Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak'tan yeni yasa açıklaması

09.11.2017 - 14:40 | Son Güncellenme: 09.11.2017 - 14:40

Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, milletvekillerinin sorularını yanıtlarken dopingten yabancı sınırına, yeni Spor Kulüpleri Yasası'ndan Milli Takım'a kadar birçok konuda açıklamalar yaptı...

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülen Gençlik ve Spor Bakanlığı, Spor Genel Müdürlüğü, Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu ve Spor Toto Teşkilat Başkanlığının bütçeleri üzerindeki görüşmelerin ardından Bakan Bak, milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, "Spor kulüplerindeki yabancı oyuncu sayısının sınırlandırılması gerektiğine inanıyorum. Şu andaki durum arzu etmediğimiz durum, bu milli takımın başarılarına da yansıyor. Eğer üretim yapmazsak, altyapıdan oyuncu yetiştirmezsek bu yapıyla sürdürülmesi mümkün değil. Hedefimiz altyapıya ciddi yatırımlar ve destekler vererek yerli futbolcu yetiştirmek." dedi.

Bak, Spor Kulüpleri Yasası'nın gündemlerinde yer aldığını, konuyla ilgili olarak Kulüpler Birliği ile görüşmeler yaptıklarını belirterek, "Spor Kulüpleri Yasası'na son şeklini vermek üzereyiz, bunu 2018 yılında meclise getireceğiz. Pek çok konuyu içerir şekilde meclisin gündemine getirerek, milletin takdirine, sizlerin onayına sunacağız. Bunu yaparken de paydaşlarla istişare ve değerlendirme yapıyoruz." dedi.

TBMM'deki dopingi araştırma komisyonu başkanlığını yaptığını anımsatan Bak, komisyon raporundaki önerileri hayata geçirmek için sabırsızlandığını, dopingle ilgili yasanın hazırlıklarının devam ettiğini söyledi. Bak, "Sporculara ceza veriliyor ama sporcuya etki edenlere ceza verilmiyor. Bunu önlemek için neler çalışıyoruz. Dopingle ilgili olarak pek çok federasyon ve bakanlık yetkililerine, sporculara eğitimler veriliyor. Bağımsız bir dopingle mücadele komisyonu var, onlar numuneleri alıyor, değerlendiriyor. Hacettepe Üniversitesindeki doping laboratuvarına destek veriyoruz." diye konuştu.

Amatör spor kulüplerine desteğin her zaman yapıldığını, toprak futbol sahalarının çim sahaya dönüştürüldüğünü anlatan Bak, amatör kulüplere alan bulmaları halinde çim sahayı yapma sözü verdiklerini, amatör kulüplere malzeme desteğini de belediyelerle ortak yürüttüklerini kaydetti.

MHP İstanbul Milletvekili Arzu Erdem'in dile getirdiği, bayan futbal kulüplerine yapılan desteğin kesilmesi ve milli boksörlere ödenen burs miktarının düşürülmesi iddialarını araştıracağını ve detaylı bilgilendirme yapacağını ifade eden Bak, Ankara'nın Polatlı ilçesindeki FETÖ'ye ait yurdun da Milli Emlaktan devralındığını, 392 kapasiteli yurdun 1 ay içinde hizmete açılacağını bildirdi.

Bakan Bak, Güreş Federasyonu başkanlığı yaptığını anımsatarak, son olimpiyatlarda madalya alan 5 güreşçiden 4'ünün yetişmesinde özel çabası olduğunu, güreşle ilgili uluslararası organizasyonları Türkiye'ye getirmeye devam edeceklerini söyledi.

Uyuşturucuyla mücadele konusuna özel önem verdiğini vurgulayan Bak, şöyle devam etti:

"Uyuşturucuyla mücadelede eğitimler veriyoruz, gençlik merkezlerinde eğitimlerimiz devam ediyor. Aileleler bilinçlendirilerek mücadeleyi etkin yürüteceğiz. 4,5 milyon öğrenciyi yetenek taramasına tabi tutarak onları ilgi duydukları spor branşlarına yönlendirmeyi amaçlıyoruz. Özellikle okul sporlarına ciddi destek vermeyi planlıyoruz, okul sporlarına yaklaşık 100 milyon lira kaynak ayırdık. Sokaklarda basketbol, voleybol sahaları gibi tesislerin yapımına bakanlığımız yoğun şekilde destek vermektedir.

