Golünü attı ama... Cenk Tosun'un iki ayrı yüzü

09.01.2021 - 16:17 | Son Güncellenme: 09.01.2021 - 18:12

Cenk Tosun, 2018'de gittiği Everton'da yarım sezon dışında çok forma şansı bulamadı. Kupa maçında Rotherham'a gol atmayı başaran oyuncunun A Milli Takım ve kulüp performansı arasında hem dakika hem skor etkisi açısından dağlar var. İşte detaylar...

Golünü attı ama... Cenk Tosun'un iki ayrı yüzü

AJANSSPOR-ANALİZ

Everton'ın İngiltere FA Cup 3. tur mücadelesinde Roterham United ile karşı karşıya geldiği maçta milli oyuncu Cenk Tosun golünü attı. Merseyside ekibi normal süresi 1-1 berabere biten maçta rakibini uzatmada bulduğu goller 2-1 mağlup etti ve adını bir üst tura yazdırdı.

9' Cenk Tosun
56' Matthew Olosunde
93' Abdoulaye Doucoure

Everton'da 2020-21 sezonunda istediği şansları bulamayan Cenk Tosun, Beşiktaş'tan Premier Lig'e büyük umutlarla gitti. Ocak 2018'de Everton'a giden milli futbolcu, ilk yarım sezonunda umut verdi.

Ancak sonraki önemde gerek teknik direktör değişikleri ve onların tercihleri gerekse de yaşadığı sakatlıklar Cenk Tosun'un Premier Lig serüvenini bugün itibarıyla istenilen düzeye getirmedi.

Türkiye'de transfer gündeminden hiç düşmedi

Buna karşın Türkiye'de transfer gündeminden hiç düşmedi. Her transfer sezonunda başta Beşiktaş olmak üzere tüm büyüklerle adı manşetleri süsledi. İçinde bulunduğumuz ara transfer döneminde de Cenk Tosun'un adı transfer haberlerinden eksik olmuyor. Elbette yine Beşiktaş'a dönebileceği yazılıyor. Trabzonspor medyası da onu bordo mavililer için yazdı.

İngiltere'deki misyonumu tamamlamadım...

Tosun ise bu tür haberlerden sonra son olarak yaptığı gibi yine aynı sözleri sarfetti: İngiltere'deki misyonumu tamamlamadım...

29 yaşındaki milli yıldızın bu yaklaşımına saygı duyulması gerekiyor. Beşiktaş'ta Demba Ba ve Gomez gibi büyük golcülerin arkasında kalsa da mücadeleyi bırakmayan ve yedekten gelerek de kritik goller atmayı başaran Cenk Tosun, Vincent Aboubakar ile de iyi bir ikili oluşturup siyah beyazlılarda gerek lig gerekse de Avrupa maçlarında başarılı işler yaptı ve nihayetinde dünyanın en iyi liginde yer alan ve İngiliz futbolunun en köklü kulüplerinden biri olan Everton'a gitti... Tosun, geçen sezonun bir devresini ise Crystal Palace'ta kiralık geçirdi.

İstatistiklere bakıldığında ilginç bir tabloyla karşı karşıyayız

Tosun, Premier Lig'deki misyonunu gerçekten de henüz yerine getirebilmiş değil. İstatistiklere bakıldığında ilginç bir tabloyla karşı karşıyayız.

Cenk Tosun'un, Ocak 2018'de gittiği Premier Lig'de oynadığı maç sayısı göz önüne alındığında maç başı ortalama süre ve gol sayısında Türkiye A Milli Futbol Takımı'nın gerisinde kaldı.

Gol ortalaması kaç?

Yani son 3 yılda Cenk Tosun, maç başı verisiyle ölçüldüğünde milli takımda daha fazla şans buldu ve bu çerçevede daha iyi bir gol averajı tutturdu.
Tosun, Everton ve Crystal Palace'ta toplam 54 Premier Ligi'ne çıkarken 2550 dakika süre aldı. Yani maç başı ortalama 47 dakika... Sadece 10 gol atabilen Tosun, 3 de asiste imza attı. Buna göre Tosun'un maç başı gol ortalaması 0.18 olurken, istatistik ortalamasıysa 0.05 oldu.

Tosun sadece 5 maçta 43 dakika süre aldı

Bu sayılar milli takımdaysa neredeyse iki katı oranında daha iyi. Tosun Ocak 2018'den sonra Türkiye Milli Takım ile 19 maça çıktı ve 1451 dakika sahada kaldı. Bu da maç başına 76 dakika demek. Tosun bu maçlarda 10 gol ve 4 asistle oynadı. Yani 0.52 gol ve 0.21 asist ortalaması...

142 maça çıktığı Beşiktaş formasıyla 64 gol atıp 13 asist yapan Cenk Tosun, Everton'a giderek siyah beyazlılara 22 milyon Euro'luk bir bonservis bedeli kazandırdı.

Bugün itibarıyla Cenk Tosun'un milli takım performansı, misyonu olduğunu söylediği Premier Lig'den daha başarılı. Bu sezona büyük umutlarla giren Tosun, Everton Teknik Direktörü Carlo Ancelotti'den henüz istediği kadar süre alabilmiş değil. Tosun sadece 5 maçta 43 dakika süre aldı.

CENK TOSUN'UN PREMİER LİG PERFORMANSI

  • Premier Lig'de oynadığı maç sayısı: 54
  • Toplam oynadığı süre: 2550 dakika
  • Maçı başı aldığı ortalama süre: 47 dakika
  • Attığı toplam gol: 10
  • Maç başına ortalama gol: 0,18
  • Yaptığı toplam asist: 3
  • Maç başına ortalama asist: 0,05

CENK TOSUN'UN PREMİER LİG'DEYKEN A MİLLİ TAKIM PERFORMANSI

  • Premier Lig'e gittikten sonra oynadığı toplam milli maç sayısı: 19
  • Toplam oynadığı süre: 1451 dakika
  • Maçı başı aldığı ortalama süre: 76 dakika
  • Attığı toplam gol: 10Maç başına ortalama gol:
  • Yaptığı toplam asist: 4
  • Maç başına ortalama asist: 0,21
Senin için hazırladığımız haberler