Hacıosmanoğlu, Gündoğdu ve Yasin Kol yazışmaları ifşa oldu
Editör: Orhan Gülek
Son Güncelleme /
Hakemler soruşturmasında Ferhat Gündoğdu’nun dijital materyallerinden çıktığı belirtilen yazışmalar gündem yarattı. İbrahim Ethem Hacıosmanoğlu, Ferhat Gündoğdu ve Yasin Kol arasında hakem terfileri, VAR-AVAR tercihleri ve maç görevlendirmelerine ilişkin dikkat çeken mesajlar soruşturma dosyasına yansıdı.

- Haberin Kaynağı:
- Ajansspor
Türk futbolunda “Hakemler Dosyası” olarak bilinen soruşturmada yeni belgeler gündeme geldi. Gözaltındaki MHK Başkanı Ferhat Gündoğdu’nun dijital materyallerinde yapılan incelemelerde, TFF Başkanı İbrahim Ethem Hacıosmanoğlu ve Süper Lig hakemi Yasin Kol ile hakem terfileri ve maç görevlendirmeleri üzerine yapıldığı belirtilen yazışmalar tespit edildi.
Burak Doğan'ın sosyal medydan paylaştığı yazışmalarda; dosyaya yansıyan kayıtlar, bir yandan bazı hakemlerin terfi süreçlerinde isim bazında talepler iletildiği iddiasını gündeme taşırken, diğer yandan Yasin Kol’un MHK Başkanı’na yardımcı hakem, VAR ve AVAR isimleri önerdiğini gösteriyor.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturmada bazı hakemlerin objektif ve gerekçeli karar gösterilmeden klasman dışı bırakıldığı, bazılarına görev verilmediği, bazı hakemlere ise ayrıcalıklı davranıldığı iddiaları araştırılıyor. Puanlama ve atama süreçleri ile 2022 ve 2024’te hazırlanan hakem-gözlemci listeleri de dosyanın inceleme konuları arasında.
Hacıosmanoğlu-Gündoğdu hattında terfi listeleri

Soruşturma dosyasına girdiği belirtilen yazışmalarda en dikkat çekici bölümlerden biri, hakemlerin terfi süreçlerine ilişkin mesajlar.
Gündoğdu’nun dijital materyallerinden elde edilen kayıtlarda, Aralık 2024 boyunca çeşitli hakem isimleri ve hangi klasmanlara yükselmelerinin istendiğine ilişkin talepler yer alıyor.
Paylaşılan belgelerde bir hakemin adı verilerek mevcut klasmanından üst klasman yardımcı hakemliğine yükseltilmesine ilişkin mesaj bulunduğu görülüyor. Başka bir yazışmada ise Giresun bölgesinden bir hakemin bölgesel lige terfisi için destek isteniyor.
Buna karşılık Gündoğdu’ya ait olduğu belirtilen hesaptan gönderilen mesajda, sürecin normal ve adil şekilde yürütülmesi gerektiği yönünde ifade kullanıldığı da kayıtlarda yer alıyor.
“Terfi listelerini hazırladım”
Belgelerde 29 Aralık 2024 tarihli bir başka mesaj da öne çıkıyor.
Gündoğdu’nun TFF Başkanı Hacıosmanoğlu’na gönderdiği belirtilen mesajda, terfi listelerinin hazırlandığı ve istenilen zamanda sunulabileceği ifade ediliyor.
Dosyaya giren görsellerde ayrıca İstanbul’dan bazı hakemlerin isimlerinin sıralandığı ayrı bir liste bulunuyor. Listenin başlığında, bazı isimlerin “torpilleri veya dernek için yaptığı işlemler karşılığı” terfi listesine eklenmesi yönünde bir ifade yer aldığı görülüyor.
Ancak bu ifadenin soruşturma kapsamında ortaya çıkan bir belge veya iddia olduğu, burada adı geçen kişilere ilişkin herhangi bir hukuki sonucun kesinleşmediği özellikle belirtilmeli.
Dernek bağlantısı soruşturmanın kritik başlıklarından biri
Soruşturmadaki dikkat çekici iddialardan biri de Türkiye Faal Futbol Hakemleri ve Gözlemcileri Derneği üzerinden şekilleniyor.
Dijital materyallerde yapılan incelemelerde, derneğe yapılan yardımlar ya da dernek faaliyetleri ile bazı hakemlerin terfi süreçleri arasında bağlantı bulunduğu yönünde iddialar yer aldığı aktarılıyor.
Dosyada bazı hakemlerin dernek yöneticileriyle yakınlıkları, organizasyonlarda aldıkları görevler veya dernek faaliyetlerindeki rolleriyle birlikte anıldığı görülüyor.
Savcılığın önündeki önemli sorulardan biri de bu ilişkilerin hakemlerin sportif kariyerlerine gerçekten etki edip etmediği.
Yasin Kol ile Gündoğdu arasında hakem kadrosu konuşmaları

