Galatasaray Stat İsim Sponsorluğunu KAP'a Bildirdi, TÜİK'e Güvenmedi

Akın Ungan
03.07.2023 - 09:46 | Son Güncellenme: 03.07.2023 - 11:09

Galatasaray, yeni stat isim sponsoru Rams Global'i duyurdu. KAP açıklamasında, TÜİK dışında, ENAG'ın enflasyon verisinin kullanılacağı da vurgulandı.

Galatasaray Stat İsim Sponsorluğunu KAP'a Bildirdi, TÜİK'e Güvenmedi

AJANSSPOR HABER

Yeni sezon hazırlıklarını sürdüren Galatasaray, transfer hamlelerinin yanı sıra sponsor gelirleri üzerinde de çalışmalarına devam ediyor. Sarı-Kırmızılı kulüp, Ali Sami Yen Spor Kompleksi'nde yer alan stadın isim hakkı için anlaşma sağlanan sponsorluk sözleşmesini Kamuoyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) bildirdi. Açıklamada TÜİK'e dair çapıcı detay dikkat çekti.

Galatasaray, Rams Global'i resmen duyurdu

Galatasaray, yönetcisi Erden Timur'un şirketi Nef İnşaat ile olan 5 yılı opsiyonlu 10 yıllık mevcut anlaşmayı fehshederek, Rams Global inşaat firmasıya yeni 5 yıllık bir sözleşme imzladı. Kulüp yeni sezondan itibaren geçerli olacak anlaşmanın detaylarını Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) gönderip, resmen açıkladı. 

Galatasaray'ın stat isim anlaşması 5 yıllık

KAP'a yapılan açıklamada, anlaşmanın 5 yıllık olduğu kaydedildi: "Şirketimiz ve Galatasaray Spor Kulübü ile Rams Global İnşaat Sağlık Dış Ticaret Anonim Şirketi arasında 2023-2024 sezonundan başlamak üzere 5 sezon için geçerli olmak üzere yeni bir stadyum isim hakkı ve sponsorluk sözleşmesi imzalanmıştır" denildi.
 

İlgini Çekebilir
Galatasaray, dev golcü için devrede: Yerli sayılacak!
Habere Git

TÜİK'e güvenilmedi, ENAG şartı da var!

Açıklamada, ilk sezon için Rams Global'den 213 milyon lira alınacağı kaydedilirken, sonraki 4 yıl için yapılacak artışlarda devlet kurumu TÜİK ile beraber bağımsız bir ölçüm birimi olan ENAG'ın enflasyon verilerinin de hesaplamada kullanılacağı vurgulandı: "2023-2024 Futbol Sezonu için stadyum isim ve sponsorluk bedeli 213.600.000,00 TL + KDV (ikiyüzonüçmilyonaltıyüzbintürklirası + kdv) olarak belirlenmiştir. Takip eden sezonlara ilişkin sözleşme bedelleri için, Türkiye İstatistik Kurumunun ve Enflasyon Araştırma Grubunun (ENAG) açıklayacağı ÜFE ve TÜFE oranlarının ortalaması alınarak artış oranı belirlenecektir" denildi.

TÜİK ile ENAG arasında büyük fark var

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ile ENAG'ın açıkladığı aylık ve yıllık enflasyon verileri arasında çok büyük fark var. Örneğin TÜİK'in en son açıkladığı Mayıs verilerine göre yıllık enflasyon yüzde 39,59 olurken, ENAG'a göre yüzde 109.01 oldu. Görüldüğü üzere arada 69,42 puanlık büyük bir fark var.

Gelirin yüzde 36'sı derneğe verilecek

Stat isim anlaşması gelirlerinin yüzde 36'sı derneğe aktarılacağı da kaydedilen açıklamada, şöyle denildi: "2023-2024 Stadyum isim ve sponsorluk bedeli 213.600.000-TL +KDV'nin % 36'sı, 77.420.000-TL+KDV Galatasaray Spor Kulübüne, %64'ü 136.180.000-TL+KDV şirketimize  ödenecektir. Ayrıca sportif başarıya dayalı oluşturulan prim ve ödül sistemine uygun olarak şirketimize prim ödemesi yapılacaktır."

 

Nef'ten 2 yılda 95 milyon lira alındı

Galatasaray Sportif A.Ş Başkan Vekili Erden Timur’un sahibi olduğu NEF gayrimenkul şirketi, Galatasaray ile 5 yılı opsiyonlu olmak üzere toplamda 725 milyon lira karşılığında 10 yıllık anlaşma yapmıştı. Bu anlaşmanın 2 yılı geride kalırken kalan 8 yıllık kısım Rams ile yapılan yeni anlaşma nedeniyle feshedildi. Galatasaray, NEF’ten ilk yıl için 40, ikinci yıl için 45 milyon lira aldı. Anlaşma devam etseydi üçüncü yıl için 50, dördüncü yıl için 55 ve beşinci yıl için de 60 milyon lira alacaktı. 