Kredi ve Yurtlar Kurumu olarak üniversite kampüslerine yurt yapmaya öncelik veriyoruz. Üniversite kampüslerinde yurt yapılacak alanların temini için rektörlerimizle görüşüyoruz. Bizim hedefimiz 2020'ye kadar 850 bin, 900 bin yatağa ulaşarak, bize başvuran öğrencilerin tamamının talebini karşılamak. Öğrencilerimiz çok önemli, öğrencilerimizin cemaatlere başka ellere gitmesini arzu etmiyoruz, öğrencilerimizin sadece devletin şefkatli ellerinde olmalarını arzu ediyoruz."

Olimpiyatlarda başarılı olmak için elit sporculara ve spor kültürünün tabana yayılmasına ihtiyaç olduğunu belirten Bak, olimpiyat hazırlık merkezlerinin başarılı çalışmalar yaptığını, gençlik olimpiyatlarında madalya alan sporcuların büyük bir kısmının bu hazırlık merkezlerinde eğitim gören gençler olduğunu söyledi.

Bakan Bak, "Spora yapılacak 1 liralık yatırım, 4 lira olarak geri dönüyor. Spor yapan genç daha az hastalanıyor, daha az doktora gidiyor. Spora yapılan her yatırım, sporun birleştirici ruhu uyuşturucuyla mücadelede önleyici olmada çok büyük katkılar sağlayacaktır." dedi.

Bak, "Spor kulüplerindeki yabancı oyuncu sayısının sınırlandırılması gerektiğini inanıyorum. Şu andaki durum arzu etmediğimiz durum, bu milli takımın başarılarına da yansıyor. Eğer üretim yapmazsak, altyapıdan oyuncu yetiştirmezsek bu yapıyla sürdürülmesi mümkün değil. Hedefimiz altyapıya ciddi yatırımlar ve destekler vererek yerli futbolcu yetiştirmek." diye konuştu.

Görüşmelerin tamamlanmasının ardından, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Spor Genel Müdürlüğü, Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu ve Spor Toto Teşkilat Başkanlığının 2018 yılı bütçeleri komisyonda kabul edildi.

Bu arada AK Parti Elazığ Milletvekili Ejder Açıkkapı, Bakan Bak'a Elazığspor forması hediye etti.
Federasyonların yapılanmaları konusunda çalışmalar yürüteceklerini belirten Bak, "Federasyonların güçlü olması için de kulüplerin güçlü olması lazım. Kulüplerimize sporcu, tesis bazında yapacağımız destekler ülke sporunun gelişmesinde ciddi rol oynayacaktır. Erzurum 2026 Kış Olimpiyatları ile alakalı, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi ve Bakanlık olarak bir süreç yürütüyoruz. Türkiye olimpiyat düzenlemeye aday bir ülke, ülkemize olimpiyat çok yakışır." diye konuştu.

2024 Avrupa Futbol Şampiyonası'na aday olan Türkiye Futbol Federasyonunun (TFF) davet ettiği yabancı basın mensuplarıyla görüşmesine değinen Bakan Bak, "Şu andaki tesis, stat yaşımızın ortalaması 1,8 olarak öngörülüyor. Avrupa'da böyle bir tesis yapısı yok." değerlendirmesini yaptı.

ESKİŞEHİR TARAFTARINA TEŞEKKÜR
Bak, Eskişehirspor taraftarına A Milli Futbol Takımı'na verdikleri destekten dolayı teşekkür etti.

Bu statta yapılan ilk milli maçta taraftarın büyük desteğiyle milli takımın sahadan galibiyetle ayrıldığını hatırlatan Bak, "İkinci maçı kaybetti ama orada alkışlanacak şey, özellikle başından sonuna kadar takımımızı destekleyen Eskişehir taraftarı. Konya, bütün şehirlerimiz için söylüyorum, milli takım olunca birleşiyorlar." ifadelerini kullandı.

Bakan Bak, Avrupa şampiyonluğuna ulaşan Ampute Futbol Milli Takımı'nı da kutladı.

Onların yaşattığı sevinci alkışladığını dile getiren Bak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bizim, engelli sporlarına, Bedensel Engelliler Spor Federasyonu, Görme Engelliler Spor Federasyonuna yaptığımız, özellikle İşitme Engelliler Olimpiyatları yaparak da ortaya koyduğumuz desteklere baktığımız zaman ciddi bir desteğimiz var. Bu artarak devam ediyor. Spor Toto Teşkilat Başkanlığı, 30 ilimizde engelli sporcuların taşınması için otobüsler aldı. Bunu bütün illere taşımayı planlıyoruz."

