Grup maçlarında öne çıkanlar!

23.06.2016 - 16:12 | Son Güncellenme: 23.06.2016 - 16:12

Fransa'da düzenlenen 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası'nın (EURO 2016) grup aşamasında Almanya ve Polonya kalesini gole kapattı.

C Grubu'nda yedişer puan toplayan iki takım, ilk iki sırayı alarak adlarını son 16 turuna yazdırdı. Bu karşılaşmalar esnasında Almanya'nın file bekçisi Manuel Neuer ve Polonya'nın kalecileri Wojciech Szczesny ile Lukasz Fabianski kalesinde gol görmedi.

Almanya 3 gol bulduğu grupta Ukrayna'yı 2-0, Kuzey İrlanda'yı 1-0'lık skorlarla geçti. Polonya, 2 gol kaydettiği grup aşamasında Ukrayna ve Kuzey İrlanda karşısında 1-0'lık skorlarla galip geldi. Almanya ile Polonya arasındaki karşılaşma ise golsüz sona erdi.

En golcü takımlar Galler ve Macaristan

Grup maçlarının en skorer takımları altışar golle Galler ve Macaristan oldu.

Türkiye'nin de yer aldığı D Grubu'nda ilk iki sırayı alan Hırvatistan ve İspanya, beşer golle bu iki takımın arkasında yer aldı. 

Fransa, Belçika, İzlanda ve Portekiz ise 4'er gol kaydetti.

Grupları kayıpsız tamamlayan yok

EURO 2016'da gruplarını 3'te 3 yaparak tamamlayabilen takım çıkmadı.

Buna karşın grup maçlarında 9 takım mağlubiyet yüzü görmedi. Fransa, Almanya, Polonya ve Hırvatistan yedişer, İsviçre, İngiltere, Macaristan ve İzlanda beşer puanla mağlubiyet görmeden üst tura yükseldi. Portekiz de üç beraberlik aldığı grup aşamasında 3 puanla son 16 turuna kaldı.

Bu arada EURO 1996'dan sonra ilk kez gruplarda 3'te 3 yapabilen olmadı.

En golcü futbolcular

EURO 2016'daki grup maçlarında İspanya'dan Alvaro Morata ve Galler'den Gareth Bale, üçer golle en skorer futbolcular olarak öne çıktı.

Fransa'dan Dimitri Payet, Belçika'dan Romelu Lukaku, Romanya'dan Bogdan Stancu, Hırvatistan'dan Ivan Perisic, Portekiz'den Luis Nani ve Cristiano Ronaldo ile Macaristan'dan Balazs Dzsudzsak ikişer gol buldu.

Macaristan'ın 37 yaşındaki futbolcusu Zoltan Gera da Portekiz karşısında bulduğu golle EURO 2016'nın en yaşlı golcüsü unvanını elde etti.

İkişer gol pası veren Galli Aaron Ramsey ve Belçikalı Eden Hazard ise asist sıralamasında zirveyi paylaştı.

Gruplarda 47 dakikada bir gol atıldı

EURO 2016 gruplarında oynanan maçlarda 47 dakikada bir gol sevinci yaşandı.

Grup aşamasındaki 36 karşılaşmada 69 gol atıldı.

Maç başına 1,92 gol ortalaması yakalanan gruplarda en fazla 46 ile 60. dakikalar arasında rakip fileler (15) havalandı. Takımlar, 31-45. ve 76-90. dakikalarda 13'er, 61-75. dakikalarda 10'ar gol buldu. Gruplarda uzatma dakikalarında 7, 16-30. dakikalarda 6, 1-15. dakikalarda 5 gol kaydedildi.  

En fazla topa sahip olan Almanya

Almanya, yüzde 65 ile grup maçları sonunda en fazla topa sahip olan takım unvanına erişti.

Portekiz ve İspanya yüzde 61 topla oynama ile Almanya'yı takip etti.

Üç ülkenin ardından İsviçre yüzde 58, İngiltere yüzde 57 ile sıralandı.

