Galatasaray mı, Fenerbahçe mi? İşte derbinin zafer kodu

26.09.2020 - 21:07 | Son Güncellenme: 26.09.2020 - 22:30

Galatasaray ile Fenerbahçe TT Arena'da karşı karşıya gelecek. İki takımın oyuncularını detayları şekilde inceledik. Galatasaray muhtemel 11, Fenerbahçe muhtemel 11, derbi istatistikleri, karşılaşma sayısı, derbi ayrıntıları ve daha fazlası haberimizde yer alıyor... Fenerbahçe - Galatasaray derbisi saat kaçta ve hangi kanalda yayınlanacak?

Galatasaray mı, Fenerbahçe mi? İşte derbinin zafer kodu

Ali BOZKURT - AJANSSPOR ANALİZ

Süper Lig'in 3. haftasında bugün Galatasaray, sahasında Fenerbahçe'yi konuk edecek. Son 4 maçını (2 Süper Lig- 2 UEFA Avrupa Ligi) kazanarak yeni sezona iyi bir başlangıç yapan sarı kırmızılılar derbiyi kazanarak seriyi sürdürmek istiyor. Galatasaray karşısında ilk büyük sınavını verecek olan Erol Bulut ise, derbi maçını kazanarak ilk Galatasaray derbisinden galibiyet ile ayrılmak istiyor. Peki mevki mevki baktığımızda hangi takım avantajlı? Muhtemel 11'ler üzerinden bir değerlendirme yaptık. Ev sahibi Galatasaray’ın oyuncularını ve konuk ekip Fenerbahçe'nin oyuncularının genel ve bu sezon performanslarını göz önüne aldık. Detaylar haberde yer alıyor…

Muhtemel ilk 11’ler

Galatasaray

Fatih, Omar Elabdellaoui,  Luyindama, Marcao, Linnes, Taylan, Feghouli, Belhanda, Emre Kılınç, Arda Turan, Falcao

 

Fenerbahçe 

Altay, Gökhan Gönül, Tisserand, Lemos, Caner, Gustavo, Mert Hakan, Sosa, Ferdi, Valencia, Mame Thiam

Derbi öncesi iki takım bilgileri;

Fenerbahçe’de derbi öncesi sakat ve cezalı oyuncu bulunmuyor.

Galatasaray’da tek eksik Başakşehir karşılaşmasında sakatlanan Saracchi olacak.

Erol Bulut ile Fatih Terim, 9 kere karşı karşıya geldiler. Fatih Terim, 5-3 üstünlüğü bulunurken ikilinin ise 1 beraberliği bulunuyor.

Arda Turan, yıllar sonra derbi heyecanını tekrar yaşayacak. Tecrübeli oyuncu, 3 bin 481 gün sonra sarı-kırmızılı forma ile Fenerbahçe derbisine çıkacak.

Fenerbahçe, yeni sezonda 1 beraberlik 1 galibiyet ile başlarken ev sahibi Galatasaray, yeni sezonda 2 Avrupa Ligi galibiyeti ve 2 Süper Lig galibiyetiyle başladı.

Geçmişten bugüne…

İki takım arasında günümüze kadar oynanan 392 maçın 147'sinde kazanan taraf Fenerbahçe, 122'sinde Galatasaray olurken, 123 maç beraberlikle sonuçlandı. 12 Şubat 1911'deki İstanbul Ligi maçı 7-0'lık skorla Galatasaray'ın, 6 Kasım 2002'deki Süper Lig maçı 6-0'lık skorla Fenerbahçe'nin aldığı en farklı galibiyetti. İki takım en son 23 Şubat 2020 tarihinde, Süper Lig'de Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadyumu'nda karşı karşıya geldi. Maç 3-1'lik Galatasaray'ın galibiyetiyle tamamlandı.

Genel Bilgiler

Derbi tarihinde en çok görülen skor, 71 defa elde edilen 1-0'lık skordur.

