Galatasaray UEFA Kulüp Lisansı'na Başvuracak Mı?

01.03.2022 - 14:05 | Son Güncellenme: 01.03.2022 - 23:49

Galatasaray'ın UEFA denetimine girmemek için kulüp lisans başvurusu yapmayacağı iddia edildi. Bunun gerekçesi de Avrupa şansının kalmaması. Oysa gerçek çok farklı. Galatasaray'ın Şampiyonlar Ligi ihtimali bile var.

Galatasaray UEFA Kulüp Lisansı'na Başvuracak Mı?

Hüseyin Özkök-AJANSSPOR

Bugün geleneksel medyada yer alan bir yorum, sosyal medyayı hareketlendirip, kafalarda soru işaretleri yarattı. Yoruma göre, Galatasaray, UEFA Kulüp Lisansı başvurusu yapmazsa denetim kıskacından kurtulabilecek. Peki işin aslı böyle mi? Ufak bir araştırmayla cevabı öğrenmek çok kolay:

Galatasaray, Şampiyonlar Ligi'ni istemeyecek mi?

- UEFA Kulüp Lisansı, şartları yerine getiren kulüplere TFF tarafından veriliyor.

- Galatasaray’ın UEFA ile olan kısıtlama anlaşması (settlement agreement) geçen yıl bitti. Yani Galatasaray’ın şu anda UEFA ile bir sorunu kalmadı.

- Galatasaray’ın lig yolundan Avrupa’ya gitme şansı matematik olarak hâlâ mevcut. Lig şampiyonunun Türkiye Kupası’nı alması durumunda Avrupa barajı ilk dört yerine, beşinci sıraya inecek.

- Galatasaray, şu anda Avrupa Ligi’nde oynuyor. Diyelim finale kadar yürüyüp kupayı aldı. O zaman gelecek sezon Şampiyonlar Ligi’ne doğrudan katılım hakkı olacak. Lisansı olmadığı için Devler Ligi’ne katılamamasının sonuçlarını hayal edebiliyor musunuz?

Galatasaray hâlâ denetimin içinde

- UEFA Kulüp Lisansı özellikle büyük kulüpler için bir prestij göstergesidir. Galatasaray gibi adı her zaman Avrupa ile anılan bir kulübün bu lisansı talep etmeyip sadece yerel lisans ile 'idare' etmesi en başta kulüp üyeleri tarafından kabul görmez. Bırakın Galatasaray’ın başvuru yapmamasını, diğer Süper Lig kulüpleri de UEFA lisansına başvuru yapıyor. Örneğin içinde bulunduğumuz 2021/22 sezonunda 20 kulüpten 12’si UEFA Kulüp lisansına sahip.

İlgini Çekebilir
ÖZEL - G.Saray'dan Arda Turan açıklaması! Kadro dışı bırakıldı mı?
Habere Git

- UEFA denetimleri sürekli yapılıyor. Sıradaki tarihler 31 Mart ve 30 Haziran. Bu tarihlerde oyunculara, kulüplere, vergi dairelerine borç olmadığına dair yazıların UEFA’ya iletilmesi gerekiyor. Yani Galatasaray hâlâ bu denetimin içinde.

Sözün özü, Galatasaray Kulübü Yönetim Kurulu'nun böyle bir düşünceyle harekete edip, sadece Ulusal Lisansa başvuru yapacağına ihtimal vermek pek kolay değildi.

Senin için hazırladığımız haberler