Genç sporcuların hayalleri yıkıldı! Federasyon: Üzülmesinler diye yaptık

Eren Tuncay
17.06.2021 - 14:44 | Son Güncellenme: 17.06.2021 - 14:56

Avrupa Şampiyonası'na götürülmeyen U15 Kadın Su Topu Milli Takımı hakkında federasyon, "Üzülmesinler diye yaptık" dedi. İşte detaylar....

Genç sporcuların hayalleri yıkıldı! Federasyon: Üzülmesinler diye yaptık

Burhan Can TERZİ - AJANSSPOR

U15 Kadın Milli Takımı'nın Avrupa Şampiyonası'na götürülmeme kararı tartışılmaya devam ediyor. 27 Haziran’da yapılacak turnuva için kampa alınan sporcu ve ailelerine, önce maddi gerekçeler gösterilerek sonraysa "Zaten başarısız olacaklar" denilerek turnuvaya katılım olmayacağı bildirilmişti.

Turnuvaya katılmayı hayal eden çocuklar büyük hayal kırıklığına uğramış ve bazı aileler şikayetlerini CİMER'e iletmişti.

İlgini Çekebilir
İflasın ilanı! Maddi sorun nedeniyle Milli Takım, Avrupa'ya gidemedi
Habere Git

Federasyon bilgilendirme yaptı: Hazır değiller

Ajansspor'un haberinin ardından  Su Topu Federasyonu'ndan bilgilendirme metni geldi.  Federasyon söz konusun turnuvanın 27 Haziran -4 Temmuz arasında Macaristan'da yapılacağını belirterek şöyle denildi: "Söz konusu şampiyonaya ülkemiz adına katılım sağlaya bilmek için 2021 Nisan ve Mayıs aylarında milli takım antrenörlerimiz Savaş Türk ve Mehmet Alp Olcaytu, 11 ilimizde bu yaş grubunda sporcu taraması yapmışlardır. Yapılan taramalar sonucunda seçilen ortalama 40 sporcu ile İstanbul’da müsabakalara hazırlık kampı düzenlenmiştir. Ancak; Yapılan kampta görülmüştür ki sporcularımızın ülkemizi ve tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 pandemisi nedeniyle ülkemizde İçişleri Bakanlığı'nca yayımlanan genelgeler kapsamında havuzların kapalı olmasından dolayı sporcularımızın antrenman yapamamalarından dolayı fiziken ve teknik açıdan resmi müsabakalara hazır değildir."

"Psikolojilerini olumsuz etkiler"

Federasyonun açıklamasında, Türkiye'nin rakiplerinin güçlü olduğu belirtilerek  alınacak sonuçların olumsuz etki yaratacağı iddia edildi. Açıklamada şu görüşlere yer verildi: "Avrupa Şampiyonası gibi son derece üst düzey bir turnuvaya Grubumuzda bulunan ( Rusya, Macaristan, Yunanistan ve Hollanda gibi Dünya Sutopunda söz sahibi ülkeler) iki sene gibi uzun bir süre zaman dilimi içerisinde antrenman ve maç eksikliği bulunan sporcularımızla katılmak, sporcularımızın psikolojik ve motivasyonlarını olumsuz etkileyeceğinden aynı zamanda alınabilecek olan olumsuz sonuçların ülkemizin prestiji açısından da olumsuz etki yaratacağından (daha önce katılmış olduğumuz ve farklı mağlubiyetler aldığımız Turnuvalar sonunda 'Su topu havuzda boğuldu' gibi vb. haberlerde basında çıkmıştır.) Teknik heyetimiz görüş bildirmiş olup; Bu görüşler doğrultusunda da federasyonumuz söz konusu Şampiyonaya ilgili gerekçeler çerçevesinde katılmamanın uygun olacağını Avrupa Yüzme Federasyonuna (LEN) bildirmiştir.”

Peki ya sporun değerleri!

Yani federasyon turnuvaya gidemedikleri için büyük düş kırıklığı yaşayan genç sporculara "Gitseniz psikolojiniz bozulur" savunması yaptı. Federasyonun yaptığı açıklama akla 'spor ruhu' ve 'spor kültürü' kavramını getirdi.

Çocuklar ne için spor yapıyor?

Türkiye Halter Federasyonu'nun internet sitesinde çocukların niye spor yapması gerektiği şöyle anlatılmış: "Spor büyüme çağındaki çocuklar için hem bedensel sağlık ve fiziksel gelişme yönünden, hem de iyi bir kişilik oluşması ve ruh sağlığı bakımından yararlı ve gereklidir. Çocuk açısından spor fiziksel gelişimin yanı sıra sosyal açıdan da önemlidir. Çocuk spor yoluyla, çevresini tanır, iletişim kurar, kendine olan öz güveni artar, toplum içerisindeki sahip olduğu yerini sağlamlaştırır. Psikolojik açıdan ise, kendini kontrol etmeyi, bir konuda konsantre olabilmeyi, iradesini kullanabilmeyi, başarıya güdülenebilmeyi öğrenir. Spor, bu dönem gençlerinin temel gereksinimlerine doyum sağlayacak önemli bir etkinlik alanıdır. Kendisini, gücünü, yeteneklerini tanıyacak, sınayacak ve geliştirecektir. Yarışma, kazanma, kaybetme gibi konularda baş etme yolları arayacaktır. Bir gruba ait olma ve paylaşma duygularını yaşayabileceği sağlıklı bir ortam bulacak, sağlıklı özdeşim nesneleri bulma olasılığı artacaktır."

İki federasyondan hangisi doğru?

Halter Federasyonu çocuklar için "Kendisini, gücünü, yeteneklerini tanıyacak, sınayacak ve geliştirecektir. Yarışma, kazanma, kaybetme gibi konularda baş etme yolları arayacaktır" derken  Su Topu Federasyonu ise yenilgilerin genç sporcuların "psikolojik ve motivasyonlarını olumsuz etkileyeceğinden" bahsediyor.

Sonuç...

İki federasyondan hangisinin yaklaşımının daha doğru olduğunu bilemeyiz ama sonuç olarak elde kalan tek gerçek turnuvaya gidemeyen çocukların yaşadığı üzüntü.

Senin için hazırladığımız haberler