5 Haziran 1983 ve 7 Şubat 2001 tarihlerinde oynanan ve 4-4 sonuçlanan maçlar, derbi tarihindeki en gollü maçlardır.

Derbi tarihindeki en farklı skor, 12 Şubat 1911'de oynanan ve Galatasaray'ın 7-0 kazandığı maçta elde edilmiştir. Fenerbahçe ise rakibine karşı en farklı galibiyeti 6 Kasım 2002'de, 6-0'lık skorla almıştır.

21 Eylül 2003'te Atatürk Olimpiyat Stadyumu'nda oynanan maç, 70.125 biletli seyirciyle, en çok izleyicinin yer aldığı maç olmuştur.

En uzun galibiyet serisi:

Fenerbahçe için: 5 (30 Haziran 1922-2 Kasım 1923 ve 16 Ağustos 1976-9 Ocak 1977)

Galatasaray için: 8 (17 Ocak 1909-26 Ekim 1913)

Yenilgisiz en uzun seri:

Fenerbahçe için: 18 (27 Eylül 1942-20 Ekim 1946)

Galatasaray için: 11 (19 Şubat 1950-30 Kasım 1952)

En uzun beraberlik serisi: 4 (21 Ekim 1951-30 Kasım 1952, 19 Ağustos 1964-27 Haziran 1965, 22 Ocak 1984-30 Eylül 1984 ve 6 Ekim 1985-13 Ağustos 1986)

Oyuncu değerlendirmeleri

Fatih  Öztürk – Altay Bayındır detayları…

Fatih Öztürk

Muslera’nın sakatlanmasından sonra Kasımpaşa’dan transfer edilen Fatih Öztürk, ilk geldiği zaman taraftarlardan tepki çekmeye başladı. Tepkilere rağmen moral bozmayan Fatih, Galatasaray’ın oynadığı maçlarda forma giydi ve oynadığı oyunla Galatasaray taraftarlarının düşüncelerini yıkmaya başladı.  Kritik pozisyonlarda yaptığı kurtarışlarla takımını ayakta tutan Fatih Öztürk, stoperlerle olan iletişimi de çok iyi durumda. Önünde bulunan oyunculara direktif vermesini çok iyi yapıyor.  Pozisyon alma konusunda başarılı ve sert şutlarda sezileri kuvvetli bir oyuncu. Degajları ve uzun toplar çok iyi olan Fatih, Galatasaray’da uzun süre sonra oyunu hızlı başlatan kaleci oldu. Muslera’ya göre daha hızlı atakları başlatan Fatih Öztürk, takımını hücuma doğru yönlendirme yapmakta başarılı.  Fatih’in en büyük eksiği ise ilk kez Galatasaray Fenerbahçe derbisinde boy gösterecek olması…

 

Altay Bayındır

Volkan Demirel’in futbolu bırakmasından sonra kaleyi devir alan Altay Bayındır, Fenerbahçe’nin kalesini bırakmaya da niyeti yoktur. Geçen sezon takım olarak gösterilen olumsuz futbolun içinde kendini ön plana çıkarmayı başaran isimlerden birisi oldu. Fatih’in aksine stoperlerle olan ilişkisini henüz geliştirmiş değil.  Takımın uzun toplarla yediği ataklarda zamanında çıkış yapmasını geliştirmiş durumda. Fakat Altay’ın geçen seneden bu yana en büyük eksiği yan toplarda başarısız olması. Altay, rakipleri ile karşı karşıya kaldığı zaman reflekslerinin kuvvetli olması ile kolay kolay rakiplere geçit vermiyor.

