Giresunspor-Fenerbahçe Maçında Hakem Skandalı! UEFA Prosedürü Uygulanmadı

Akın Ungan
13.02.2022 - 14:16 | Son Güncellenme: 13.02.2022 - 15:01

Giresunspor-Fenerbahçe maçında Serdar Dursun'un sakatlandığı pozisyon hakem Zorbay Küçük ve kulübün UEFA prosedürünü bilmediğini gösterdi. Genelgeye göre, Serdar Dursun sakatlandığında oyun hemen durmalı, gerekirse VAR devreye girmeli ve doktor izni olmadan futbolcu sahaya girmemeliydi.

Giresunspor-Fenerbahçe Maçında Hakem Skandalı! UEFA Prosedürü Uygulanmadı

Hüseyin Özkök-AJANSSPOR

Futbolda oyunun doğası gereği bir karşılıklı mücadele sporu olduğu için sıklıkla sakatlıklar yaşandığı bir gerçektir. Genellikle bacak bölgesinde yaşanan sakatlıklar vücudun diğer bölgelerinde de görülür.

"Kafa sakatlığında durum değişir"

Ancak bunlar hayati tehlike içermez ve oyuncu oynayamayacak durumda ise oyundan çıkar, sakatlığın ciddiyeti daha sonra tespit edilir. Ancak iş kafa sakatlıklarına geldiğinde, işler tamamen değişir. Çünkü işin içinde beyin vardır ve beyin sarsıntıları ölümcül olma potansiyeline sahiptir.

Dünya Kupası finali örneği

Ama herkesin hafızasında mutlaka kafa sakatlığı veya beyin sarsıntısı geçirmesine karşın maça devam eden oyuncularla ilgili sahneler vardır. Bunlardan en akılda kalanı da bir Dünya Kupası finalinde yaşanmıştı.

Kramer ile Garay kafa kafaya çarpıştı

Almanya ile Arjantin arasında oynanan 2014 Dünya Kupası finalinin 17. dakikasında Alman oyuncu Christoph Kramer, Arjantinli Ezegquiel Garay ile kafa kafaya çarpıştı. Çarpışma sonrası 13 dakika boyunca sahada hayalet gibi ne yaptığını bilemeden dolaşan Kramer, finalin hakemi Nicola Rizzoli’ye hangi maçta olduğunu sorunca, hakemin uyarısıyla oyundan çıkartıldı.

Kramer hâlâ finali hatırlamıyor

Daha sonra Alman takımının doktorları ciddi şekilde eleştiri aldılar. Futbolcu ise bugün hala finalde yaşadıklarını hatırlamıyor ve kafa sakatlıkları ile şaka olmayacağını anladığını söylüyor.

IFAB beyin sarsıntıları için çalışma başlattı

İşte Dünya Kupası Finali gibi dünyanın 1 numaralı maçında gerçekleşen bu olay, dikkatleri beyin sarsıntılarına çekmeye başladı. Futbol oyun kurallarını uygulama veya değiştirme yetkisine sahip tek kurum olan IFAB, bu konudaki çalışmalarına hız vererek, çeşitli araştırmalar ve testlerle bu konuda bir hayli yol aldı.

Beyin sarsıntılarında ekstra bir değişiklik hakkı

Yakın zamanda artık beyin sarsıntılarında takımlara normal oyuncu değişikliklerinin yanında, ekstra bir değişiklik hakkı tanınacak. Bunun yanında IFAB, sahada takım doktorlarından ayrı olarak, beyin konusunda uzman doktorların da saha kenarında bulunmaları için çalışmalar yapıyor.

UEFA, beyin sarsıntısı prosedürünü gönderdi

UEFA da 1 Aralık 2021 günü Avrupa’daki 55 ülkenin tüm kulüplerine ve milli takımlara beyin sarsıntıları ile ilgili bir genelge göndererek, uygulanacak prosedürü bildirdi. Buna göre beyin sarsıntısı şüphesi doğuran pozisyonların sonrasında oyuncular, kendilerini iyi hissettiği söylemine bakılmaksızın sadece takım doktorunun onayı ile maça devam edebilecekler. Doktorun uygun görmemesi halinde zorunlu olarak oyundan çıkartılıp, hastaneye gönderilecekler.

