İlk NFT ajansının kurucu ortağı Orkun Bulut: Galatasaray iyi iş yaptı ama gelir milyonluk olabilirdi

Eren Tuncay
02.10.2021 - 16:18 | Son Güncellenme: 02.10.2021 - 18:55

Ali Sami Yen NFT Koleksiyonu'ndan 185 bin Euro'luk hasılat elde edilirken, Türkiye'nin ilk NFT Ajansı tooken.io'nun kurucu ortağı ve NFT danışmanı Orkun Bulut, sarı-kırmızılı kulübün gerçekleştirdiği hamleyi değerlendirdi.

İlk NFT ajansının kurucu ortağı Orkun Bulut: Galatasaray iyi iş yaptı ama gelir milyonluk olabilirdi

Burhan Can TERZİ - AJANSSPOR ÖZEL

Galatasaray, Türkiye’nin ilk NFT Koleksiyonu projesini gerçekleştirmek için Shirtum ile iş birliğine gitmişti. Benzersiz dijital varlıklar olarak tanımlanan parçaları bir koleksiyon halinde ilk kez dün satışa çıkaran sarı-kırmızılı kulüp, Ali Sami Yen Koleksiyonu ismiyle 19:05'te arzını gerçekleştirdi. Ve bir adeti 1850 Euro'dan gerçekleşen 100 adet NFT bir dakika içerisinde tükendi. 185 bin Euro'luk bir hasılat gerçekleşti. Galatasaray Kulübü'nün bu hamlesini Türkiye'nin ilk NFT ajansı tooken.io'nun kurucu ortağı ve NFT danışmanı Orkun Bulut ile konuştuk.

"Galatasaray farklı bir yol izlemiş"

Orkun Bulut, şu değerlendirmelerde bulundu: "Galatasaray'ın öncü olarak NFT işine girmesi çok başarılı. Bu işe cesaret edenleri, bu işi kurgulayanları tebrik etmek gerekiyor. Koleksiyona da göz attım. NBA kulüpleri başta olmak üzere dünyada spor kulüpleri NFT'ye çok ilgi gösteriyor. Premier Lig kulüpleri de koleksiyonlar çıkardı. Onların çıkardığı koleksiyonlar daha çok dijital dünya objesi, animasyon benzeri işlerdi. Galatasaray'ın güzel bir fikirle koleksiyon çıkarmasından açıkçası ben çok etkilendim. Ben bunu eleştirel görmedim. NFT ruhunda koleksiyon edinme tarafında Ali Sami Yen koleksiyonuyla iş çıkmak çok akıllıca."

"Düşüneni tebrik etmek gerekiyor"

Kulüplerimizi, dünyadaki bazı kulüplerle kıyaslarken unuttuğumuz noktalar oluyor. Kulüplerimiz 120 yıldır çok popüler olan kulüpler. Dünyada da 100 yılın üzerinde tarihi olan kulüpler var ama dönem dönem popülerleşen kulüpler. Galatasaray kurulduğu 1905'ten bu yana hep gündemde olan, taraftar aidiyeti olan, sadece yurt içinde neredeyse 30 milyon taraftarı olan bir kulüp. Onun tarihini yaşatacak bir işi dijital koleksiyonda çıkması bence çok iyi bir fikir. Ali Sami Yen koleksiyonu işinin arkasında kim varsa özel olarak tebrik etmek gerekiyor. Çünkü farklı bir iş olmuş"

"Fan Token hissiyle satışa sürülmüş"

Koleksiyon satışından daha fazla gelir elde edilip edilmeyeceğini değerlendiren Orkun Bulut, "Bir koleksiyon çıkıyor ve bir günde 185 bin Euro kazanılıyor dediğimizde büyük başarı var. Bu başarıyı görmek gerekiyor. Afaki konuşmak kolay. Ama ben daha fazla ederi olacağına inananlardanım. Neticede Galatasaray'ın ilk NFT eserlerine sahip olmasının paha biçilmez bir değeri var. Fan token ön satış hissiyle kurgulanmışa benziyor. Bu da bir strateji, eleştirmemek lazım ama belki de bir hafta, iki hafta sürecek açık artırmalarda, ucu belli olmayan fiyatlarda satılsaydı çok sürpriz bir gelir elde edilebilirdi.”

“Rekor kırılabilirdi”

“Coca Cola kendi çıkardığı bir koleksiyonu 600 milyon dolar civarı bir paraya sattı. Bir hafta açık artırmada kaldı. Ali Sami Yen koleksiyonunun da daha önceden kuvvetli PR'ı yapılıp fazla ediyosyonların yanında tekelleştirilmiş bir iki eseri birkaç gün açık artırmada tutulsa rekorlar kıracak gelir elde edilebilirdi diye düşünüyorum. Önümüzdeki dönemde rekor kırılabilir. Çünkü Türk taraftarlarının takımlarına olan tutkusu ve sevgisinin işi tahmin edilmeyecek boyutlara taşıyacağını düşünüyorum."

"Sadece bir NFT'ye 400 bin Euro gelebilirdi"

Ali Sami Yen koleksiyonu çok özel bir koleksiyon. Benim tanıdığım dijital yatırım yapmış Galatasaray taraftarları var ve yeni dönem Z Kuşağı zengini olmuş kişiler de var içlerinde. Parayı da yine dijital dünyada kullanmak isteyen kişiler. NFT koleksiyonlarına sahip ya da önümüzdeki dönemde sahibi olmaya aday insanlar... O insanlar için bir eserin bile 300, 400 bin dolar ederi çok normal olacaktı. Bazı eserler uzun vadede tekilleştirilerek satılabilir. Ama ortada bir başarı var. Bizim konuştuğumuz taraf işin diğer tarafı. Henüz Türkiye'de bir NFT koleksiyoner topluluğu yavaş yavaş oluşuyor. Galatasaray global bir takım. Ben işi gördüğümde çok daha fazla elde edilebilir gelir olacağını düşündüm. Ama anladığım kadarıyla Galatasaray bu işte başka bir anlaşma da yapmış olabilir. Galatasaray satışın dışında da bulunduğu pazar yeriyle alakalı da kazanç elde etmiş olabilir. Son derece başarılı buldum."

Senin için hazırladığımız haberler