Grabar Kitaroviç kimdir, kaç yaşında?

16.07.2018 - 18:14 | Son Güncellenme: 16.07.2018 - 18:16

Hırvatistan Cumhurbaşkanı Grabar Kitaroviç kimdir? 2018 Dünya Kupası finaline Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kolinda Grabar-Kitaroviç damga vurdu. Kupa törenine Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kolinda Grabar-Kitaroviç ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de katıldı. Peki, Hırvatistan Cumhurbaşkanı Grabar Kitaroviç kimdir, kaç yaşında? Hangi görevlerde bulundu? İşte detaylar...

Grabar Kitaroviç kimdir, kaç yaşında?

2018 Dünya Kupası'nın şampiyonu Fransa oldu. Hırvatistan ile Fransa arasında oynana final maçına, Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kolinda Grabar Kitaroviç damga vurdu. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Hırvatistan Başbakanı Kolinda Grabar-Kitarovic'in kupa törenindeki görüntüsü tüm dünyanın dikkatini çekti. Fransa Cumhurbaşkanı Macron ile Hırvatistan Cumhurbaşkanı'nın dostça görüntüleri kameralara yansıdı. Peki, Grabar Kitaroviç kimdir, kaç yaşında? Kitaroviç hangi görevlerde bulundu? İşte detaylar...

Kitaroviç kimdir, kaç yaşında?

46 yaşındaki Kitaroviç 2003-2005 arası Avrupa Entegrasyonu Bakanı, 2005-2008 arası bu görevle birlikte dışişleri bakanı, 2008-2011 yıllarında ise Hırvatistan'ın ABD Büyükelçisi olarak görev yaptı.

2011’de NATO Genel Sekreterliği Vekilliği’ni üstlendi.

2015 yılının Şubat ayından bu yana Hırvatistan Cumhurbaşkanı olan Kolinda Grabar Kitaroviç, 29 Nisan 1968'de Hırvatistan'ın Rijeka kentinde dünyaya geldi.

Kolinda Grabar Kitaroviç, 1996 yılından bu yana Jakov Kitarovic ile evli.

Çiftin evliliklerinden Katarina ve Luka isimli iki çocuğu bulunuyor.

Hırvatistan Dışişleri Bakanlığı görevini 2005-2008 yılları arasında sürdüren Kolinda Grabar Kitaroviç, daha sonra Hırvatistan'ın ABD Büyükelçiliği görevini üstlendi.

2011-2014 yılları arasında NATO Genel Sekreter Yardımcılığı görevini üstlenen Kolinda Grabar Kitaroviç, 2015 yılında ülkesinde yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday oldu.

Seçimde oyların yüzde 50.4'ünü alan Kolinda Grabar Kitaroviç, yüzde 49.6 oy alan Ivo Josipović'i geride bırakarak Hırvatistan Cumhurbaşkanı oldu.

Hırvatistan millî futbol takımı

Hırvatistan millî futbol takımı, Hırvatistan'ı uluslararası müsabakalarda temsil eden futbol takımıdır. Yugoslavya'nın dağılmasından sonra Hırvatistan Futbol takımı müsabakalara başlamıştır. 1996'da Avrupa Şampiyonası'na katılan Hırvatistan gruptan çıkmış çeyrek finalde kupanın şampiyonu Almanya'ya elenmiştir. 1998 FIFA Dünya Kupası'nda büyük bir başarıya imza atan millî takım yarı finale kadar yükselmeyi başarmış, kupanın şampiyonu olan Fransa'ya elenmiştir. Hollanda ile yaptığı üçüncülük maçını kazanmış Dünya Üçüncüsü olmuştur. 2002 FIFA Dünya Kupası ve 2004 Avrupa Futbol Şampiyonasına katılmayı başaran millî takım 2006 FIFA Dünya Kupası'na gitmeye de hak kazanmıştır.

Euro 2008 elemelerinde en büyük sürprizde onlarında parmağı vardır. Turnuvaya gitmesi durumunda mutlak favorilerden biri olacak olan İngiltere'yi Wembley 'de yenmeyi başararak Rusya'nın Avrupa Şampiyonası'na gitmesine İngilizlerin ise evlerinde kalmasına sebep oldular.

Euro 2008 ilk maçında Avusturya'yı 1-0 yenmeyi başardılar. 2. maçlarında Almanya'yı 2-1 yendiler. Gruplarda son maçlarında da Polonya'yı yenerek Çeyrek Finale yenilgisiz olarak yükseldiler. 20 Haziran akşamı Türkiye ile yaptıkları maç sonucu normal sürede 1-1 berabere biten maçta penaltılarla 4-2 yenilerek kupaya veda etmişlerdir.

Maçları kaçırmadı

Hırvatistan Başkanı Kolinda Grabar-Kitaroviç’in Dünya Kupası başından beri hiçbir maçı kaçırmadığı, uçak yolculuklarını ekonomi sınıfını kullanarak yaptığı, maçları tribünden takip ettiği ve bu süreç boyunca işe gitmediği günleri maaşından düştüğü kaydedildi.

Senin için hazırladığımız haberler