"Galatasaray'ın şampiyonluğuna gölge düştü"

12.05.2019 - 08:46 | Son Güncellenme: 12.05.2019 - 11:46

"Galatasaray'ın şampiyonluğuna gölge düştü"

Spor yazarları, dün oynanan ve birçok tartışmaya sebep olan Çaykur Rizespor - Galatasaray maçını değerlendirdi.

Yazarların değerlendirmelerinden öne çıkanlar ise şöyle:

Şampiyonluk yolunda büyük bir adım - Mehmet Demirkol (Fanatik)

Galatasaray vasatı aşmayan bir oyunla başladı. Ancak Rize orta sahadan çıkarken o kadar kolay top kayıpları yaptı ki skor Galatasaray’a döndü. Ardından özellikle Boldrin’in taşıdığı toplar ve Muriqi’nin ön alandaki müthiş hakimiyetiyle ev sahibi dengeyi sağladı hatta oyun ve skorda ipleri ele aldı. Dikine iyi toplar taşıyarak Galatasaray’ın ön ve arka alanını birbirinden kopardılar. Oyun git-gelli bir Rus Ruleti’ne döndü ancak ev sahibinin şansları daha iyi kullandığını söylemek lazım. Emre’nin talihsiz sakatlığı sonrası ev sahibi eksik kalmasına rağmen Galatasaraylı oyuncuların psikolojik çöküntü yaşadığı gerçek. Bu anda Rize öne geçti, 3’ü de bulabilirdi. Burada devreye Diagne ve Feghouli’nin isteği girdi. Takımı onlar ayağa kaldırdı diyebiliriz. Rakip ceza sahasına yerleşip şampiyonluk yolunda büyük bir adım attılar.

Gecenin sorusu

Sinan’ın 2. penaltıda Diagne’yle girdiği kavganın mantığı nedir? Sahadaki golcüyü arkadaşı açıkça eleştirirse tribündeki ne yapar? Şimdi attığı 2 golden sonra Sinan ne diyecek?

Maçın starı

Boldrin ve Muriqi, Rize eksik kalana kadar mükemmele yakın oynadılar. Maçın geneline damga vuran oyuncu ise tartışmasız şekilde Feghouli oldu. Galatasaray adına yapılan hücum aksiyonlarının hemen tamamında 10 numara işler yaptı.

Maçın olayı

Galatasaray’a transfer olduğunda kulüp için bir yıldız adayından fazlasıydı Emre Akbaba. Beklentilerin de ötesine geçeceğinin sinyallerini verdi. Sonrası lanetli bir sezon. Önce tarak kemiği şimdi de bileği kırıldı. Umarım olayların üstesinden gelebilir.

Kısa mesaj

Serkan Çınar’ın tekrarlatmadığı penaltı, VAR’sız hiçbir şeyi görememesi hatta VAR’la göremeyişi, verdiği vermediği kartlarla oyunun düşük kalitesini daha da aşağıya çekmeyi başardı. Tebriği hak ediyor.

"İsteyerek ahiretinizi de yaktınız" - Ahmet Çakar (Sabah)

Bir hakem, Türk hakemlik onurunu, geleceğini, kariyerini, kul hakkını bir yana bırakıp maçı Rizespor'dan aldı, bağıra bağıra, VAR hakemiyle birlikte G.Saray'a verdi. G.Saray belki 3 puan kazandı ama hakem kendini bitirip spor kamuoyunun vicdanında da derin bir yara açtı. Üstelik G.Saray'ın olasışampiyonluğuna da müthiş bir gölge düşürdü. Her hakem hata yapar ama VAR'a bakıp da hatanda ısrar edersen, ben orada kötü niyet ve kasıt ararım.

G.Saray'ın kazandığı ilk penaltıya bakalım. Rizeli oyuncu, Marcao'nun suratından eliyle itiyor. Olay ceza alanı içinde ve rakip bilerek isteyerek Marcao'yu suratından itiyor ama Ey VAR hakemi ve Serkan Çınar, siz milleti eşek mi zannediyorsunuz! Bu eylem, top oyuna girmeden yani korner kullanılmadan önce yapılıyor. VAR teknolojisi olmasa hakem top oyundayken mi itildi, yoksa girmeden mi itildi çözemeyebilir.
Ama yazıklar olsun, yuh size! VAR'a bakıyorsunuz, tüm maçı seyreden milyonlar gibi Marcao suratından itildiğinde daha korner kullanılmamış. Ama kalbiniz penaltı olsun istiyor değil mi?

Geçmiş olsun, Emre Akbaba kardeşimizin ayağı kırıldı. Çok üzücü ama futbolun doğasında var. Burada da VAR'a gidiyorsun, Samudio'yu oyundan atıyorsun. Ne yaptı Samudio, Emre Akbaba'nın ayağına mı bastı, kavalına çift mi daldı? Şut çekerken yanlışlıkla temas etti. Ama Serkan Çınar adlı sözde hakem tuttu, Samudio'yu oyundan attı. Anlamsız gözlerle Türk halkı operasyonu izliyordu ki yine VAR hakemi ve Serkan Çınar, organize bir eylemle bir penaltı icat ettiler.