Omar Elabdellaoui – Gökhan Gönül detayları…

Omar Omar Elabdellaoui

Galatasaray'da Mariano'nun yerine bonservisiz olarak transfer edilen Omar Elabdellaoui, çıktığı maçlarda herkesin beğenileri kazandı. İsabetli ortaları ve hızıyla Galatasaraylı taraftarları mutlu etmeyi başardı. Kondisyon olarak %100 hazır durumda ve fiziği çok kuvvetli. Oyun kendi bölgesinde sıkıştığı an diğer tarafa yönlendirme yaparak oyunu açmasını iyi biliyor. Defansif katkısı fazla veremiyor fakat hücumda çok etkili oyun organizasyonu hazırlıyor. Adam eksiltme, isabetli orta ve kısa paslarla takımın ataklarına yardımcı oluyor. Hava toplarında ve defansif yönden eksiklikleri bulunuyor.

 

Gökhan Gönül

Fenerbahçe’den ayrıldıktan sonra sarı lacivertliler boşluğunu dolduramadı. Beşiktaş ile sözleşmesi sona erdikten sonra tekrar kaptanlığını yaptığı kulübe geri döndü. Galatasaray’a karşı hem Beşiktaş forması hem de Fenerbahçe forması ile rakip oldu. Derbi maçlarında tecrübeli bir oyuncu. Yaşına rağmen fiziği diri ve dayanıklı şekilde oynamaya devam ediyor. Skora aldırış etmeden oyununu oynuyor ve hırsıyla her zaman ön plana çıkıyor. Savunma yönünden başarılı maçlar çıkıyor. Hücumda hızlı ataklara çıkmasını ve başarılı ortalar açmasını çok iyi biliyor. En büyük avantajı ise tecrübeli olması.

Christian Luyindama - Marcel Tisserand detayları…

Christian Luyindama

Geçen sezon milli takımda yaşadığı akıl almaz sakatlık sonrası takımla uzun süre oynayamadı ve yeni sezonda güçlü şekilde tekrardan geri döndü.  Üstün fiziği ile kaldığı yerden devam ediyor. Sert oyun oynamasını seven Luyindama, savunmada geçit vermemek ve riske girmemek için elinden geleni yapıyor. Ligin ilk maçlarında riske girme denemesi yaptığı zaman kenardan uyarı alarak riskli pozisyonları basit oynamayı tercih etmeye başladı. Soğukkanlı bir oyuncu ve hava toplarında başarılı. Ayağında top tuttuğu zaman önde pres yapan takımlara fırsat veriyor. Takımın duran toplarında daha sık içeri girip pozisyon bulmaya çalışıyor. Pas kalitesi iyi fakat üstünde baskı olunca hata yapma olasılığı yükseliyor.

Marcel Tisserand

Luyindama ile aynı milli takımda oynayan Tisserand, Luyindama gibi hava toplarında başarılı bir oyuncu ve hızlı bir yapıya sahip.  Fenerbahçe’nin Wolfsburg’dan yeni transfer ettiği Tisserand, ilk kez Galatasaray- Fenerbahçe derbisine çıkacak.  Olumlu yönlerinden biri olan agresifliğini Galatasaray'ın karşısında biraz düşürmesi gerekiyor. Sert oyuncular derbilerde hataya ve karta sebebiyet verebilir. Önde baskı yapmasını seven ve rakibi direk karşıdan karşılayan Tisserand, aldığı toplarla hücum bölgesinde oyuncuları kontra ataklara çıkarmasını seviyor ve bu işi iyi yapıyor. Fizik olarak hazır durumda ve kuvvetli bir oyuncu.

Marcao – Lemos detayları

Marcao

Bu sezon gelen transfer teklifleri ve oynadığı oyunla şuan Galatasaray’da en çok parlayan oyuncular arasında bir numaralı isim olabilir. Galatasaray’da oynadığı oyunla yüksek bedelle transfer olacağı iddia edilen Marcao, derbinin kilit isimlerinden birisi olabilir. Bu sezon tam oturmuş karakteri ve oyunuyla derbide rakip takımın hücum oyuncularını sıkacak ve boğacak olan Marcao’nun bu sezon en iyi yaptığı işlerden birisi de takımı atağa çıkarmak istemesi ve savunmadan oyun kurarak, uzun toplarla hucüm oyuncuları beslemesi… Sezileri çok yüksek bir oyuncu ve rakibin şutlarını engellemesini, ceza alanında rakip oyuncuların ayaklarında top tutmalarını engelleyebiliyor. Pas yeteneği yukarılarda olan Marcao, takımın isabetli pas oranını yukarıya çıkarıyor. Zamanlama ve atak kesme konusunda geçen seneye göre daha çok gelişmiş durumda.

