Ankaragücü-Keçiörengücü Maçında Doktor Kırmızı Kart Görürse Ne Olurdu?

Salim Manav
27.12.2021 - 14:14 | Son Güncellenme: 27.12.2021 - 17:09

Ankaragücü - Keçiörengücü maçında hakem Emre Kargın, sağlık görevlisi Ferit Şenaydın'a sarı kart gösterdi. Şenaydın ile Kargın arasında neler yaşandı? Detaylar haberimizde...

Ankaragücü-Keçiörengücü Maçında Doktor Kırmızı Kart Görürse Ne Olurdu?

Salim MANAV- AJANSSPOR

Spor Toto 1. Lig’in 19. haftasında oynanan ve Ankaragücü'nün Keçiörengücü’nü 2-1 yendiği maçta sahalarda ender gören bir kart çıktı. Maçın hakemi Emre Kargın, 70. dakikada sakatlanan Murat Uçar'a müdahale etmek için sahaya giren Ankaragücü'nün sağlık görevlisi Ferit Kemal Şenaydın'a sarı kart gösterdi. Bu ilginç kart uygulamasına daha önce pek rastlanmadı. Peki hakem sağlık görevlisine kırmızı kart gösterseydi ne olacaktı? Doktor ya da sağlık görevlisi sahadan atılacak mıydı? Atılması halinde sakatlıklara kim müdahale edecekti?

Sağlık görevlisi kırmızı kart görse de işine devam eder

IFAB kurallarına göre yedek kulübesinde bulunan herkese hakem, ihlallerde kart gösterme yetkisine sahip. Ancak doktorlar ve sağlık görevlileri konusunda bir istisna var. Kulüp doktoru ve sağlık görevlileri, kırmızı kart bile görse kulübede kalmaya devam edebiliyor. Sağlığın önemi nedeniyle doktor ve sağlık görevlilerine bu ayrıcalık tanınıyor. Fakat, kırmızı kart gören doktor ya da sağlık görevlisi eğer Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu tarafından cezalandırılırsa, bir sonraki maça kulüp başka bir doktorla çıkmak zorunda kalabilir.

Hakem gereksiz titizlik yaptı

IFAB, sahalardaki ciddi sakatlanmalarda doktorlara geniş inisiyatif veriyor. Bir oyuncunun durumuna dair hakemden çok doktorun değerlendirme yapmasına öncelik veriyor. Hakem Emre Kargın, sağlık görevlisine, talimatından önce sahaya girdiği için kart gösterdi. Ancak hakem yorumcuları Kargın'ın gereksiz yere titiz davrandığına dikkat çekerek, "Ciddi sakatlanmalarda daha esnek bir tutum almalı" yorumunu yaptılar.

Rakip takım doktoru da müdahale edebilir

Öte yandan bir futbol müsabakasında bir takımın doktorunun maç esnasında herhangi bir sebeple işini yapamaz hale gelmesi (örneğin bir rahatsızlık geçirmesi) halinde rakip takımın doktoru, sahadaki tüm oyunculara müdahale edebiliyor. Bazı takımların maça doktorsuz çıktıklarında da rakip takım doktorundan destek aldıkları geçmişte görüldü.

Hakem Kargın ile sağlık görevlisi arasında neler konuşuldu?

Ajansspor'a konuşan Ankaragücü'nün sağlık çalışanı Ferit Kemal Şenaydın (Guinti Ferit), "Oyuncumuz Murat Uçar darbe aldığı için sahaya girdim. Hakem de 'Bir şeyi yok. Çık dışarı' dedi. Ben de 'Aynı pozisyon rakibe oldu, oyunu durdurdun' cevabını verdim. Hakem de sarı kart gösterdi ve 'Atarım seni' dedi. Ben de 'Atamazsın' dedim. Sonrasında oyuncumuz beni sakinleştirdi. Sonra da dışarı çıktım. Hakem kırmızı kart gösterse de sağlık görevlisi olduğum için maç sonuna kadar sahada olacaktım. Sanırım hakem bu kuralı bilmiyordu. Lakabım çok eski. Beşiktaş'ın eski futbolcusu Guinti'ye benziyorum diye Mesut Demiroviç lakabımı koymuştu. Şu anda da ismim ve soyadım çok bilinmez ama Guinti Ferit derseniz herkes tanır." ifadelerini kullandı. 

Senin için hazırladığımız haberler