Dosyada yalnızca terfi listeleri yok.
Gündoğdu ile Süper Lig hakemi Yasin Kol arasında geçtiği belirtilen mesajlarda, maçlarda görev yapacak yardımcı hakemler ile VAR ve AVAR isimleri üzerine konuşulduğu görülüyor.
26 Mayıs 2025 tarihli yazışmada Kol’un Gündoğdu’ya kendi adının yanı sıra Abdullah Bora Özkara, Bahtiyar Birinci ve Çağdaş Altay isimlerini sıraladığı, VAR için Onur Özütoprak, AVAR için ise Sarper Barış Saka ismini yazdığı görülüyor.
Gündoğdu’nun bunun üzerine “Başka kim olabilir?” diye sorduğu, Kol’un da Erkan Engin ismini önerdiği kayıtlara yansıyor.
Aynı günün ilerleyen saatlerinde Kol’un bu kez Özgür Yankaya isminin daha iyi olacağını söylediği görülüyor.
“Özgür’ün yanına AVAR kim olsun istersin?”
Yazışmaların en dikkat çekici bölümlerinden biri ise 27 Mayıs tarihli mesajlaşma.
Kayıtlara göre Gündoğdu, Yasin Kol’a “Özgür’ün yanına AVAR’ı kim olsun istersin?” diye soruyor.
Kol’un buna Atilla Karaoğlan ve Özgür Yankaya üzerinden bir öneriyle yanıt verdiği görülüyor.
Bu mesajlar, bir Süper Lig hakeminin kendi maçında veya ilgili görevlendirmelerde yer alabilecek hakem kadrosu hakkında MHK Başkanı ile doğrudan görüş alışverişinde bulunup bulunmadığı tartışmasını beraberinde getirdi.
1 Ekim’de yeni liste

Yasin Kol ile Gündoğdu arasındaki mesaj trafiği bununla da sınırlı değil.
1 Ekim 2025 tarihli kayıtlarda Kol’un yeniden bir isim listesi gönderdiği görülüyor.
Mesajda yardımcı hakem olarak Abdullah Bora Özkara, Bahtiyar Birinci ve Çağdaş Altay; VAR kadrosu için ise Ali Şansalan, Mehmet Salih Mazlum ve Sarper Barış Saka isimleri yer alıyor.
Kol mesajını “Siz nasıl uygun görürseniz başkanım” ifadesiyle tamamlıyor.
Soruşturma dosyasındaki tespit tutanağına ilişkin haberlerde, bu listedeki bazı isimlerin birkaç gün sonra oynanan Galatasaray-Beşiktaş derbisinin resmi hakem kadrosuyla örtüştüğü de belirtiliyor.
Atamaları kim belirliyordu?
Ortaya çıkan yazışmaların ardından soruşturmanın en önemli başlıklarından biri, hakem görevlendirmelerinin gerçekte nasıl şekillendiği oldu.
Normal şartlarda maçların hakem, yardımcı hakem, VAR ve AVAR kadroları MHK tarafından belirleniyor.
Ancak soruşturma dosyasındaki mesajlar, MHK Başkanı ile aktif bir hakem arasında doğrudan isimler üzerinden görüşmeler yapıldığını ortaya koyuyor.
Bu görüşmelerin yalnızca fikir alışverişinden mi ibaret olduğu, yoksa resmi atamalara doğrudan yansıyıp yansımadığı ise soruşturmanın sonucunda netleşecek.
Dosya klasman listelerinden sınavlara kadar uzanıyor
Hakemler Dosyası yalnızca bu yazışmalardan ibaret değil.
Soruşturma kapsamında bazı hakemlerin klasman dışı bırakılması, bazı isimlerin görev sayılarının azaltılması, hakem puanlarına müdahale edildiği iddiaları ve 2025 yılında Riva’da gerçekleştirilen kural sınavındaki işlemler de inceleniyor.
Bu nedenle son ortaya çıkan Hacıosmanoğlu-Gündoğdu ve Gündoğdu-Yasin Kol mesajları, çok daha geniş bir soruşturmanın parçaları olarak değerlendiriliyor.

Murat Ağırel’den Hacıosmanoğlu ve MHK çıkışı
Şimdi gözler dijital kayıtların tamamında
Savcılığın bundan sonraki süreçte dijital yazışmaları resmi MHK kararları, klasman listeleri, maç görevlendirmeleri ve hakem performans kayıtlarıyla karşılaştırması bekleniyor.
Özellikle üç soru önem taşıyor:
Terfi için adı gönderilen hakemlerin gerçekten yükselip yükselmediği, Yasin Kol’un önerdiği isimlerin hangi maçlarda görevlendirildiği ve dernek faaliyetleriyle hakem kariyerleri arasında somut bir bağ bulunup bulunmadığı.
Soruşturma sürerken kamuoyuna yansıyan mesajlar henüz yargı tarafından kesinleşmiş suç tespitleri değil. Ancak belgeler, Türk futbolunda yıllardır tartışılan hakem terfileri, klasman listeleri ve maç atamalarının nasıl yapıldığı konusunu bir kez daha gündemin merkezine taşımış durumda.