Galatasaray'da sihir Ankara'da bitti!

24.05.2021 - 01:13 | Son Güncellenme: 24.05.2021 - 01:20

Galatasaray, Süper Lig'de 2020-21 sezonunda şampiyonluğu kaçırdı ve 2. sırada yer aldı. Galatasaray'da kırılma maçı, 28. haftadaki Ankaragücü maçıydı.

Galatasaray'da sihir Ankara'da bitti!

Burhan Can TERZİ-AJANSSPOR

Türkiye Kupası'nda Alanyaspor mağlubiyeti ilk sinyali vermişti. Kasımpaşa maçında yağış ve bozuk zemine rağmen galibiyet son dakikalarda gelince, bu mutlulukla bazı pürüzler görmezden gelindi.

Süper Lig'de üst üste 6'ncı galibiyet alınmıştı. Sırada ligin en zor deplasmanlarından biri olarak görülen ve kupada Cimbom'un kaybettiği Alanyaspor deplasmanı vardı. Fatih Terim, merkezde yine Gedson Fernandes ve Etebo tercihini yapmıştı. Belhanda ve Taylan kenardaydı. Sarı-kırmızılılar Mostafa önderliğinde ileride iyi basarak maça başlamıştı ve ilk yarıda golü de bulan sarı-kırmızılılar Alanyasporluları da şaşırtmıştı. Ancak Galatasaray'ın ikinci yarıdaki futbolu tamamen skoru korumak adına olunca, maç tamamen Alanyaspor'un kontrolünde devam etti. Karşılaşma 1-0'lık galibiyetle tamamlanınca, oyundaki problemler yine çok fazla dillendirilmedi.

Terimball, yanlış iletişim, kaos...
 

Mostafa'nın imzası

Galatasaray, Alanyaspor dönüşünde evinde Erzurumspor'u ağırladı. Zemin yine sıkıntılıydı. Hedef 8'de 8'di. Cimbom oyunu yıkmıştı ama kilidi açmakta zorlanıyordu. Mostafa Mohamed'in bireysel becerisi ve şut gücüyle gelen iki golle sarı-kırmızılılar devreye iki farkla önde girdi. Herkesin beklentisi rahat bir maç sonu olacağı yönündeydi ancak Erzurumspor ikinci yarıda çok önemli fırsatları değerlendiremedi. Galatasaray'ın etkili oyununu 90 dakikaya yayamaması artık soru işaretleri oluşturmaya başlamıştı.

Ankara'da sihir bitti

O soru işaretleri Ankaragücü deplasmanında daha da netleşti. Galatasaray, Etebo ile iyi oyun kuramıyordu, Fernandes henüz alışamamıştı. Onyekuru ilk etkisini kaybetmişti. İlk 11'de değişiklikler olması gerekiyordu ama Fatih Terim, sonuçlar olumlu olduğu için yeni dokunuşlar yapmıyordu. Hikmet Karaman'lı Ankaragücü de Galatasaray'ı çok iyi okumuştu. Tartışmalı bir penaltı kararıyla ilk golü bulan Ankara temsilcisi, ikinci yarıda da sarı-kırmızılıların savunmadaki düzen sıkıntısından yararlanarak farkı ikiye çıkarmıştı. Bu arada Terim, ikinci yarıya 3 değişiklikle girmişti yani çıkardığı 11'den kendi de memnun kalmamıştı. Mostafa Mohamed yine tartışmalı bir kararla kırmızı kart görürken, 10 kişi kalan Cimbom farkı bire indirse de 8'de 8'lik serinin ardından ilk mağlubiyetini almıştı.

Zemin takımı eritiyor!

Galatasaray, Ankaragücü maçındaki kaybı Sivas karşısında telafi etme amacındaydı. Zemin yine sıkıntılıydı. Mohamed'in yerine Falcao 11'e yerleştirilmiş, Terim merkezde beklenen değişikliği de yaparak Belhanda ve Taylan'ı sahaya sürmüştü. İki bireysel hatalarla iki defa geriye düşen Galatasaray, Falcao ile durumu eşitlese de galip gelememişti. Oynanan oyun yine umut vermemiş, Falcao ise Galatasaray kariyerinin en iyi maçını çıkarmıştı. Maç sonu ise Belhanda, zeminin bozuk olduğunu hatırlatmış, yöneticilere de sosyal medyada gezeceklerine zemine baksınlar diye mesaj yollamıştı. Bu açıklama Belhanda'nın Galatasaray'daki son açıklaması oldu ve yönetim kararıyla Fatih Terim'in onayı alınmadan kovuldu. Hafta içi kulüpte yine bir kriz çıkmıştı. Florya'da teknik heyet ve futbolcular Belhanda ile veda pozu verip oyuncuyu öyle uğurlamıştı. Orta sahada halihazırda sıkıntı yaşayan Galatasaray'da artık Belhanda da yoktu.

