Guardiola'nın akıl hocasıydı, yardımcısı oldu!

10.06.2020 - 10:26 | Son Güncellenme: 10.06.2020 - 10:28

Manchester City'de Arteta'dan boşalan yardımcı antrenörlük koltuğuna Juanma Lillo getirildi. Peki Guardiola neden böyle bir ismi tercih etti? Onu diğerlerinden farklı kılan şey ne? Mert Elam yazdı...

Guardiola'nın akıl hocasıydı, yardımcısı oldu!

Mert ELAM - AJANSSPOR

Manchester City, teknik direktör Pep Guardiola’nın yardımcılığına Juan Manuel (Juanma) Lillo’nun getirildiğini açıkladı. Genelde İspanya’nın alt lig takımlarını çalıştıran, Meksika’da takımıyla küme düşme üzüntüsü yaşayan, son olarak Çin’in ikinci seviye liginde görev alan bir teknik direktörün City’de göreve başlıyor olması pek mantıklı gözükmüyor. Değil mi? Ama Guardiola’nın sırf onunla birlikte çalışabilmek için kariyerinin son senesinde Meksika’da kümede kalma savaşı veren bir takıma transfer olduğunu söylesem? Hatta uyuşturucu karteli ile polis arasında şiddetli çatışmaların yaşandığı ve her gün ölüm haberlerinin geldiği bir şehre gittiğini?

Eylül 1996’da oynanan ve Barcelona’nın 4-2 kazandığı Oviedo maçı Guardiola’nın kariyeri için dönüm noktalarından biri oldu. Karşı takımın oyun anlayışını çok beğenen Guardiola, maçtan sonra teknik direktörleriyle tanışmak istedi. Oviedo’nun başında henüz 31 yaşında bir teknik direktör vardı. Adı Juanma Lillo’ydu. Lillo o buluşma için şunları söylüyor:

“Çok beğendiğim bir ismin benimle tanışmak istemesine nasıl hayır derdim. Benim oynattığım oyunu çok beğendiğini söyledi. Uzun uzun konuştuk. Bundan sonra da hep iletişimde kaldık.”

Peki neydi Lillo’yu bu kadar özel kılan? Sonuçta dönemin en iyi İspanyol orta sahalarından birinden bahsediyoruz. Ki son 5 yılını Johan Cruyff ile birlikte geçirmiş.

Lillo futbolu profesyonel olarak oynamayan ama bu işe bir hayli kafa yoran, hatta bu iş için kafayı sıyıran nadir isimlerden bir tanesi. Futbolcu olmak istese de kendisinde bu yeteneğin olmadığını görüyor ve erken yaşta antrenör olmayı kafasına koyuyor. İlk teknik direktörlük deneyimini henüz 17 yaşında semt takımı Toloso FC’de yaşıyor. Kendisi aynı zamanda 4-2-3-1 dizilişinin de mucidi. Alt lig ekibi Cultural Leonesa’da bu sistemle fark yaratıyor ve Salamanca’nın başına geçiyor. Takımı 1995 yılında en üst lige çıkarırken kendisi 29 yaşında La Liga’da görev yapan en genç teknik adam unvanını eline geçiriyor.

Lillo 10 yıl daha İspanya içinde kaldı. 2005’te ise sürpriz bir şekilde Meksika’nın Dorados de Sinaloa ekibinin başına geçti. Daha da sürprizi ise ligin ikinci yarısıyla birlikte takıma Guardiola’nın katılması.

Futbol hayatının sonlarına gelen Guardiola son olarak Katar’da Al Ahli takımının forması giyiyordu. Buradaki sözleşmesi bittikten sonra futbol hayatına nokta koyması bekleniyordu. Ancak sürpriz bir kararla Meksika’nın yolunu tuttu. Kimse bu karara anlam veremiyordu zira gideceği takım Meksika Ligi’nde kümede kalma mücadelesi veriyordu, mali olarak zor durumdaydı ve maaşlar ödenmiyordu. Ayrıca takımın bulunduğu bölgede dönemin en büyük uyuşturucu kartellerinden Sinaloa karteli etkindi ver her gün çatışmalar oluyor, birçok kişi hayatını kaybediyordu.

İşte Guardiola böyle bir ortama gitmeyi göze aldı. Niçin? Lillo ile daha fazla vakit geçirebilmek, ondan bir şeyler kapmak ve kafasındaki fikirleri pekiştirmek için.

Lillo’nun yardımcısı Raul Caneda onun için şunları söylüyor: “Kolektif pozisyon alma, savunmayı önden başlatma, savunma ile hücumun farklı kavramlar olmadığını bizim fikirlerimizle pekiştirdi.”

Guardiola’nın Dorados de Sinaloa’daki futbol kariyeri pek parlak değildi. Sakatlığı nedeniyle sadece 10 maçta görev alabildi ve takım sezon sonunda bir alt lige düştü. Ancak Guardiola’nın teknik direktörlük kariyeri için bu deneyim benzersizdi.

2007’de Barcelona B takımını çalıştırmaya başladığında en büyük yardımcılarından bir tanesi Lillo olmuştu. Kendisi resmi olarak Barcelona’da görev almıyordu fakat idmanlar konusunda Guardiola’ya destek veriyordu.

İkili 2010 yılında dramatik bir şekilde karşı karşıya geldi. O dönemde Guardiola Barcelona’nın, Lillo da Almeria’nın başındaydı. İki takım ligde karşı karşıya gelirken Barcelona maçtan 8-0’lık galibiyetle ayrıldı. Maçın ardından Lillo görevden alındı. 54 yaşındaki teknik adam kariyerinin geri kalanında İspanya’da hiç teknik direktörlük yapmadı. Sadece Sevilla’da Sampaoli’nin yardımcısı oldu.

Lillo son olarak Çin Birinci Lig ekiplerinden Qingdao Huanghai’yi çalıştırıyordu. Bu takımla şampiyonluk sevinci yaşayarak Süper Lig biletini aldılar. Ancak annesinin sağlık durumunu gerekçe göstererek takımdan ayrıldı.

Bilgili ancak gösterişsiz olan Lillo artık akıl hocası olduğu Guardiola’nın yardımcılığını yapacak. Önlerinde zorlu bir macera var. Klopp’un Liverpool’u ligi kasıp kavurdu. Guardiola ise kariyerinin en kötü sezonlarından birini geçiriyor. İspanyol teknik adam, Lillo hamlesi ile tehlike anında camı kırdı. Bakalım buradan kurtulabilecek mi?

Senin için hazırladığımız haberler