Steve Francis yaşadığı depresyon sürecini anlattı

Salim Manav
23.12.2021 - 10:34 | Son Güncellenme: 23.12.2021 - 10:54

NB takımı Houston Rockets'in unutulmaz oyuncusu Steve Francis, basketbolu bıraktıktan sonra yaşadığı alkol bağımlılığı ve depresyon sürecini anlattı.

Steve Francis yaşadığı depresyon sürecini anlattı

AJANSSPOR HABER

Francis, The Players’ Tribune için kaleme aldığı 'A Letter to Young Black Men' (Genç Siyahi Erkeklere Bir Mektup) isimli yazısında  yaşadıklarını anlattı.

"Üvey babamı kaybettim"

Francis, 2018 yılında yazdığı yazıda alkol sorunu yaşadığını açıklamıştı. Basketbolcu ‘’Steve Francis’e ne mi oldu? Çok içiyordum, işte olan buydu. Birkaç yıl içinde basketbolu kaybettim, tüm kimliğimi ve intihar eden üvey babamı kaybettim’’ demişti.

"Tek istediğim içmekti"

Başkalarının ders çıkarması için yeni bir yazı yazdığını belirten Francis şunları söyledi:

"Yaklaşık olarak 6 yıl önce mental sağlığım ile sorun yaşamaya başladım. O zamanlar o kadar stresli ve birçok şey ile uğraşıyor haldeydim ki tek istediğim içmekti, böylece beynimi kapatabilirdim. Kimseyle konuşmak istemiyordum. Alkol ve kadınlar ile kendi dünyamda rahatlamak istedim.’’

"Kariyerim bitmişti"

Alkol bağımlılığının nasıl ciddi bir sorun haline geldiğini anlatan Francis "Çok geçmeden her gün içmeye başlamıştım. Kariyerim bitmişti ve sıradaki şeyin ne olduğunu bilmiyordum. Kaybolmuştum’’ dedi.

"Basketbol benim ilacımdı"

Basketbolun hayatındaki yeri için yazısında ayrı bir yer açan Francis, bu konuda şunları söyledi:

"Etrafımdaki her şeyde kaos olabilirdi fakat top elimde olduğu zaman kendi dünyamdaydım. 22 yıl boyunca basketbol benim ilacımdı. Basketbol benim  yoksulluktan ve sürekli hayatta kalma mücadelesinden kaçış biletimdi."

"NBA'de fren diye bir şey yok"

Kazandığı şöhret ve beraberinde getirdiklerinden bahseden Francis yazısına şöyle devam etti:

"NBA bana, çoğu insanın sadece hayalini kurabileceği bir hayat sundu. Gelen şöhretle acıları yaşamaktansa maskelemek daha kolaydı. Şimdi geriye baktığımda görüyorum ki çok fazla acıyı görmezden gelmişim. NBA denilen hız trenine bindiğinizde fren diye bir şey yok. O dönem yaşadığım travmaların çoğunun üzerinde durmadım. Hayatımın en kötü günü üniversiteye gitmeden hemen önce kanser yüzünden kaybettiğim annemi gömdüğüm gündü. O benim en iyi arkadaşımdı. Bugün bile adını söylediğim zaman duygulanıyorum çünkü o yara hâlâ taze."

"Tüm o anıları silmeye çalışıyordum"

Annesinin ölümü sonrasında yaşadığı travmayı derine gömdüğünü ve bu yüzden 10 yıl sonra NBA kariyeri bitene kadar bu olayın tekrar gün yüzüne çıkmadığını belirten Houston Rockets'ın eski yıldızı, alkol bağımlılığının  bu dönemde başladığını söyledi.

Francis, "Sadece acıyı geçirmek  istiyorsun. Evet, o zamanlar çok içiyordum ve tüm o anıları silmeye çalışıyordum. Muhtemelen kulüpteki resimlerimi görmeyen yoktur. İnternet resmen peşimdeydi" dedi.

"Beni anlayacağını biliyordum"

Şu anda durumunun çok daha iyi olduğunu belirten Francis, bu konuda kendisine Ulusal Kadın Basketbol Ligi'nin (WNBA) eski oyuncusu Chamique Holdsclaw'dan yardım aldığını söyledi.

Francis, "Ona kendimi açabildim çünkü beni anlayacağını biliyordum’’ diye konuştu.

"Yardım almak kolaydı"

Eski NBA yıldızı, karar verdikten sonra yardım almanın kolay olduğunu açıkladı. Francis yazısına şöyle devam etti:

"Yardım almak ise gerçekten kolay oldu. Büyük bir şey değil.  Sadece Google’da bir danışman numarası buldum ve onunla konuşmaya başladım.’’

"17 yaşında buna sadece gülerdim"

17 yaşındayken birinden yardım alacağını söyleseler buna güleceğini vurgulayan Francis, "Ama bu yaptığım en doğru hareketti. Kendi kendimi zehirlemek ve acıları gömmeye çalışmak yerine, yaşadığım her şey hakkında biriyle konuşabilmek hayatımı değiştirdi" dedi.

Francis, son 2 yıldır alkol kullanmadığını belirterek gençleri akıl sağlıklarına dikkat etmeye çağırdı. Francis sözlerini şöyle bitirdi:

"Depresyonla ve kaygı problemleri ile uğraştım. İçkiyle ilgili sorunlarımı çözmeye çalıştım. Tanrı'ya şükürler olsun ki yardım aldım. Ben yapabiliyorsam, sen de yapabilirsin."

Steve Francis'in kariyeri

27 Şubat 1977’de dünyaya gelen 44 yaşındaki Steve Francis, NBA kariyerine 1999’da Houston Rockets ile başladı. 6 yıl forma giydiği Houston ile ismi özdeşleşen Francis, 2 sezon Orlando Magic ve 2 sezın için New York Knicks için ter döktü.

NBA kariyeri boyunca 576 maça çıkan Francis,  bu maçlarda ortalama 37,6 dakika  süre aldı. Francis'in kariyer ortalaması ise şöyle: 18,1 sayı, 5,6 ribaunt, 6 asist, 1,5 top çalma ve 0,4 blok.

3 kez All-Star’da yer alan Francis, burada ortalama 24,3 dakika süre aldı.  Yıldız oyuncu, All-Star'da 12 sayı, 2,7 ribaunt, 5,3 asist ve 0,7 top çalma ortalaması tutturdu. Francis, NBA kariyerini 2010 yılında sonlandırdı.

Senin için hazırladığımız haberler