TFF bünyesinde görev alan hakemlerin bir kısmının profesyonel olduğunu anlatan Bak, alt liglerdekilerin de kendi mesleklerinden kalan zamanlarda hakemlik yaptığını vurguladı.

Hakemlerin eğitimlerinin sıkı bir şekilde devam ettiğini ve Türk hakemliğinin başarılı örnekleri olduğunu söyleyen Bak, Türk hakemlerin geçen sezon uluslararası arenada bazı maçları yönettiklerini anımsattı.

"TARAFTARIN EĞİTİLMESİNİ ÖNGÖRÜYORUZ"
6222 sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun'la ilgili, İçişleri Bakanı ve Adalet Bakanı ile değerlendirme toplantısı yaptıklarını anımsatan Bak, şunları kaydetti:

"TFF, Emniyet Genel Müdürlüğü, Adalet Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı ile çalıştay yapıldı. Bu yasada eksik kalan bazı şeyleri ilave ederek, yasanın işletilmesi noktasında düzenlemeye gideceğiz. Burada tüm taraflara görev düşüyor, sadece devlete değil. Kulüp yöneticileri, yorumcular, antrenörler, herkese görev düşüyor. Taraftarın eğitilmesini öngörüyoruz. Dünyada spora en fazla yatırım yapan ülke Türkiye ama bizim sporu tabana yayma noktasında adımlar atmamız gerekiyor. Özellikle Doğu ve Güneydoğu'da terörden uzaklaştırmak için pek çok beldeye, ilçeye hatta köye yüzme havuzu, gençlik merkezi yapılıyor. Merkezlerde pek çok gençle bir araya geliyoruz, ön çalışmalar yapıyoruz. Özellikle gençlerin bulduğu alanlarda yer almak istiyoruz. Sanal ortamlarda oyun oynuyorlar. O ortamlarda biz de yer almak istiyoruz, orada olmak, onları anlamak gerekiyor."

"FEDERASYON BAŞKANLIĞI ZAMANIMDAN BİLİYORUM"
Bakanlık olarak spor veri tabanı ile ilgili bir yapı oluşturduklarını dile getiren Bak, Spor Genel Müdürlüğünün bir proje hazırladığı bilgisini paylaştı.

Bakan Bak, şunları söyledi:

"Ölçmediğiniz bir şeyi yönetemezsiniz. Bilgi çok önemli, bilgiyi yönetmek çok önemli. Spordaki başarının sırrı, bilimin kullanılmasıdır. Bu noktada bazı eksiklerimiz var. Bu konuda Eryaman'ı yapılandırdık. İnanıyoruz ki gelecek olimpiyatlar için çok daha başarılı olacak bir yapıyı oluşturacağız. Bu noktada tecrübeliyim. Federasyon başkanlığı zamanımdan biliyorum. Elit sporculara proje bazında bakmak gerekiyor. Kulüplerle çalışarak daha fazla branşta daha fazla sporcuyla olimpiyatlara gitmeyi ve daha fazla madalya almayı hedefliyoruz."

"BU ÜLKEYE OLİMPİYAT YAKIŞIR"
Türkiye'nin olimpiyatlara ev sahipliği yapmasıyla ilgili görüşlerini de aktaran Bak, "2020 ve 2024 olimpiyatları belli oldu ama bizim kış olimpiyatları hedefimiz var. Bununla ilgili yaptığımız yatırımlar var. Bu ülkeye olimpiyat yakışır. Olimpiyat yapmak için de sporu tabana yaymak gerekiyor." değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Bak, sözlerini şöyle tamamladı:

"Her bir bireyimiz günde 10 bin adım atarsa, sağlık alanıyla ilgili olarak bu ülkenin bütçesine 5 milyar dolarlık bir katkı sağlanır. Sporun bir yaşam tarzı olması çok önemli, her birimize sorumluluk düşüyor. Amatör kulüplerde yöneticilik yapan, destek veren herkese teşekkür ediyorum. Her bir saha, her bir tesis, her bir kulüp yüzlerce gencimizi sokaklardan alıp onları başka bir çevreye taşıyacak yerlerdir. Amatör spor kulübü sayısının artmasını arzu ediyoruz. Sporun içinden gelen Cumhurbaşkanımız var, kendisi gerçekten sporun, kulüplerin sorunlarını biliyor ve ciddi destek veriyor."

 

Senin için hazırladığımız haberler