'Hakem ailesi'nin sırları dışarı nasıl sızdı?

04.01.2021 - 14:29 | Son Güncellenme: 04.01.2021 - 14:34

VAR'da büyük hatalar yapan Koray Gençerler ve Atilla Karaoğlan, yönetecekleri 17. hafta maçlarında görevden alındı. Normalde 'hakem ailesi' içinde kalan cezalandırmanın sızdırılması dikkat çekti. İşte detaylar...

'Hakem ailesi'nin sırları dışarı nasıl sızdı?

Hüseyin Özkök-AJANSSPOR

2021 yılında sadece 3 günü geride bırakmamıza karşın hakem tartışmaları hız kesmeden devam ediyor. Her hafta birbirinden farklı kararlara imza atan hakemlerin verdikleri tutarsız ve standart dışı kararlar, yapılan tartışmaların şiddetini daha da arttırıyor. Ancak hakemlerin bu standartsızlıklarını sadece kendilerine bağlamak, olaya çok yüzeysel bakmak anlamına gelir.

180 derece farklı şekilde anlatabiliyor

MHK’nin yaptığı eğitimlerde hakemlere yaptığı sıra dışı tavsiyeler ve hatalara karşın yapılan görevlendirmeler hakemlerin kafasını allak bullak etmiş durumda. Öyle ki, MHK Başkanı Serdar Tatlı, UEFA’nın eğitimde ihlal olarak gösterdiği bir el pozisyonunu TV ekranlarında kamuoyuna aynı görüntülerle 180 derece farklı şekilde anlatabiliyor. Diğer yandan maçlarda hata yapan hakemler bir sonraki maçta görev alabiliyor. Bu da hakemlerin kafasını fazlasıyla karıştırırken, bir sonraki maçta görev alan bir hakem verilen hatalı kararı bu nedenle doğruymuşçasına algılayıp kararlarını ona göre verebiliyor.

Hakem VAR’da fahiş bir hata yapmış olsa bile...

Hafta içi hafta sonu üst üste oynanan karşılaşmalar nedeniyle bir sonraki haftanın hakemlerini oynan maçlar tamamlanmadan açıklayan MHK, oynanan haftada VAR görevi yapan bazı hakemleri maçın hakemi olarak atıyordu. Ancak eğer o hakem VAR’da fahiş bir hata yapmış olsa bile hakemler kamuoyuna açıklanmış olduğu için bir değişikliğe gidilemiyordu.

Ancak MHK bu defa daha doğru bir uygulama ile 17. haftanın hakemlerini belirleyip kendilerine tebligat yapmasına karşın açıklamayı 4 Ocak Pazartesi gününe bıraktı. Bu hakemler arasında 16. Haftada Erzurumspor-Gaziantep maçında VAR görevi yapan Koray Gençerler ile Galatasaray-Antalyaspor maçının video yardımcı hakemi Atilla Karaoğlan da vardı. 

Kamuoyu tarafından bilinmemesi gerekirken ...

Karaoğlan Gaziantep-Ankaragücü Gençerler ise Gençlerbirliği-Hatayspor maçlarına karşılaşma hakemi olarak atanmışlardı.  Fakat iki hakemin hafta sonu VAR görevindeki tartışılan performanslarından sonra MHK bu iki hakemi görevden alarak yerlerine başka hakemleri görevlendirdi. Normalde “aile” içinde gerçekleşen bu değişikliğin kamuoyu tarafından bilinmemesi gerekirken TFF içinden birilerinin bu durumu dışarıya sızdırdığı anlaşılıyor. Bunun haberini ilk olarak veren gazeteci arkadaşımız Tahir Kum’u da tebrik etmek gerek.

2 hakemin değiştirilmesi çok rastlanan bir durum değil

Yapılan değişikliğin eleştirilecek bir yanı yok. Fahiş hatalara imza atan veya genel performansı iyi olmayan hakemlere bir sonraki hafta veya daha uzun süreyle görev vermemek zaten hep yapılan bir uygulama. Ancak atanan 2 hakemin değiştirilmesi çok rastlanan bir durum değil. Bunun aslında daha önce de yapılması gerekiyordu ama belirttiğim gibi hakemler önceki maçlar bitmeden duyurulduğu için yapılamıyordu. Bu nedenle tartışmalı maçı olan hakem de bir sonraki hafta “mecburiyetten” görev alıyordu. Şimdi ise doğru uygulamaya geçildi ancak bu normal karşılanması gereken değişiklik dışarıya “uçurulunca” etkisi daha fazla ses getirdi.

Peki MHK bu 2 hakeme ne kadar süreyle görev vermeyebilir. Sezon o kadar sıkışık maçlar o kadar yoğun ki, MHK’nin hakemlere uzun sürelerle maç vermeme gibi bir lüksü yok. Nitekim kadrolu tek VAR olarak görev yapan Özgüç Türkalp, tartışılan Erzurumspor-Antalyaspor maçı sonrası yalnızca 1 hafta görev alamadı ve 16 haftada görev aldığı maç sayısı 28’e çıktı.

Senin için hazırladığımız haberler