Gazi rekortmeni derbi seviyor

31.08.2020 - 16:47 | Son Güncellenme: 31.08.2020 - 16:52

94. Gazi Koşusu, Pazar günü gerçekleştirildi ve yarışı Ahmet Çelik, üst üste 6. kez kazandı. Peki 1927 yılından beri yapılan bu koşuda en çok kazanan kim? Efsanelerden Ekrem Kurt'un en önemli özelliği ne? 8 ayda en çok ikramiye kazanan jokeyler kim? İşte detaylar...

Gazi rekortmeni derbi seviyor

FERDİ AKINCI

Türkiye atçılığının derbisi Gazi Koşusu, Pazar günü yapıldı. Ve Ahmet Çelik, üst üste 6. kez kazanarak, kırılması güç bir rekora imza attı. Ancak bu büyük başarıya rağmen Ahmet Çelik, şöhrette Ekrem Kurt, Mümin Çılgın veya Halis Karataş'ın önüne geçebilmiş değil henüz. Çelik, kazançta da zirvede değil. Peki neden? Diğer jokeylerle arasındaki fark ne? Kendisini nasıl değiştirebilir... Radyospor'un at yarışı yorumcusu Ferdi Akıncı, bu soruların cevabını Ajanspor için verdi.

94. Gazi Koşusu, Pazar günü gerçekleştirildi. Pandemi nedeniyle seyircisiz yapılan ve haliyle eski yıllardaki coşkusundan uzak olan atçılığımızın derbisinde zafer yine Ahmet Çelik'in oldu. Çelik, Call to Victory isimli atıyla üst üste 6. kez Gazi Koşusu'nu kazanarak rekor kırıp adını tarihe yazdırdı. Çelik şu ana kadar düşünülemeyen, hedeflere dair alınamayan bir başarıya imza attı. Tüm zamanlarda bu rekorun kırılma ihtimali uzmanlarca zor görünüyor. 6 kez üst üste Gazi Koşu'n da başarıya koşmak yetenek, başarı kadar; şans faktörünün de fazlasıyla yanınızda olmasını gerektiriyor. Çünkü at yarışı, iki canlının bir arada yaptığı nadir bir spor. Herhangi birisi hata yapar veya formda olmaz ise değil Gazi Koşusu, hiç bir yarışı kazanmak pek mümkün olmaz.

En çok kazanan jokey Mümin Çılgın

1927 yılından beri yapılan bu koşuda Mümin Çılgın, aralıklarla da olsa, tam 9 kez kazanarak hâlâ en fazla birincilik rekorunu elinde tutuyor. Halis Karataş ise Gazi'yi 6 kez kazandı. Ahmet Çelik'in farkıysa Gazi'yi üst üste 6 kez kazanması oldu.

Gazi Koşu zaferlerinden sonra da Ahmet Çelik'in yarış hayatında pek de değişiklik olmamış gibi görünüyor. Örneğin yıllık kazançta Gökhan Kocakaya ve Halis Karataş'ın hâlâ daha gerisinde yer alıyor. Bu kadar başarıya imza atmış bir jokeyin at sahipleri tarafından dah çok tercih edilmesi beklenir. Ona da bu yönde daha fazla çalışma, daha fazla at binme; hatta yurtdışında başarı misyonunu yüklüyor.

Yoksa, 6 kez Gazi kazanan jokeyin şöhret, kazanç gibi konularda rakiplerinin gerisinde kalması bir soru işareti olur.

Benim oluşan bu soruya dair net bir cevabım var:

Ekrem Kurt atlarla konuşurdu

Kazanamadığı atlara dair verilen raporlar ve ilk zamanlarda sabah yapılan çalışmalara dair değerlendirmeler Çelik için önemli veriler. At yarışı jokeyliği, sürekli öğrenilmesi gereken bir derya deniz. Efsanelerden Ekrem Kurt'un en önemli özelliği, onu zirveye taşıyan farkı, atlarla konuşması; atların dilinden iyi anlayıp, yarış içerisindeki veya idmandaki sorunlarını anlamasıydı. Kurt, antrenörüne atı nasıl çalıştırması gerektiği konusunda da bilgiler verirdi.

Ahmet Çelik, handikap yarışlarından ziyade büyük yarış ve derbi koşmayı seven bir jokey. Ancak sözünü ettiğimiz efsaneler gibi daha göz önüne gelmek gibi bir arzusu veya amacı olursa kimliğinin verilmesi şart. Bunu başarırsa o zaman sadece 'rekortmen jokey' değil, bir duayen, bir efsane jokey kimliğini üzerine daha sağlam giyer... Fakat, bu fazla medyatik olmayan halinden de memnunsa buna saygı duymak da bizim görevimiz...

8 ayda en çok ikramiye kazanan jokeyler

  • Gökhan Kocakaya 1.8 milyon lira
  • Ahmet Çelik 1.7 milyon lira
  • Halis Karataş 1.6 milyon lira
  • Hışman Çizik 1.2 milyon lira
  • Özcan Yıldırım 1.2 milyon lira
Senin için hazırladığımız haberler