretmeyi amaçlar. Gol düşünen yapısı gereği, kanatlara top atmak
yerine forvetlere top aktarmayı daha çok uygular.
- Attığı kilit paslar düzgün attığı şutlar ve top rakip takımdayken adam paylaşımı pozisyon
bilgisi harika.
– Vizyonu ve istihbaratı sayesinde toplarla tam hakimiyet imkanı sağlayabiliyor. 
- Pas isabeti yüksek bir oyuncu hata yapmamak için en iyi kararı veriyor.
- Oynadığı bölgede hava hakimiyetini alması lazım daha fazla hava toplarında üstünlük
sağlaması lazım olan bir oyuncu. Bu eksik özelliğine daha iyi yüklenmelidir. İstatistiklerinde
çoğu yeteneklerine göre geriye düşüyor.
- Oyunu güzel okuyor. Zihinsel olarak bu yaşta en iyileri arasına girmesi muhtemel.
- Dikine ara pasları çok iyi atıyor. Öldürücü paslar dediğimiz pasları çok iyi
yapabilen bir oyuncu.

Genel Maçlarda (Min10)

Güç: 9.8
Hız: 10
Dayanıklılık: 7.6
Çeviklik: 8.2
Zıplama: 7.6
Hızlanma: 10
Hava Hakimiyeti: 7.8
Denge: 9.7

Top Kapma: 8.9
Orta Yapma: 8.8
Top Sürme: 10
Adam Geçme: 8.5
Saldırganlık: 10
Teknik: 10

Senin için hazırladığımız haberler