Lemos

Fenerbahçe’nin bu sezon yeni transferlerinden olan Lemos, ilk kez Galatasaray derbisinde forma giyecek. Yeni sezonda Serdar Aziz ile forma savaşı veren Lemos, liderliği olan bir oyuncu ve savunmayı toparlamasını biliyor. Fenerbahçe ile henüz kendini gösteremeyen Lemos, şuan derbi için kapalı kutu olan oyuncular arasında yer alıyor. Oyun kurma, takımı atağa çıkarma ve zamanlama eksiği olan bir oyuncu. Kendi oyunundan çok yanında oynayan oyuncunun hatalarını toparlamasını biliyor ve hava toplarında başarılı istatistikleri bulunuyor.

Martin Linnes – Caner Erkin detayları…

Martin Linnes

Linnes’in bu sezon Omar’dan forma alma konusunda sıkıntılar yaşacağı çok net ortada. Saracchi’nin sakatlanmasından sonra geçtiğimiz sezon sol tarafta oynaması ve başarılı oyunlar çıkarmasından sonra tekrar kadroya girdi. Linnes, disiplini ve içeriye kat etmeleriyle hepimizin hayranlıkla izlediği bir oyuncu. Kadroda olmasa bile her zaman hazır ve diri olan Linnes, fizik gücüne ve kondisyonuna her zaman dikkat eden bir oyuncu.

Caner Erkin

Gökhan Gönül’den sonra Beşiktaş’dan tekrar Fenerbahçe’ye dönen Caner Erkin, Galatasaray derbisine Fenerbahçe formasıyla tekrardan çıkacak. Derbi tecrübesi olan Caner Erkin, hırsı ile kaldığı yerden devam ediyor. Sert şutları ve ortaları olan Caner Erkin, Galatasaray derbisinde hücum yönünde takımı adına önemli isimlerden birisi olacak.

Taylan Antalyalı – Gustavo detayları…

Taylan Antalyalı

Galatasaray’ın orta saha sıkıntısı çektiği sezonda ortaya çıkarak tüm herkesi oyunuyla  etki altında bırakmayı başardı. Geçen sezon fazla forma şansı bulamayan Taylan Antalyalı, bu sezon Galatasaray’ın vazgeçilmez oyuncularından biri olacağını gösterdi.  Bu sezon oynadığı her karşılaşmada oyunun her iki yönünde de iyi mücadele etti. Rakip hücum oyuncuları ile orta saha oyuncularına göz açtırmıyor ve rahat oynamalarını engelliyor. Hem kısa hem uzun paslarda başarılı maçlar çıkardı. Galatasaray’a orta saha transferi için yedek alabilirsiniz mesajı verdiği kesin. Oyunu çok iyi kuruyor ve uzaktan şutlar denemeye çalışıyor. Sahanın en fazla mücadele veren ismi ve yorulmak nedir bilmiyor. Savunmadan dönen topları hemen alıp takımı atağa çıkarmasını çok iyi biliyor. Rakip ataklarında ise ilk karşısına çıkan isim oluyor. Dirençli, kondisyonlu ve fiziği çok iyi durumda. Maça direk etkisi olan oyunculardan başta geliyor. Dikine attığı paslarla, rakibe yaptığı ön baskılarla takımını rahatlan, hücuma çıkaran ve savunmanın yerleşmesini sağlayan bir oyun yapısıyla karşımıza çıktı.