VAR incelemesinde net görünüyor ki Rizeli oyuncu ayağını sallıyor. Onyekuru ayağını salladığını görüyor. Kendi ayağını yere basıyor, o güzel gözleriyle sağa sola bakıyor ve tekme yemiş gibi kendini yere atıyor. VAR teknolojisi olmasa hadi hakem de yedi diyelim, yine yazıklar olsun VAR'a bakıyorsunuz ve şu penaltıyı veriyorsunuz.

Söylenecek çok şey var. Ama ülke bir hukuk devleti. Aslında gerek Serkan Çınar, gerekse VAR hakemi Alper Ulusoy, benim ne demek istediğimi anlamışlardır. Utanmalısınız, insan içine çıkamamalısınız. Sadece dünkü maçı yakmadınız, bence bilerek ve isteyerek ahiretinizi de yaktınız.

"Böyle adalet olmaz" - Şansal Büyüka (Milliyet)

Bu maça atanan hakemler... Penaltı kararları... Kırmızı kart... VAR rezaleti... Hepsi bir yana... Emre Akbaba’ya büyük geçmiş olsun. Ne talihsiz oyuncu... Bu kadar travmatik, bu kadar ağır, hem de çok ağır sakatlıklar gelip hep Emre Akbaba’yı mı buluyor? Ne onu bulsun, ne başkasını... Büyük geçmiş olsun sevgili Emre... Allah aşkına moralini bozma... Yılmadan kendini yeni sezona hazırla...

Rize-Galatasaray maçına Serkan Çınar atanıp, VAR da Alper Ulusoy’a teslim edilince yakın çevreme, “Bu maç karakolda biter” demiştim. Maalesef yanılmadım. Bu sezon birbirinden “skandal” hakem performansları gördük ama bu konuda Serkan Çınar ve VAR hakemleri zirve yaptı. Alınteri, emek, hak, hukuk, adalet, hepsini yerle bir ettiler. Yazıklar olsun...

Kendimce bir futbol anlayışım var. Katkı olsun diye, bugün televizyonlarda hakem yorumculuğu yapan çok önemli, mesleki otoriteleri tartışılmayacak hakem hocalarına da sordum. Hepsi, “Böyle hakemlik, böyle kararlar olmaz” dedi. Sayalım.

-İlk penaltıda faulün yapıldığı sırada top oyunda değil... Yani penaltı yok. Hadi verdin... Diagne’nin penaltı atışı sırasında ceza alanı içinde bir ben yokum. Herkes içerde... Diagne’ye ofsayt vereceğine, tekrarlatsana penaltıyı...
-Emre’ye Allah acil şifa versin. Talihsiz sakatlık sırasında Samudio’nun Emre’ye bir darbesi yok , nereden çıktı o kırmızı kart...
-Uzatma dakikalarındaki penaltı, bir hakem hocasının ifadesi ile “sinek ısırığı” gibi... Onyekuru’nun pozisyonun devamını getirme şansı yok. VAR’la kol kola girip nasıl yarattınız o penaltıyı...

Oysa çatır çatır bir maç izliyorduk. Galatasaray iyi başladı, Feghouli sıradışı bir gol attı. İlk çeyrekten sonra Rizespor kendine geldi, pozisyonlar yakaladı, iki topu da direkten döndü. Galatasaray savunmasının rakip 10 kişi oynarken bile bu kadar pozisyon vermesi inanılacak gibi değil. Luyindama iyi ama el-kol, son derece faule ve karta yakın oynuyor.Diagne’nin kaçırdığı penaltıdan sonra, ikinci penaltının başına gelmesi, kendine güveni gösteriyor ve açıkçası takdire değer... 

Ancak atış öncesi Diagne ile Sinan Gümüş’ün, “Sen atacaksın-ben atacağım” diye birbirlerini itip  kakmaları Galatasaray forması giyen futbolculara asla yakışmadı. Unutmayın, bu forma Galatasaray forması... Değerini  ve önemini bilin.

Rizespor iyi oynadı. Kazanabilirdi, kazanmaya çok yaklaştı. Ancak Galatasaray’dan önce hakem Serkan Çınar ile VAR odasını aşamadı. Alkışı aldılar, puanı alamadılar.

Galatasaray kazansa da, kaybetse de, sonucu Başakşehir maçı belirleyecekti. Gene öyle olacak. Yani şu sonuç, gelecek hafta oynanacak Galatasaray-Başakşehir maçının sonucundan daha önemli değil...