Çift forvet yanılgısı

Sıradaki rakip Kayseri'ydi. Sivas maçında muhteşem performans sergilediği için Falcao 11'e yazılırken, performansıyla geldiğinden beri büyüleyen Mostafa da yanına yazılmıştı. Galatasaray çift santrfor sahadaydı. Falcao yine perdeyi açan isim olmuştu. Kayseri'nin savunma zafiyetlerini iyi değerlendiren Cimbom karşılaşmayı 3-0 kazanmıştı ama Mostafa bu sistemde adeta yokları oynamıştı. Aslan'ın net skorla kazanması moralleri yükseltmişti. Rize maçında da beklenti farklı galibiyetti. Gaatasaray yine çift forvetle sahadaydı. Henüz ikinci dakika amatörce bir savunma hatasıyla geriye düşen sarı-kırmızılılar Yedlin ve Emre Akbaba'nın muhteşem golüyle öne geçse de inanılmaz savunma hataları devam etmiş neticesinde Aslan evinde Rize'ye 4-3 mağlup olmuştu. 15 gün sonra Hatay deplasmanına gidecek Galatasaray, tek santrfor sistemine dönse de yine bir şok yaşayıp 3-0 mağlup olacaktı. Terim devre arasında yine 3 değişiklik yapsa da mağlubiyetin önüne geçemeyecekti.

İpleri koparan Karagümrük maçı

İlk 11 istikrarı yakalayamayan Galatasaray, oyunda da istikrarı bulamıyordu. Karagümrük maçında birçok gitgeller yaşandı. Maç 1-1 sona erdi. Karşılıklı performanstan ziyade yine hakem kararları mücadeleye damga vurmuştu. Özellikle, Lens'in DeAnre Yedlin'in ayağına basması ve bunun cezalandırılmaması akıllarda en çok kalan pozisyondu. Hakem pozisyonu yer çekime bağlamış ve kart gösterilmemesinin sebebi böyle açıklanmıştı. 

Cengiz, "TV'ye çıkalım" dedi Terim, reddetti
 

Hafta içi başkan Galatasaray televizyonuna çıktı. Takıma ağır eleştiriler yaptı. Yedlin'in pozisyonuna kimsenin isyan etmemesini eleştirdi ve "Futbolcular şeref ve haysiyetlerini hatırlamalılar" dedi. Bu sözler Florya'da bomba etkisi yarattı. Fatih Terim, sezon sonuna kadar sahada kalmaya karar verdi ve futbolculara Galatasaray önceliğimiz dedi. Florya ile yönetim arasındaki tüm ipler kopmuştu. Bitime 8 maç vardı, Terim şampiyonluk istiyordu. Takım hırslıydı. Cimbom, son 8 maçta 7 galibiyet 1 beraberlik alacak ve sadece 1 averajla şampiyonluğu kaçıracaktı. Bir zeminin bozulmasıyla başlayan kriz, şampiyonluğun kaçmasına sebebiyet vermişti. Cimbom sadece 2 gol fazla atsa ya da 2 gol az yese şampiyon olacaktı.

Şimdi ne olmalı?

Galatasaray son yıllarda sezon başı takım yapılanmasını zamanında kuramadı. Ya transferler gecikti ya bir bölge eksik kaldı ve kiralık oyunculara dayalı düzen uzun süreçte faydalı olmadı. Şu an büyük bir belirsizlik var ve Galatasaray'ın da aslında kaybedecek vakti yok. Çünkü Şampiyonlar Ligi bileti ön elemelerden geçiyor. Galatasaray sezonu en geç Temmuz başında açmak durumunda. Bir an önce takviyeler yapılıp bu defa kampta eksiksiz bir Galatasaray oluşturulmalı. Ve uzun vadeli başarı isteniyorsa artık 30 artı transferler değil 20-27 yaş aralığında hamleler gerçekleştirilmeli. En önemlisi tüm bunlardan sonra Galatasaray'ın 11 istikrarını önümüzdeki sezon gerçekleştirmesi gerekiyor. Şampiyonlar Ligi'nden gelecek gelir de Galatasaray için hayati önem taşıyor. Tekrar belirtelim, Galatasaray'ın kaybedecek zamanı yok.

Senin için hazırladığımız haberler