Hakem Mete Kalkavan'ın kariyeri bitiyor mu? Alpay Köse açıkladı!

26.04.2018 - 14:53 | Son Güncellenme: 26.04.2018 - 14:59

Hakem Mete Kalkavan'ın kariyeri bitiyor mu? Alpay Köse açıkladı!

Türkiye Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu, tatil edilen Fenerbahçe – Beşiktaş derbisiyle ilgili kararını açıkladı. Derbi maç yarıda kaldığı 57.dakikadan itibaren seyircisiz şekilde oynanacak. Bu karar çeşitli tartışmaları da beraberinde getirdi.  Spor Hukuku Uzmanı Avukat Alpay Köse, TFF’nin verdiği kararı, Beşiktaş’ın maça çıkmama ihtimalinde ne olacağını ve olaylı derbinin hakemi Mete Kalkavan’ın kariyerinin tehlikede olup olmadığını değerlendirdi.

Radyospor’da yayınlanan Gün Ortası programında Emrah Karalinç’in sorularını yanıtlayan Alpay Köse’nin açıklamalarından Ajansspor’un derledikleri şu şekilde;

“TFF, hakem raporunu neden dikkate almadığını tam açıklamadı”

Hakemin vermiş olduğu tatil kararı, TFF Yönetim Kurulu tarafından iptal edildi. Hakemin raporda belirttiği tatil gerekçeleri, TFF tarafından kabul görmemiş görünüyor. Hakem açısından da sıkıntılı bir durum ortaya çıkarıyor. TFF, neden hakemin raporunu dikkate almadı bilmiyoruz, tam bir açıklama yapmadılar. TFF’nin, hakemin maçı tatil etmesinin doğru bulmadığını ve kalan kısmının oynanmasına karar verdiğini görüyoruz.

Hakem Kalkavan’ın kariyeri bitiyor mu?

Mete Kalkavan’ın kariyerinin bitmesini gerektiren bir şey yok. TFF ve hukuki süreç açısından böyle. Hakemler bu tür yaptırımlara tabi değiller. Hakemin orada çok geniş bir takdir yetkisi var. Siz kararını haksız bulsanız da hakemin takdir hakkı var. Ona da bir şey diyemezsiniz. Hukuksal bir yaptırımı yok. Hakem maçı yanlış şekilde tatil etti, şu cezayı verelim diye bir durum yok. Gelinen noktada hakemin  raporunun bu kadar önemsiz kabul edilmesi tartışmaları beraberinde getiriyor. Bu da normal.

TFF baskı altında kaldı mı?

Konu daha çok toplumsal baskı, Fenerbahçe’nin oluşturduğu kamuoyu ve siyasi olarak da buna verilen destekle meydana geldi. Hem Sayın Cumhurbaşkanı hem de Sayın Bahçeli direkt açıklamalar yaptı. Bunların TFF’yi etkilediğini düşünüyorum. Spor hukukun en temel prensibi; hakem raporu doğru kabul edilir. Ortada böyle bir hakem raporu varken, ona güvenilmemesi mümkün değil. Ama gelişen konjonktür TFF’nin bu kararı almasında etkili oldu.

“PFDK, işi telafi etmeye çalışmış”

PFDK’nın verdiği cezalarda gariplik var. TFF Yönetim Kurulu, Beşiktaş aleyhine karar verdiği için, PFDK’dan bu işi telafi etmeye çalışmışlar gibi bir hava oluşuyor. Bu insanın aklına geliyor. Pepe direkt kırmızı kart gördü. Bu 2-4 arası cezayı gerektiriyor. Alt sınır 2 maçken 1 maç verildi. Alt sınırdan daha az bir ceza verilmiş oldu. Aslında PFDK hiç ceza vermemiş oldu. Bu da hakemin yanlış karar verdiğine hükmedilmiş gibi oluyor. Tolga Zengin de olayların en büyük sebebi gibi gösterildi. Ona da verilen ceza ortada. PFDK, TFF’nin yönlendirmesiyle karar veriyor.

Derbiye Beşiktaş eğer çıkmazsa ne gibi sonuçları olur?

Beşiktaş, eğer maça çıkmazsa ne olur? Beşiktaş 3-0 hükmen mağlup kabul edilir. Gelecek yıl da kupalara alınmama cezası alması yüksek. Talimatlar böyle söylüyor. Ligde olsa -3 puan ceza verilirdi. Kupada olursa da yaptırımı böyle.

YASAL UYARI : BU HABER AJANSSPOR.COM TARAFINDAN YAZILMIŞTIR. KAYNAK GÖSTERİLMEDEN KULLANILAMAZ.

Senin için hazırladığımız haberler