Ey Serkan Çınar, ey VAR hakemleri... Suyu niye bulandırırsınız, sonucu niye tartışılır hale getirirsiniz. Hadi bilginiz, beceriniz yok, maça gelirken vicdanınızı nereye, kime bıraktınız?

Ey MHK, böyle bir maça bu hakemleri nasıl atarsınız? Her hafta yeni bir rezaletinizi, yeni bir skandalınızı izlemek zorunda mıyız? Sizin hak, hukuk, adalet anlayışınız bu mu? Yazıklar olsun...

"Organizasyon yok" - Ömer Üründül (Sabah)

Fenerbahçe-Akhisarspor yazısı...

Geçen haftaki Kasımpaşa galibiyetinden sonra fikstürde rahatlayan Fenerbahçe dün gece sezon başından beri ilk defa bir maça stressiz çıktı. Futbolcular da istekliydi. Ama 28. dakikadaki kaleci Fatih'in büyük hatası ile kazanılan gole kadar pozisyon bulamadılar. Bunun en önemli nedeni yeri geldikçe vurguladığım gibi takımın ofansif girişimlerinde plan ve program yok. İlk golün hemen ardından Dirar çok güzel bir gol atınca fark ikiye çıktı. Ardından bana göre tartışmalı penaltı kaçtı; devre biterken de fark 1'e indi.

İkinci devre sürekli sahanın bütününe yayılan bir oyun izledik. Akhisar da bir an önce gol bulabilmek için artı açık futbol oynuyordu. Ama bu devrede Fenerbahçe'nin ikinci bir saha içi rahatsızlığı da gündeme geldi. Fenerbahçekontratak futboluna da uygun değil. Bunda iki etken var: 1- Takımın yapısı. Örneğin, Valbuena geniş alan sprinteri değil, topla oynayan bir futbolcu. 2- Fizik. Soldado fizik açıdan yetersiz. Önemli bir sprinter Moses'ın ise fiziki durumu yürekler acısı.

Fenerbahçe'nin bence dün en büyük kazancı şansının tutmadığı ve arka arkaya ağır darbeler yediği Akhisar karşısında şeytanın bacağını kırması. Bu arada Ersun Yanal'ın da gözden geçirmesi gereken bir konu var. Neden bu kadar uzunzamandır, devre arasında da takımı kendi çalıştırıdğı halde gereken saha içi organizasyonunu hiç oturtamadı?

Bana göre yine bir sistem takımı olan Akhisarspor bitime iki hafta kala küme düştü. Bunun en önemli nedeni yönetim hatalarıdır. Takıma büyük ivme kazandıran Okan Buruk ile yeni sezon için anlaşamamak ardından deneyimli ve kaliteli Saffet Susic ile gereksiz yere yolları ayırmak bu sonucu doğurdu.

"Yine kaostan 3 puan çıkardı" - Bülent Timurlenk (Sabah)

Karadeniz deplasmanlarında kazanmak istiyorsa İstanbul takımları, galibiyet için ilk golü atmaları gerekiyor. Bu ev sahibi, tribünlerin coşkusunu düşürürken çoğu zaman rakibe oyun hâkimiyetini de veriyor. Galatasaray, maçın başında bulduğu golden sonra 4 pası bir arada yapamayışı ve Diagne de penaltıyı kaçırınca Rizespor'u oyuna ortak etti. Terim'in ikinci yarıda 80 isabetli pası sezonun en düşük rakamıydı. 2. yarının ilk 10 dakikasında futboloynanmadı. Sakatlıklar, sakatlık... Ama daha büyüğü varmış. Emre Akbaba'ya Allah şifa versin. Çok ağır bir sakatlık. Rize'ye çıkan kırmızı kart ise yanlış karar. Emre'nin kırılan ayağının görüntüsünün şokundan çıkamayan Galatasaray, kalesinde ikinci golü görünce, panik yaptı. Oyuna Linnes girse, Feghouli Diagne'nin arkasına geçse sağ açıktaki Mariano ile birlikte de pas bağlantısını kuracaklardı. Ama Terim önce Muğdat sonra Sinan değişiklikleri ile orta sahayı boşaltarak sonuca gitmeye çalıştı. Sonuçta; alınacak beraberliğin mağlubiyetten farkı yoktu. VAR ile gelen penaltı kararı, tribünlerde yükselen tansiyon, kulübenin başkası atacak direktifine rağmen penaltıyı atan Diagne, kafayla son sözü söyledi. Takım disiplini, oyuncu değişiklikleri, bireysel performanslar için söylenecek çok söz var ama Galatasaray yine bir kaos ortamından 3 puan çıkarmayı başardı. Haksız yere 10 kişi kalan Rize cephesi son haftalardageriye gitmişti. Dün ellerinden geleni yaptılar ama penaltı pozisyonlarındaVAR ekranlarının etkisi oldu.

Senin için hazırladığımız haberler