"Galatasaray, Diagne için FIFA'ya giderse..."

07.02.2020 - 20:22 | Son Güncellenme: 07.02.2020 - 20:22

Spor hukuku alanında Türkiye'nin tecrübeli isimlerinden olan ve CAS hakemi görevine devam eden avukat Emin Özkurt, Radyospor'da yayınlanan Spor Kazanı programına bağlanarak Özgür Sancar'ın sorularını yanıtladı.

Beşiktaş'ın IFAB'tan tavsiye istemesi üzerine değerlendirmelerde bulunan Emin Özkurt, "Göztepe - Beşiktaş maçında Hüseyin Göçek topu Beşiktaş'a vermeliydi ama hakem eski kuralı uygulamıştı. Beşiktaş, IFAB'a tavsiye görüşü almak için başvurdu. IFAB'a yapılan başvuruda hükmen galibiyet istedi, aksi takdirde maç tekrarını istedi. Eğer IFAB bu konuda görüş verir ve Beşiktaş'ın isteğine olumlu bir yaklaşım sergilerse TFF buna uyar. IFAB'ın görüş vermesi çok önemli." dedi.

Galatasaray, FIFA'ya başvurursa haklı çıkar mı?

Galatasaray'ın Club Brugge'ü FIFA'ya şikayet edeceği iddiaları hakkında konuşan Özkurt, "Diagne sorunlu bir futbolcu. Galatasaray'a yüksek bir maliyetle geldi. Club Brugge ile Galatasaray arasında yaşanan uyuşmazlığa bakmak lazım. 1 yıllık kiralık sözleşmesi var. 2023 yılına kadar Galatasaray'la sözleşmesi var. Galatasaray'ın Club Brugge'den talep edeceği hukuki talepler kira sözleşmesine ilişkin olabilir. Oyuncunun kendinden kaynaklanan disiplin sorunlarından dolayı ortaya çıkan uygulamalar Club Brugge'ün inisiyatifidir. Galatasaray bu sebeple FIFA'ya giderse istediği neticeyi alamaz" ifadelerini kullandı.

Emin Özkurt'un diğer açıklamaları ise şu şekilde:

TFF'nin son derece açık ve erişilebilir olması gerekiyor. Takım harcama limitlerinin kulüp kulüp açılması federasyon için sağlıklı olur. Bu bilgiler görünür olmalı. Kulüplere talimata göre bir yükümlülük düşüyor. İş UEFA'ya kalmadan açıklıkla paylaşılmalı. bunları sır olarak saklamanın biranlamı yok. Lisans talimatnamesi yaşayan bir düzenlemedir. Mevcut koşullara göre düzenlenir. TFF, %30'dan %40'a çıkarttı. Sonra kararını geri aldı. Böyle bir mantıkla futbolu yönetmeye kalkarsanız her türlü itirazı kendinize çevirirsiniz. Hukuk güvenliği ilkesi çok önemli. O da şudur: Kurallar baştan, hesaplanır şekilde herkesi ilgilendirecek şekilde bağlanır.

TFF ve Tahkim Kurulu bağımsız mı?

AİHM'nin verdiği kararlar bağlayıcıdır. TFF'nin kurulları ile ilgili verdiği karar net ve açıktır. Avrupa'daki birçok hukukçu bunu tartışıyor. TFF Tahkim Kurulu'nun bağımsız olmadığı genel kanı.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin kararı neydi?

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), tarihi kararlara imza attı. Eski Trabzonsporlu futbolcu Ömer Rıza ve yardımcı hakem Serkan Akal'ın başvurularını haklı buldu. AİHM'nin kararında TFF Tahkim Kurulu'nun bağımsız ve tarafsız bir organ olmadığı, yapısının değiştirilmesi gerektiği bildirildi.

Maaşlarını ve primlerini ödemeyen Trabzonspor'dan ayrılan Ömer Rıza'yı TFF Uyuşmazlık Çözüm Kurulu haksız bulmuş, Tahkim Kurulu ise futbolcunun ödeyeceği tazminat miktarını azaltmış ve sportif cezayı kaldırmıştı.

Senin için hazırladığımız haberler