"Golf, Türkiye'ye para kazandıran tek spor"

22.12.2015 - 17:00 | Son Güncellenme: 22.12.2015 - 17:00

Türkiye Golf Federasyonu Başkanı Ahmet Ağaoğlu, Samsun'da yapımı süren golf sahasıyla ilgili, "Karadeniz'deki ilk saha ama dolgu alan üzerine yapılan dünyadaki ilk saha. O açıdan baktığımız zaman çok daha değerli oluyor" dedi.

Türkiye Golf Federasyonu Yönetim Kurulu Toplantısı, Samsun'daki bir otelde yapıldı. Ağaoğlu, toplantı öncesi basın mensuplarına yaptığı açıklamada, golfün bir halk sporu olduğunu söyledi.

Dünyada golf sporunun geliştiği yerlere bakıldığında, belediyelerin halk tipi golf sahalarının ön plana çıktığına dikkati çeken Ağaoğlu, şöyle devam etti:

"Dünyada golf en fazla kazandıran spor. Türkiye'de de en fazla kazandıran spor. O kadar spor tesisi yapıldı, bunun içinde Formula 1 pisti dahil, yok 'Senede 1,5 milyar dolar bırakacaktı, yok 2 milyar dolar' bırakacaktı... 150 milyon dolar harcanan Formula 1 pisti İstanbul Park, şu anda elimizde atıl duruyor ama Türkiye, Belek'teki 15 golf sahasına her sene muntazam gelen 160 bin golf sporcusu sayesinde 150 milyon avro kazanıyor. Sürekli olarak kazanıyor. Bu para son 12 yıldır turizm geliri olarak ülkenin kasasına giriyor. Türkiye'de para kazandıran tek spor dalı, ülkeye döviz kazandıran tek spor dalı. Onun için golf ile ilgili eleştirileri yaparken çok daha araştırmacı olmamız gerekiyor."

- "Dolgu alan üzerine yapılan dünyadaki ilk saha"

Kentte yapımı süren Samsun Büyükşehir Belediyesi Golf Akademisi ve Golf Sahası hakkında değerlendirmelerde bulunan Ağaoğlu, şunları kaydetti:

"Samsun'daki bu golf sahası Türkiye'de ilk. Bir belediye, olması gerektiği gibi golf sahasının inşasında karar sahibi veya o sahanın inşasını gerçekleştiren kurum olarak karşımıza çıkıyor. Karadeniz'deki ilk saha ama dolgu alan üzerine yapılan dünyadaki ilk saha. O açıdan baktığımız zaman çok daha değerli oluyor. Diğer taraftan bundan daha kısa süre içinde inşa edilen golf sahası görmedim. Normalde bir golf sahasının inşasını en az 18 ayda bitirebilirsiniz. Burada neredeyse 12 aydan kısa bir süre içinde hizmete sunulmuş olacak."

Türkiye Golf Federasyonu için Samsun'un büyük önem taşıdığını vurgulayan Ağaoğlu, golf sporcusu ve antrenörü Hamza Sayın'ı da kentteki sahada görevlendirdiklerini, öğrencilerin ve halkın bu spora yoğun ilgi göstermesini beklediklerini dile getirdi.

- "Dünyanın en iyi saha düzelticileri çalıştı"

Vali İbrahim Şahin ise yaklaşık 12 yıldır Türkiye Golf Federasyonu yönetiminde olduğunu, yönetim kurulu toplantılarının birisinin de Samsun'da gerçekleşmesi için federasyona teklifte bulunduğunu ifade etti. 

Kentte yapımı süren golf sahasıyla ilgili Ağaoğlu'nu bir yıl önce Samsun'da ağırladıklarını bildiren Şahin, Çarşamba ilçesinde bir alanın golf sahası yapılması için görüştüklerini ancak daha sonra Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz'ın önerisiyle Batı Park'taki dolgu alanını uygun gördüklerini belirtti. 

Alanda çim ekimi yapıldığını, 420 bin metrekarelik dolgu alanının büyük kısmının 9 çukurlu golf sahası olarak belirlendiğini anlatan Şahin, şunları kaydetti:

"Golfun sanki bir zengin sporu olduğu, bunun gerekli olup olmadığı ile ilgili yorumlar yapıyorlar. Saygı duyarız ama golf zengin sporu değil, zengin eden spor. Dünyanın en zengin sporcusu golf oynayan bir sporcu. Golfle meşgul olmak insanı daha sağlıklı kılıyor. 60 yaşını geçmiş insanlardan golfle meşgul olanlarda kalp krizi yüzde 90 azalıyor. Sadece Samsun değil, Ankara'dan, çevre illerden, yakın ülkelerden sırf golf oynamak için buraya misafir etmeyi umduğumuz yığınlar var. ABD'den operatör geldi, dünyanın en iyi saha düzelticileri müdahale edip orayı yaptılar. 9 delikli olmakla birlikte çok güzel çok şık bir saha ortaya çıkıyor. Önümüzdeki mayıs, olmazsa haziran ya da temmuz ayında top vuruşları başlayacak."

Açıklamaların ardından Türkiye Golf Federasyonu Yönetim Kurulu Toplantısı, basına kapalı gerçekleştirildi.

Toplantı sonrası Ağaoğlu, Şahin, Yılmaz ve diğer katılımcılar, Batı Park'ta dolgu alan üzerine kurulan golf sahasını gezdi ve vuruş yaptı. 

Senin için hazırladığımız haberler