VAR'ın devreye girmesi gerekiyor

Kafa sakatlıklarında hakem oyunu derhal durdurmak ve görevli doktoru sahaya çağırmak zorunda. Hakemin gerçekleşen pozisyonu kaçırması durumunda VAR’ın da yaptığı tespiti derhal hakeme bildirmesi gerekiyor.

"Hakem oyunu hemen durdurmalı"

UEFA’nın beyin sarsıntısı prosedürü şu talimatları içeriyor:

  • Maç sırasında bir beyin sarsıntısı şüphesi ortaya çıktığında maçın hakemi oyuncuya takım doktoru tarafından müdahale edilmesi için derhal oyunu durdurur. Bu durumda diğer oyuncular sakin olmalı ve incelemeye müdahale etmemelidirler.

İnceleme 3 dakikadan uzun sürmemeli

  • Temelde inceleme 3 dakikadan uzun sürmemelidir. Ancak durum ciddi görünüyor ve sahada müdahale gerekiyor veya oyuncunun derhal hastaneye götürülmesini gerektiriyorsa oyuncu hareketsiz şekilde sahada bekletilmelidir.

Beyin sarsıntısı teşhisi varsa oynama izni yok

  • Eğer 3 dakika içinde bir tanı koymak mümkün olmuyorsa veya bir beyin sarsıntısı teşhisi konmuşsa oyuncunun oynamasına izin verilmemelidir.

Sadece doktor onayıyla devam edebilir

  • Kafasına darbe almış ve beyin sarsıntısı şüphesi ile müdahale edilmiş bir oyuncu ancak takım doktorunun onun oyuna devam edebileceğini açık bir şekilde hakeme bildirmesi ile mümkündür.
İlgini Çekebilir
UEFA’dan genelge: Doktora oyuncu çıkarma yetkisi
Habere Git

Tek karar verici doktor

  • Bununla birlikte bu konuda tek yetkili takım doktorudur. Teknik direktör, hakem ve oyuncular takım doktorunun kararına müdahalede bulunamazlar.

Serdar Dursun'un yüzünde göçük oluştu

İşte dün tüm bu bilgilerin ışığında GZT Giresunspor ile Fenerbahçe arasında oynanan Süper Lig karşılaşmasında bir kafa topuna çıkan Giresunsporlu Zeki ile Fenerbahçeli Serdar Dursun kafa kafaya çarpıştı ve Zeki’nin kafası Serdar Dursun’un şakağına gelerek şakağında bir göçüğe neden oldu.

İlgini Çekebilir
Büyük tehlike ortaya çıktı! Diretmişti ama...
Habere Git

Hakemin hemen oyunu durdurması gerekiyordu

Çarpışmayı gördüğünü düşündüğüm hakem Zorbay küçük'ün oyunu durdurup iki oyuncuya da müdahale edilmesini istemesi gerekiyordu. Ancak hakem tereddüde düşerek oyunu hemen durdurmadı.

Serdar Dursun'un sağlığı riske edildi

Daha sonra Serdar’ın oyuna devam etme isteği de zaman kaybına yol açtı ve hemen müdahale edilip hastaneye götürülmesi gereken oyuncunun sağlığı ciddi şekilde riske edildi.

Fenerbahçe 'kırık' olduğunu açıkladı!

Fenerbahçe Kulübü'nden daha sonra yapılan açıklamada ise oyuncunun şakağında kırık olduğunu bildirilirken, işin ne derece ciddi olduğu da net olarak ortaya çıktı. Çünkü UEFA genelgesinde yazanlara uyulmamıştı.

Ne kulüp ne hakem işin ciddiyetinin farkında

Anlaşılan o ki kulüplerimiz ve hakemlerimiz henüz UEFA genelgesinin ciddiyetinin hala farkına varmamışlar ve kafa sakatlıklarında eski günlerdeki gibi davranışlar içindeler.

Kafa sakatlıklarında şaka olmaz!

Uzun süreden beri bu konuda yazılar yazan biri olarak, bir kez daha uyarı yapmak görevim. Kafa sakatlıklarında şaka olmaz. Ne olursa olsun, bu durumu yaşayan oyunculara acil müdahale edilmeli ve UEFA prosedürü uygulanmalıdır.

Senin için hazırladığımız haberler