İlgini Çekebilir
Galatasaray'ın istediği milli kaleci 2. Lig'e kiralık gitti
Habere Git

10 yıllık kazancın daha fazlasını 5 yılda alacak

Galatasaray, Nef ile sonuna kadar gitseydi 10 yıl için toplam 725 milyon lira kazanacaktı. Ama Rams'ten sadece 5 yıl için enflasyon artış oranı hariç yaklaşık 1 milyar 65 milyon lira kazanacak. Galatasaray Sportif A.Ş Başkanvekili ve Nef İnşaat'ın sahibi Erden Timur, daha önce yaptığı açıklamada kulübe destek olmak için sponsor olduğunu ama daha iyi bir teklif gelmesi halinde çekileceğini açıklamıştı. Timur, ticari olarak stat isim sponsorluğunun kendisine bir kazanç sağlamadığına da vurgu yapmıştı.

Rams Global hangi sektörde?

1988 yılında Gaziantep'de Ramazan Bülbül tarafından temelleri atılmış olan RAMS Global, 1993 yılı itibarıyla ana merkezi Kazakistan'ın en büyük kenti ve eski başşehri Almatı olmak üzere ülke çapında faaliyetlerini sürdürmektedir. Rams Global, başta inşaat ve gayrimenkul olmak üzere, sağlık ve mobilya sektöründe de çeşitli projelere imza atmaktadır.

Rams Global sahibi Ramazan Bülbül kimdir?

Cizre'de çocuk yaşlarda başladığı iş hayatını 90'lardan itibaren Kazakistan'da sürdüren iş insanı Ramazan Bülbül, üç oğluyla yönettiği RAMS Global'le ülkede 55'i aşkın projeye imza atarken, rotayı şimdilerde hareketlenen Türkiye gayrimenkul piyasasına çevirdi. Şirketin ilk adı Ramses'ti ancak daha sonra Rams olarak değiştirildi.

İlgini Çekebilir
İşte Galatasaray'a sürpriz sponsorluk teklifi! Müthiş gelir...
Habere Git

Forma sponsorundan ilk yıl 195 milyon TL

Galatasaray, stat isim sponsorluk anlaşmasını revize ettiği gibi forma sponsorluğu anlaşmasını da yeniden düzenledi ve gelirini artırdı. Kulüp, KAP'a yaptığı açıklamada, forma göğüs sponsoru Sixt Rent a Car Türkiye ile 5 yıllık anlaşma sağlandığını belirterek. "İlk sezon için 195 milyon TL + sportif başarıya dayalı prim alınacak" dedi. 

Anlaşma 2028 yılında sona erecek

Konu ile ilgili yapılan açıklamada, "Şirketimiz ile Galatasaray Spor Kulübü ve Artı Seyahat Acentesi Tekstil Sanayi ve Ticaret A.Ş (Sixt rent a car Türkiye) arasında, 2023/2024 futbol sezonunun ilk resmi müsabakasından itibaren başlamak ve 2027/2028 futbol sezonunun son resmi müsabakasından sonra sona erecek şekilde 5 (beş) futbol sezonu için bir sponsorluk, reklam ve tanıtım sözleşmesi akdedilmiştir" ifadeleri kullanıldı.

Göğüs sponsorluk zammı için ek protokol

Açıklamada sonraki yıllar için yapılacak artışların nasıl olacağı konusunda ek protokol yapılacağı da kaydedildi: "Artı Seyahat Acentesi Tekstil Sanayi ve Ticaret A.Ş, işbu sözleşmenin ilk futbol sezonu için 195.000.000,00 TL + KDV (yüzdoksanbeşmilyontürklirası + KDV) tutarında bir sabit ödeme ve ayrıca sportif başarıya dayalı oluşturulan prim ve ödül sistemine uygun olarak prim ödemesi yapacak olup, devam eden futbol sezonlarına ilişkin; artış oranları, sabit ödeme ve prim ödemelerinin vadeleri ve şekli, taraflar arasında imzalanacak ek bir protokol ile belirlenecektir. Sponsorluk bedelinin Şirketimizle Galatasaray Spor Kulübü arasındaki dağılımı ise bilahare açıklanacaktır."

Eski yöneticiden Cimbom'a teklif

Burak Elmas yönetiminde yer alan ama  kısa bir süre sonra yaşanılan anlaşmazlık nedeniyle istifa eden Avukat Rezan Epözdemir de Galatasaray'a sponsorluk teklifinde bulundu. Epözdemir, kulübe "Erden Timur ile olan 5 yıllık anlaşmanın kalan 3 yılı iptal edilsin. Ben ondan yüzde 30 daha fazla olarak 214 milyon 500 bin lira vereceğim. Tek şartım stadın adı Ali Sami Yen olsun. Bu kabul edilmezse verecğim para diğer sponsoru olmayan branşlarda kullanılsın ve formalarda Ali Sami Yen adı yer alsın" önerisini yaptı. Kulüpten Epözdemir'e henüz bir yanıt gelmedi.

Senin için hazırladığımız haberler