"Güreşin yeni efsanesi olabilirim"

08.09.2016 - 13:41 | Son Güncellenme: 08.09.2016 - 13:41

Taha Akgül, başarılarıyla efsaneleşmeyi amaçladığını söyledi.

  Olimpiyat şampiyonu milli güreşçi Taha Akgül, başarılarıyla efsaneleşmeyi amaçladığını söyledi.

2016 Rio Olimpiyat Oyunları'nda serbest stil 125 kiloda altın madalya kazanan Taha Akgül, AA'ya yaptığı ziyarette, kendisinden beklentinin yükseldiğini ifade etti.

Taha, "Artık 1-0, 2-0'lık skorlarda insanlar, 'Performansı iyi değildi.' diyor. Olimpiyat finalinde galip geldikten sonra odaya girdim, arkadaşlarım bana 'Hasta mıydın?' dedi. Olimpiyat finalindesin, adamlar da boş değil ki, oraya kadar herkesi yenerek gelmişler. Herkesi 10-0 mı yeneceğim, öyle bir dünya yok." dedi.

"Bizim artık maddiyatla işimiz olmaz. Bu saatten sonra tek derdimiz, her gittiğimiz müsabakada bayrağımızı en üst noktaya çıkarabilmek." diyen Taha, şöyle devam etti:

"Olimpiyatlarda herkes benden altın bekliyordu, çok şükür beklentileri boşa çıkarmadım. Tarih bizi yazdı artık, amaç bundan sonra efsaneleşmek. En az 8 Avrupa ya da 5 dünya, 2 olimpiyat şampiyonluğu hedeflerim var. Serbest güreşte Avrupa rekorları bende, dünya ve olimpiyat rekorlarını da kırmak istiyorum."

Taha Akgül, "Kendime iyi bakarsam 2020 Tokyo ve 2024 olimpiyatlarını da görebilirim. 2020'de 29 yaşında, tam sporun zirvesinde olacağım. İnanıyorum, orada da şampiyon olabilirsem serbest güreşin yeni efsanesi olabilirim." diye konuştu.

"Cumhurbaşkanımız sporcunun değerini bilir"

Rio de Janeiro'dan döndüğünden bu yana tatlı bir yoğunluğun içinde olduğunu dile getiren Taha, "Basın olsun, bürokratlarımız olsun, görüşmelerimiz yoğun şu anda ama hiç şikayetçi değiliz. Şampiyon olduğun zaman değerini bu şekilde, insanların ilgisinden sonra anlıyorsun. 4 Avrupa, 2 dünya şampiyonluğum var ama olimpiyatlardan sonra ilgi 3'e, 4'e katlandı." şeklinde görüşlerini belirtti.

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişiminden sonra insanların psikolojisinin bozulduğunu ve bir süre olimpiyatlara konsantre olamadıklarını anlatan Taha, şunları kaydetti:

"Malum süreçten sonra insanlar sporu takip edemez hale geldiler. Sürekli darbe haberleri veriliyordu. Olimpiyatın sonlarına doğru bir kamuoyu oluştu. Cumhurbaşkanımız, müsabakamı Berat Albayrak ile izlemiş. Gaziantep patlamasının üstüne gelince bir duygu boşalması yaşamışlar. Kötü bir olaya denk geldi ama umarım bir nebze moral olmuştur. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, maçtan çıkar çıkmaz aradı, tebrik etti. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanımız Melih Gökçek aradı. Cumhurbaşkanımız sadece olimpiyatta değil öncesinde de arar, sorar, çağırır. Spordan gelme olduğu için sporcunun değerini bilir."

"Üçüncü nesil olimpiyat şampiyonuyum"

Güreşte, Sivas'tan çıkan 3. olimpiyat şampiyonu olduğunu vurgulayan Taha, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sivas'tan çıkan 3. olimpiyat madalyalı güreşçiyim. Bu bir tesadüf değil, memleketimizin havasında suyunda vardır yiğitlik. Üstelik 3 şampiyon da hayatta. Bu önemli. Ahmet Ayık eski nesil, Hamza Yerlikaya orta nesil, ben de yeni nesil olarak 3. olimpiyat şampiyonu oldum. Ahmet Ayık Güreş Eğitim Merkezi'nden çıktım. Orada öğrenciyken Hamza ağabey şampiyon olduğunda, karşılamaya giderdik. Hatta bir fotoğrafım da var. Ona dokunabilmek bizim için çok büyük bir şeydi. Ben de şimdi gençlerin hepsiyle mutlaka görüşmeye, tokalaşmaya çalışırım. Onlar için çok önemli."

Kurban Bayramı'ndan sonra Sivas'ta düzenlenecek programda bir araya gelmek istediklerini anlatan Taha, "Şehir turu olacak. Valilik ve belediyeyi ziyaret edeceğiz. Sivas Cumhuriyet Üniversitesinde yüksek lisansa başladım. Oradaki spor salonuna adımı verecekler. Rektörümüzü de ziyaret edeceğim." ifadelerini kullandı.

İnsanın isminin yaşarken ölümsüzleşmesinin güzel bir duygu olduğunu dile getiren Taha Akgül, "Biz vatana, millete hizmet ediyoruz. Bizi rol model alan gençler var, inşallah bu isimleri görüp örnek alırlar. Bunlar çok önemli şeyler. Bizim aldığımız başarılar tarihi başarılar. 50, 100 sene sonra da konuşulacak, eskimeyecek başarılar. İnşallah hizmetimiz bu şekilde devam edecek." değerlendirmesinde bulundu.

Sivas'ta liseye kadar güreş eğitimi alan gençlerin daha sonra kulüp bulamadığı için bu branşı bırakmak zorunda kaldığını kaydeden Taha, "Sivas Demirspor var, o da sadece altyapıda çalışıyor. Belediyelerin desteği çok önemli, büyüklerde de kulüp kurulsun ki bu gençler kaybolmasın." yorumunu yaptı.

"Kilit hareketi benimle özdeşleşti"

Taha Akgül, müsabakalarda sık kullandığı için kendisiyle özdeşleşen "ayak kilidi" tekniğine de değinerek, "Kilit hareketi benimle özdeşleşti. Rakibin iki ayağını sıkıştırıp çeviriyorsun. Aslında ağır sıkletler için zor bir hareket bu nedenle çok kullanılmıyor ama ben artık bu tekniği çok geliştirdim. Rio'daki 3 maçımda da yaptım." diye konuştu.

Senin için hazırladığımız haberler