Son Dakika: Galatasaray'dan Lale Orta Açıklaması

Orhan Gülek
18.03.2023 - 22:11 | Son Güncellenme: 18.03.2023 - 22:47

Süper Lig'de lider Galatasaray, son günlerde MHK Başkanı Lale Orta hakkında sosyal medyada yer alan iddialara ilişkin açıklama yayımladı. İşte detaylar

Son Dakika: Galatasaray'dan Lale Orta Açıklaması

AJANSSPOR - HABER

Galatasaray, Merkez Hakem Kurulu (MHK) Başkanı Lale Orta'nın yayıncı kuruluş beINSports'un programına müdahale iddiaları sonrası yaptığı açıklamada itirafta bulunduğunu iddia etti. Kulüp, yaptığı yazılı açıklamada Türkiye Futbol Federasyonu'ndan (TFF) araştırma talep etti. 

Galatasaray: Hâlâ inanmakta zorlanıyoruz

Sarı kırımızılı kulüpten "Zorunlu Açıklama" başlığıyla yapılan açıklamada şöyle denildi: "Geçtiğimiz haftadan bugüne yaşanan ve hala inanmakta zorlandığımız gelişmeler yüzünden aşağıdaki konuların taraflarınca en kısa zamanda açıklığa kavuşturulmasını bekliyoruz:

"Tüm spekülasyonları sona erdireceğine inandık"

  • Kasımpaşa maçında oyuncumuz Nicolò Zaniolo’ya yapılan kasti hareketin, maç sonrası tüm kamuoyu gibi hakem hocaları tarafından da kırmızı kartla cezalandırılması gerektiği değerlendirilmiştir. Bu pozisyonla bağlantılı hafta içi ortaya çıkan görüntü ve devam eden tartışmalara rağmen sakin kalarak Merkez Hakem Kurulu (MHK) ve başkanının yapacağı açıklama ile tüm spekülasyonları sona erdireceğine inandık.
İlgini Çekebilir
Galatasaray'a Tahkim'den kötü haber!
Habere Git

"İddiaları doğrulayan bir itiraftır"

  • Geldiğimiz noktada, MHK Başkanı Lale Orta’nın verdiği demeç, yayıncı kuruluşa sipariş görüntü servis ettiği yönünde basında yer alan iddiaları doğrulayan bir itiraftır.

"Baskı yaptığını zımnen kabul etmiştir"

  • Lale Orta, bu itirafla VAR odasındaki görüntüleri dışarıya sızdırdığını, MHK’nın görev tanımı dışına çıkarak hakem yorumcularına baskı yaptığını zımnen kabul etmiştir. Kendisinin tarafsızlık ilkesini göz ardı ederek, kamuoyundaki algıları dizayn etme misyonunu üstlenmiş olduğu apaçık ortadadır.

"Anlamakta güçlük çekiyoruz"

  • Bu zamana kadar yapılmış tüm hakem hatalarından daha vahim olan, adaletin terazisine direkt müdahale olan bu hareketin nasıl bir niyetle yapıldığını anlamakta güçlük çekiyoruz.
  • Lale Orta’dan, hazırlanan özet görüntüyü bizzat kendisi tarafından gönderilen görüntüyle değiştirmesi konusunda açıklama bekliyoruz.

"Açıklama bekliyoruz"

  • Maç sonrasında yayıncı kuruluş dışında başka yayın kuruluşlarını aradığı ve telkinde bulunduğu iddiaları hakkında açıklama bekliyoruz.
  • Eski hakemleri arayarak kendisine karşı yapılan bir operasyon olduğu şeklinde ifadelerle kamuoyunu manipüle etmeye çalıştığı iddiaları hakkında açıklama bekliyoruz.

"Léo Dubois’a yapılan tartışmasız kırmızı kart"

Ve soruyoruz; itiraf ve iddialar ışığında bu kişinin adaleti sağlamakla görevli, önemli bir kurulun başkanlığında bulunması ne kadar doğrudur?

  • Dün akşam oynadığımız Konyaspor maçında oyuncumuz Léo Dubois’a yapılan, hakem hocaları tarafından da tartışmasız kırmızı kart olarak nitelendirilen müdahale anlaşılmaz bir şekilde sarı kartla geçiştirilmiştir.

"VAR’a bir müdahale olup olmadığı açıklığa kavuşmalı"

Yine maçın ilerleyen dakikalarında aynı Konyaspor oyuncusuna ikinci sarı kart verilmemiştir.

Bu kararların hangi hakem aklıyla verildiği ve VAR hakemleri dahil yapılan konuşmaların Federasyonumuz tarafından detaylı bir şekilde incelenmesi ve VAR’a bir müdahale olup olmadığının açıklığa kavuşturulması gerekmektedir.

"Bir kulüp için değil, herkes için adalet!"

Türkiye Futbol Federasyonu’nun bu konuları titizlikle değerlendirerek en temel görevi olan adaleti sağlama adına gerekli adımları atmasını ve soruşturmaları yapmasını beklemekteyiz.

‘Bir kulüp için değil, herkes için adalet!’ diyerek çıktığımız bu yolda, kulübümüze özel kurulan hiçbir oyunun seyircisi olmayacağımızı da tüm Spor kamuoyuna bildirmek isteriz."

Lale Orta ne yaptı, neler yaşandı?

MHK Başkanı Lale Orta, kısa bir süre öncesine kadar içinde yer aldığı beINSports'taki hakem programı Trio'da Galatasaray-Kasımpaşa maçında Donk'un Zaniolo'ya müdahalesinde kırmızı kart çıkması gerekti yönündeki yorumlara tepki gösterdiği ortaya çıktı. Orta VAR'dan pozisyona dair başka bir açıyı yayıncı kuruluşa gönderip, bunun yayınlanmasını istedi. Yayıncı kuruluş ise söz konusu pozisyonu internet sitesindeki maç özetleri bölümüne ekledi. Trio'da yayınlanan açıyı ise çıkardı. Bu olay da kamuoyuna MHK Başkanı Lale Orta'nın yayıncı kuruluş yorumcularına baskı yaptığı şeklinde yorumlandı. 

Lale Orta: Görüntü beINSports'a aittir

Gözlerin çevrildiği Lale Orta ise bugün Anadolu Ajansı'na bir açıklama gönderdi. Orta, açıklamasında VAR Merkezi'ne girdiği iddialarını yalanlayarak, "Bahsi geçen pozisyonu farklı açıdan ve daha net şekilde değerlendirme imkanı sağlayan yayıncı kuruluşa ait görüntü hakkında beIN Sports yetkilileri ile iletişim kurulmuştur ve söz konusu pozisyonla ilgili kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi amaçlanmıştır. Söz konusu görüntü beIN Sports'a aittir" dedi. Orta, hakkında iddialar ortaya atan medya mensuplarına karşı hukuki haklarını kullanacağını da açıklamasına ekledi. Diğer yandan Orta'nın açıklamasının TFF sitesinde yer almaması ve AA üzerinden kamuyuna duyurulması da dikkat çekti. Gözler TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi'den gelecek açıklamaya çevrildi.

Senin için hazırladığımız haberler