Gustavo

Gustavo, bildiğimiz gibi oyunu her iki yönünden kusursuz oynayan ve takımın her zaman joker isimlerinden birisi… Gustavo, gerek kısa paslar gerek uzun paslar konusunda usta olmuş bir isim. Kumaşı sağlam ve takıma her zaman skora katkısı, maçın gidişatını değiştirmesi ile yardımcı olan bir oyuncu. Fizik olarak çok iyi durumda ve dinamik bir oyuncu. Stoperlerden aldığı toplarla takım oyununu kurmayı en çok yapan isim. Hücum konusunda en etkili oyunculardan birisi olacaktır. Geçen sezona göre bu sezon kısa ve uzun paslarda isabet oranı düşüşlerde fakat ligin ilk haftalarından kaynaklanarak takım olarak iyi başlamadılar. Bu sezon oynanan oyunlarda henüz pas kalitesini göstermedi. Galatasaray maçında ise bu özelliğini kullanmaya çalışacaktır.

Emre Kılınç – Mert Hakan detayları…

Emre Kılınç

Sivasspor’dan Galatasaray’a transfer olan Emre, transfer dedikoduları boyunca Mert Hakan kadar konuşulmadı. Galatasaray’a gelirken büyük çoğunluk iyi bir yedek aldıklarını düşünürken Emre Kılınç, oynadığı oyunla takımda ne kadar iddialı olduğunu gösterdi. Galatasaray’ın oynanan maçlarda ilk 11’de rahat oynadığını ve takıma uyum sağladığı görüyoruz. Galatasaray’da forma giydiği maçlarda oyunun yönünü değiştirmesini çok yapıyor ve takımı rahatlatıyor. Topsuz oyunlarda da oyuncu eksiltmesini çok iyi yapıyor. Saha içinde yerinde durmamaya çalışıyor. Tempolu ve kondisyonu yerinde bir oyuncu. Takım pas trafiğinde sıkıştığı zaman ön plana çıkarak takımı rahatlatıyor. Kademeye geri dönüşleri hızlı ve çok çabuk olumlu kararlar veriyor. Yaratıcı bir oyuncu ve sorumluluk almaktan asla çekinmiyor. Hücum futbolu oynayan takımlar için vazgeçilmez bir isim...

Mert Hakan Yandaş

Belki de Mert Hakan Yandaş için en garip karşılaşma olacak. Önce Galatasaray ile anlaşıp daha sonra Fenerbahçe’ye sözleşme imzalayan Mert Hakan, verilen sözlerin tutulmadığını söyleyerek Galatasaray yerine Fenerbahçe’ye transfer olduğun söyledi. Galatasaraylı taraftarların en çok istediği ve daha sonra hayal kırıklığına uğradığı Mert Hakan Yandaş, ilk büyük sınavına çıkıyor. Güçlü fiziği ile sahaya çıktığı zaman, top kapma konusunda başarılı oluyor. Sert şutları ve hücuma verdiği katkısıyla Sivasspor’a güzel bir sezon yaşatan isimlerden biri oldu. Emre ile yakın arkadaş olan Mert Hakan, ilk kez Emre ile rakip olacak. En çok merak edilen ise Emre’nin performansı mı yoksa Mert Hakan’ın performansı mı…

