İstanbul Valiliği Galatasaray'a Dava Açtı! Seçim İptal Olacak mı?

Akın Ungan
08.04.2022 - 17:37 | Son Güncellenme: 08.04.2022 - 18:14

Burak Elmas'ın ibra edilmemesi ile seçime giden Galatasaray'a İstanbul Valiliği dava açtı. Galatasaray başkanlık seçimi iptal olacak mı? İşte detaylar.

İstanbul Valiliği Galatasaray'a Dava Açtı! Seçim İptal Olacak mı?

Burhan Can TERZİ - AJANSSPOR

Galatasaray'da Burak Elmas'ın idari yönden ibra edilmemesi üzerine başkanlık seçimine gidildi. Eşref Hamamcıoğlu ve Metin Öztürk'ün aday olduğu seçim ise İstanbul Valiliği'nin açtığı dava ile tehlikeye girdi.

Galatasaray'da 26 Mart günü gerçekleşen Genel Kurul'un ardından Dernek Masası'ndan iki müfettiş, 1 Nisan Cuma günü kulüp binasına geldi. Denetleyicilerin kulübe gelmesi, rutin bir denetleme organizasyonu olarak değerlendirilirken, Genel Kurul evrakları istenerek inceleme başlatıldı.

Genel Kurul ve seçimin iptali isteniyor

Yapılan inceleme sonrası müfettişler raporlarını tamamladı. Rapora göre de İstanbul Valiliği, Galatasaray Spor Kulübü'ne dava açtı. Genel Kurul'un iptali, seçimin iptali ve idari ibrasızlığın kalkması isteniyor. 

Galatasaray karşı dava açabilir

Galatasaray Kulübü'nün, İstanbul Valiliği tarafından açılan davaya karşı dava açma hakkı bulunuyor. Sarı-Kırmızılılar, bu hakkını kullanarak, mahkemeye başvuruda bulunabilir.

İlgini Çekebilir
G.Saraylılar ondan gelecek iyi haberi bekliyor! İşte Kerem'de son durum...
Habere Git

Seçim iptal edilemez

İstanbul Valiliği'nce açılan dava sonucu Genel Kurul iptal edilse dahi seçim kararı iptal edilemez. Seçim kararı, Genel Kurul'dan bağımsız, tüzük 28.1'den alındı. Yani Genel Kurul'un bağlamından ayrı.

Rezan Epözdemir: "Seçim takviminin işlemesine engel olmaz"

Hukukçu Dr. Rezan Epözdemir, Galatasaray Kulübü'ne açılan davalarla ilgili DHA'ya açıklamalarda bulundu. Epözdemir şu ifadeleri kullandı: "Ne olursa olsun sadece davanın açılmış olması pratikte seçim takviminin işlemesine engel olmaz."

"Tek başına Genel Kurul iptal yetkisi yok"

"Bir bilgi kirliliği var. Anladığım kadarıyla İstanbul İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğü tarafından açılmış bir dava var. İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğü’nün tek başına bir genel kurul iptal etme yetkisi yok ancak para cezası verebilir veya eksikliklerin giderilmesini isteyebilir. Ancak mahkeme bir genel kurul iptali kararı verebilir."

"Medeni Kanunun 83. maddesine göre açılabilir. Dernekler Kanunu 32/1b’ye göre de geniş yorumlanmasıyla Valilik de böyle bir dava açabilir. Onun dışında tek taraflı idari işlemle Genel Kurul iptal olamaz. Böyle bir dava açıldığı iddiası var."

"Dava dilekçesi önümüzde yok o yüzden ibrasızlığa ilişkin Mali Genel Kurul'da alınan kararın iptali, tüzükteki ilgili hükümlerin iptali, seçimli genel kurula ilişkin yönetim kurulu kararının iptali gibi taleplerinden dermeyan edildi bilmiyoruz fakat ne olursa olsun sadece davanın açılmış olması pratikte bu süreçlerin, seçim takviminin işlemesine engel olmaz."

"Mahkeme ihtiyati tedbir kararı verirse..."

"Eğer Valilik bu davayı ihtiyati tedbir talebiyle açtıysa, mahkeme de ihtiyati tedbir kararı verirse ancak ibrasızlıkla ilgili Genel Kurul kararının yürütmesi durur veya seçimli Genel Kurul yürütmesi durur. Böyle bir davanın açılması bu durumda şu an için bu süreçleri durdurmaz."

"Galatasaray seçimi tüzüğün 28. maddesine göre açıkladı"

"Bir diğer husus zaten Galatasaray Yönetimi, anladığımız kadarıyla seçimi açıklarken tüzüğün 28. maddesine göre açıkladı. Tüzüğün 87. maddesi 22. fıkrasına göre açıklamadı. 87. maddesi 22. fıkrası; ibrasızlık alan yönetimin 30 gün içerisinde genel kurula gitmesine dair hükümdü."

"Seçimlerin yapılmasına engel olmaz"

"Sanki normal bir Olağanüstü Genel Kurul toplayarak, seçim yapıyormuş gibi bir karar alındı. Dolayısıyla diyelim ki Genel Kurul'la ilgili idari ibrasızlık bakımından yürütmeyi durdurma talepli, yani ihtiyati tedbir talepli böyle bir dava açılmış olsun ve mahkeme idari ibrasızlıkla ilgili tedbir kararı vermiş olsun; bu da tek başına seçimlerin yapılmasına engel olmaz"

"İhtiyadi tedbir kararı lazım"

Dr. Rezan Epözdemir, ihtiyati tedbir talebine vurgu yaparak, şu açıklamaları yaptı: "Seçimlerin yapılmasına dair bir ihtiyati tedbir yapılmasının durdurulmasına ilişkin de bir ihtiyati tedbir kararı verilmesi lazım. Veya tüzükteki ilgili hükümlerin uygulanmasına ilişkin bir ihtiyati tedbir kararı verilmesi lazım."

"Aksi durumda seçim takvimi işler. Burada kilit soru birincisi; genel kurul iptali dışında hangi taleplerin söz konusu olduğu, hangi konularda davaların açıldığı. İkincisi; Valiliğin ihtiyati tedbir talep edip etmediği. Üçüncüsü ise mahkemenin ihtiyati tedbir kararı verip vermeyeceği. Verirse idari ibrasızlığın yürütmesi durur. Seçimle ilgili de bir ihtiyati tedbir kararı verilirse o zaman seçim takvimi durmuş olur. Ve bu yönetim görevine devam etmiş olur."

Senin için hazırladığımız haberler