En çok isabetli pas yapan İspanya

İspanya, turnuvanın en isabetli pas yapan takımı olarak dikkati çekti.

Üç karşılaşmada, 2 bin 23 pasta bin 876 isabet sağlayan İspanyollar, yüzde 93 ile ilk sıraya yerleşti. Almanya, bin 967 pasta bin 794 isabetle yüzde 91, İsviçre de bin 573 pasta bin 416 isabetle yüzde 90 orana ulaştı.

Portekiz (bin 634 pasta 1461 isabet) ve İngiltere (bin 476 pasta bin 316 isabet) yüzde 89 isabet oranı yakaladı.

En fazla gol girişimi Portekiz'den

Portekiz, grup maçlarında 69 kez şut girişiminde bulunarak bu alanda zirveye yükseldi.

Rakip kalelere 22 isabetli şut gönderen Portekizliler, 28 defa çerçeveyi tutturamadı. Portekiz'in 19 şut girişimi ise kaleye ulaşmadan kesildi.

İngiltere 65, Belçika ve Almanya 59'ar, Hırvatistan da 50 şut girişimiyle Portekiz'i izledi.

En hızlı futbolcu Coman

Fransa'nın kanat oyuncusu Kingsley Coman, saatte 33 kilometre hızla EURO 2016 grup maçlarının en süratli futbolcusu oldu.

Türkiye'nin genç futbolcusu Emre Mor, Kuzey İrlanda'dan Josh Magennis, Hırvatistan'dan Sime Vrsaljko ve Belçika'dan Yannick Carrasco da saatte 32 kilometre hıza ulaştı.

En çok kurtarış yapan Halldorsson

Turnuvada grup maçlarında İzlanda file bekçisi Hannes Halldorsson, en çok kurtarış yapan kaleci olarak ön plana çıktı.

Halldorsson yaptığı 19 kurtarışla, 16 şutta gole izin vermeyen Kuzey İrlandalı Michael McGovern ile 14'er kurtarışta bulunan Türkiye'den Volkan Babacan, Ukraynalı Andriy Pyatov ve Rus Igor Akinfeev'in önünde yer aldı.

Kiraly şampiyona tarihinin en yaşlısı oldu

Macaristan Milli Takımı'nın 40 yaşındaki kalecisi Gabor Kiraly, Avrupa Şampiyonası tarihinde forma giyen en yaşlı futbolcu unvanını kazandı.

Macar file bekçisi, söz konusu unvanı EURO 2000'de 39 yaşındayken Portekiz'e karşı forma giyen Alman oyuncu Lothar Matthaus'un elinden aldı.

Kardeşler birbirine karşı sahaya çıktı

EURO 2016'da Avrupa Şampiyonası tarihinde ilk kez kardeş futbolcular birbirlerine karşı forma giydi.

İsviçre'nin Arnavutluk'u 1-0 yendiği maçta Arnavutluk adına Taulant Xhaka ve İsviçre formasıyla Granit Xhaka birbirlerine rakip oldu.

İsviçre'nin formaları

Formaları Puma tarafından üretilen İsviçre Milli Takımı'nda, Fransa ile oynanan maçta 4 futbolcunun formalarının yırtılması gündemde yer etti.

Puma'nın internet sitesinden yapılan açıklamada, yaşanan durum için İsviçre Futbol Federasyonu ve İsviçreli futbolculardan özür dilendi. Açıklamada, formaların Türkiye'de üretildiğinin duyurulması da dikkati çekti.

Türkiye'nin istatistikleri

En iyi üçüncüler arasına giremeyen ve turnuvaya veda eden Türkiye Milli Takımı, grupta oynadığı maçlarda 26 şutta 4 isabet sağladı.

İki gol atıp kalesinde 4 gol gören ay-yıldızlıların maç başına ortalamaları, yüzde 48 topla oynama ve 104,1 kilometre koşu mesafesi oldu.

Senin için hazırladığımız haberler