Younes Belhanda - Jose Sosa detayları…

Younes Belhanda

Galatasaray’da gidecek mi, kalacak mı tartışmaları sürerken Belhanda, yeni sezona öyle bir giriş yaptı ki herkese bu derbi öncesi ‘Bizim Belhanda’mız var’ dedirtti. Takımın hücum silahı olan, takımın atak silahı olan, takımın oyuncu eksiltme silahı olan, takımın stoperde rahatlama silahı olan Belhanda, sezona takımın yıldızı olarak girdi. Bu oyununu 3 sene boyunca bekleyen Galatasaray taraftarları Belhanda’nın yeni tazrzıyla şok olmaya başladı. Uzağa gitmeyelim, Haldun Split maçında işler karmaşık halde giderken oyuna giren Belhanda, gol atarak takımı öne geçirip üstün oyunuyla maçın gidişatını değiştirdi. Son oynanan derbide kırmızı kart gören Belhanda’nın geçen sezon oyunundan hiç eseri yok. Bu oyunuyla Fenerbahçe'nin karşısında devam ederse belki de Galatasaray’ın en zorlu olarak gördüğü maçlardan birini rahat kazanmasını sağlayacaktır.

Jose Sosa

BeşiktaşMilanTrabzonspor derken Fenerbahçe’ye yolu düşen Sosa, sezonun en heyecan verici transferlerinden birisi oldu. Trabzonspor’un devam etmek istediği ama Sosa’nın takımla sözleşme yenilemek istememesi sonrası Sosa, Fenerbahçe’ye transfer oldu. Kamp’a yetişemese de kalitesi ortada olan Sosa, henüz Fenerbahçe'yle net performans gösteren karşılaşmada yer almadı. Geçmiş performanslarını yazmak yerine Sosa’nın Galatasaray karşılaşmasında ne yapacağını beklemek daha mantıklı. Bildiğimiz Sosa mı devam edecek yoksa artık futbola hayır diyen Sosa mı karşımıza çıkacak… Tamamen kapalı kutu isimlerden birisi…

Sofiane Feghouli – Ferdi Kadıoğlu detayları…

Sofiane Feghouli

Feghouli, bildiğimiz gibi arkasında anlaşacağı bir bek oyuncu olursa kendini yormadan takır takır ataklar ve pozisyonlar yaratabiliyor. Arkasında eğer anlaşamadığı oyuncu olursa, sahada yokları oynuyor. Son oynanan, Haldun Split maçında eski performansını göstermeye başladı. Belhanda’nın oyuna girmesiyle gelen uzun toplara tepkiler veren Feghouli, takımı hızıyla atağa çıkarmayı iyi yapıyor. Genel olarak fazla tempo yapmadan takımı adına yine de olumlu pozisyonlar yaratabiliyor Fakat temposunu kazandığı zaman takıma kesin skor üretmeyi yapıyor. Feghouli’nin bu maçta iyi pozisyonlar yakalaması için Belhanda ile Linnes’in kendisine yapacağı beslemeleri olumlu şekilde alması olacaktır. Bu ikilinin olumlu performansı Feghouli’yi maçı kazandıracak oyuncu yapacaktır.

Ferdi Kadıoğlu

Fenerbahçe’nin yeni sezona girişte en çok dikkat çeken ve takımı adına en olumlu iş yapan isimlerden birisi, hatta ilki Ferdi oldu diyebiliriz. Ferdi, takımı hücuma çıkaran ve takımın daha hızlı oyunlar oynaması için elinden geleni yapan bir oyuncu. Yeni sezona en iyi giriş yapan oyunculardan birisi oldu ve bu yaşında Fenerbahçe’nin ilk 11 oyuncusu olmayı başardı. Adam eksiltmeyi çok iyi yapıyor ve oyuncu geçmekte hiç zorlanmıyor. Son vuruşları ve isabetli paslarına baktığımız zaman ayaklarına hakim bir oyuncu. Bu sezon fiziğini biraz daha geliştirmiş durumda. Sol taraftan aldığı toplarla içeriye kat ederek takımı gol pozisyonları yaratan bir oyuncu. Pasları tam istediği yere gidiyor. İçeriye açtığı ortalarla takımın gol bulmasını sağlıyor. Takımın hücum bölümünde en etkili isim olacaktır.

Arda Turan - Valencia detayları…

 Arda Turan

Galatasaray’dan Avrupa’ya transfer olup Barcelona kariyerine kadar ulaşan Arda Turan, bir anda düşüşlere geçti ve istenmeyen adam olmaya başladı. Önce Katalan ekibi daha sonra milli takım derken Başakşehir’de kiralık sözleşmesi feshetti ve uzun süre yine sahalarda yer alamadı. Galatasaray’a gelecek mi, gelmeyecek mi derken Fatih Terim’in uzun süren ısrarıyla tekrardan Galatasaray’a geri döndü. Arda Turan, tam olarak 3 bin 481 gün sonra Fenerbahçe derbisinde forma giyecek. Yetenekleri olduğu gibi devam ediyor fakat kondisyon olarak tam hazır değil. Galatasaray ile oynadığı karşılaşmalarda kumaşını tam olarak gösterdi fakat kondisyonu henüz tam oturmamış durumda. Oyun zekası ve tekniği üst düzey bir oyuncu. Galatasaray için en önemli olan ise Arda’nın saha içinde yapacağı liderlik olacaktır.

Enner  Velancia

Fenerbahçe’nin yeni transferi Enner Velancia, bu sezon Fenerbahçe’de hücum adına katkı sağlayacak isimlerden birisi oldu. Enner’in hız olarak yeneteği çok iyi durumda fakat bitiricilik konusunda eksiklikleri var. Büyük maçlarda bitiricilik konusunda etkili olmaması dezavantaj olacaktır. Hızını kullanarak alan açması da avantaj olacaktır. Hava toplarında da başarılı bir oyuncu. Kafasıyla atacağı şutlarda etkili olmaya çalışacaktır. Duran topun çok olacağını düşünürsek Enner için biraz şans doğabilir. Geçmiş yıllarına bakarsak istatistikleri düşüşe geçen bir oyuncu. Top tekniği iyi bir oyuncu ve ayağında top tutarken sorunlar yaşamıyor. Her pozisyonun içinde yer almaya çalışıyor özellikle duran top, serbest vuruş ve penaltı kazanmak için mücadelesini üst seviyelere çıkarıyor.

Radamel Falcao – Mame Thiam detayları…

Radamel Falcao

Sakatlıktan bu sezon tamamen kurtuldu ve takımı adına sahalara tekrardan çıkmaya başladı. Geçen sezon dengeli oynamasa da attığı gollerle ne kadar usta ayak olduğunu gösterdi. Bu sezon tam hazır Falcao’nun karşısında hiçbir rakip olmak istemez. Sezona iyi bir giriş yapan Falcao, Diagne’nin tekrar dönmesi ile bazı maçlarda dinlenme fırsatları da yakaladı. Galatasaray’ın en büyük silahı ise Falcao – Diagne ikilisi olacak. Hücum yönünde açık ara ligin en iyi hücumuna sahip Galatasaray,  bu sezon hücumda daha etkili olacağı kesin. Derbide hücuma yönelik oyun oynayarak Falcao’yu besleyecek olan Galatasaray’da daha çok pozisyonların son hamlesi Falcao’ya bırakılacağı ortada duruyor. İki ayağını çok iyi kullanan Falcao, önüne düşen topları affetmiyor. Fenerbahçe’nin en çok önlem alacağı bir isim olacak.

 

Mame Thiam

Kasımpaşa’dan bonservissiz olarak alınan Thiam, hazırlık maçlarına çok hızlı başladı ve herkesi heyecanlandırmaya başladı. Hazırlık karşılaşmalarında attığı gollerle takımın gol yükünü çekeceğini gösteren Thiam, oldukça hızlı olması da takımın hücumda hız olarak etkili olacağını gösterdi. Birden hızlanması ile Galatasaray stoperlerini zorlamaya çalışacak. Ara sıra içeriye gelip takımı atağa çıkarmak için pozisyonlar arıyor. Mame Thiam, Fenerbahçe formasıyla Galatasaray’a karşı hücum da etkili bir silah olmaya çalışacak. Son vuruş kalitesini göstererek takımına skor katkısı arayacak.

Genel Değerlendirme - Kim Kazanır? - Kim hangi pozisyonda daha iyi?

Derbinin favorisi olmaz sözlerine karşı oyuncu oyuncu inceleme yapıp klişe sözlere yeni bir cevap verelim istedik. Derbi'de kimin kadrosu daha iyi ve kim daha avantajlı? İşte detaylar...

Ev sahibi ve taraftar baskısı klişesi bu derbide geçerli olmayacak. Derbinin seyircisiz olmasından kaynaklarak taraftar derbiye etki etmeyecek. Süper Lig'in geri de kalan ilk 2 maçına bakarsak Galatasaray, Süper Lig'de daha iyi bir başlangıç yaptı. Fenerbahçe ise yeni transferleri ile henüz istenilen performansı gösteremedi. Galatasaray, hücum olarak Fenerbahçe'den daha ön planda duruyor. Formunda bir takım derbide her zaman üstün olur. Galatasaray, şuan formunu yakalamış durumda. Stoperler konusunda Galatasaray'ın üstünlüğü ise Marcao - Luyindama'nın uzun süre daha fazla oynamasını ön plana çıkarabiliriz. Marcao, bu sezon karakterini tam oturtmuş olarak başladı. Oyun kurucu özelliği, ayaklarını iyi kullanması ve iyi top kesmesi ile derbinin stoperler arasında kilit ismi olacak. Taylan Antalyalı - Belhanda uyumu devam ederse Galatasaray, bu ikilinin başlatacağı ataklarla hücumda daha fazla yer alıp sonuca rahat ulaşabilir.

Galatasaray, maçları ilk yarı çözmek için ilk yarı daha fazla ataklar yaparken, Fenerbahçe, oyunu daha çok ikinci yarıya yıkmayı deniyor. Galatasaray, ilk yarı oyunu koparmaya çalışmak isteyecek. Fenerbahçe ise ilk yarı dengeli oynayarak oyunu ikinci yarı koparmaya çalışacak.

Fenerbahçe'nin son oynadığı oyunlarda hızlı kontra ataklara çıkmasını göz önüne alırsak en büyük silahı Mame Thiam ile Valencia'nın hızlı atakları olacaktır. Fenerbahçe, rakibine göre hızlı ataklara daha fazla çıkan bir takım halinde. Galatasaray oyunu dağıtarak ve hücum oyuncuların bitirişi oyunu koparmaya çalışacak. Fenerbahçe ise hızlı oyun atakları ve Sosa'nın takıma sağlayacağı uzun paslar, kilit paslar ile takımı atağa sokmayı deneyecek. Fenerbahçe'de ön plana çıkan isimlerden birisi de Ferdi Kadıoğlu... Ferdi içeriye katetmeleri ile takımın atak yükünü çekmek için uğraşacak.

Derbinin genel favorisi oyuncu yönünde Galatasaray.

Orta saha favorisi ise isimsel olarak Fenerbahçe, takımsal olarak Galatasaray.

Hücum favorisi Galatasaray

Kaleciler de ise Altay, biraz daha ön plana çıkıyor.

Emre Kılınç - Mert Hakan performansı iki takım için en önemli performans olacaktır. İki takımın teknik ekibi bu iki oyuncu üzerinde daha fazla durarak Sivasspor'da yaptıkları hücum katkısını kendi takımlarında görmek isteyecekler.

Galatasaray'da liderlik vasfı Arda Turan'da olacak. Fenerbahçe'de ise takımla henüz saha içinde fazla forma şansı bulamayan Sosa'da olacak. İki takımın liderlik vasfını alacak oyuncular oyun yönetimi ve oyuncu yönlendirmesi ile takımı dinç halde tutmaya çalışacaklar. Bu ikili arasında Liderlikte ise Arda Turan ön plana çıkıyor. 

Senin için hazırladığımız haberler