Hamilton: "Daha önce kafama hiç otomobil çarpmamıştı"

Orhan Gülek
13.09.2021 - 15:23 | Son Güncellenme: 13.09.2021 - 15:41

Formula 1 haberleri... Mercedes pilotu Lewis Hamilton, İtalya Grand Prix’sinde Verstappen'in kendisine çarpması sonrası kaza anında yaşadığı duyguları paylaştı

Hamilton: "Daha önce kafama hiç otomobil çarpmamıştı"

Orhan GÜLEK - AJANSSPOR

Formula 1'de sezonun 14. yarışı olan İtalya Grand Prix’de Red Bull pilotu Max Verstappen ile yaşadığı kazanın ardından, Lewis Hamilton açıklamalarda bulundu.

Lewis Hamilton: 'Halo' hayatımı kurtardı

Yarış sonrası açıklamalarda bulunan Mercedes pilotu Lewis Hamilton, Verstappen'in otomobilinin üzerine çıktığı kazada kokpiti koruyan halo aracının hayatını kurtarmakta önemli bir rol oynadığını ifade etti. 

Kazanın ardından "Kendimi çok çok şanslı hissediyorum" diyen Hamilton, "Tanrı'ya şükür halo var. Sonunda o beni kurtardı. Ve boynumu kurtardı. Sanırım kafama daha önce hiç araba çarpmamıştı, o yüzden bu benim için de bir şok oldu" ifadelerini kullandı.

"Kendimi kutsanmış sayıyorum"

Hamilton, "Çok uzun süredir yarışıyorum ve bugün hala burada olduğum için mutluyum. Bugün yukarıda birinin gözünü üzerimde tuttuğu için kendimi kutsanmış sayıyorum" diye konuştu.

"Kazadan sonra Max'in direk gitmesi beni şaşırttı"

Britanyalı pilot, kazadan sonra Verstappen'in otomobilinden inip direkt uzaklaşmasını da eleştirdi; "Max'in arabadan çıkıp direk uzaklaşmaya başladığını gördüm. Bu beni şaşırttı çünkü kaza geçirdiğimizde yaptığımız ilk şey çarptığımız kişinin durumunu kontrol etmektir".

İtalya GP'de Verstappen, suçlu bulundu

Hakemler kazada sürücüler şampiyonasında Hamilton'ın 5 puan önünde bulunan Verstappen'i suçlu buldu. Verstappen Rusya GP'de sıralama turlarında kazandığı yerin üç sıra gerisinde başlayacak.

Halo, 2018 sezonunda tanıtıldığında bazı kişiler otomobillerin estetiğini bozduğunu söyleyerek tepki göstermişti.

Halo sistemi nedir?

Yunanca daire ya da halka anlamına gelen "Halo",  İngilizcede de kullanılıyor. Pilotların bulunduğu kokpiti daire olarak saran "Halo", yarış anında dış etkenlerden koruyor. Basit bir tanım ile halo, sürücünün önüne yerleştirilen, 3 ayaklı kavisli bir çubuktur. Titanyumdan yapılmıştır ve yaklaşık 9 kilogram ağırlığındadır. Yaklaşık 12.000 kilogram ağırlığında bir cismi taşıyabilecek güce sahip olan bu parçanın birincil işlevi sürücünün başını korumaktır.

2009 yılındaki kazada Henry Surtees hayatını kaybetmişti

Halo’ya ihtiyaç esasen 2015 yılının ortasında eski F1 pilotu Justin Wilson’un Indycar’da geçirdiği kaza sonrası ortaya çıktı. O kaza sırasında öndeki araçtan kopan ön kanat parçası Wilson’ın başına çarparak ölümüne neden oldu. Bir diğer kaza da Formula 2 pilotu Henry Surtees’in ölümüne neden olmuştu. Bu kazada da F1’de hep korktuğumuz lastik kopması durumu oluştu, önde kaza yapan pilotun kopan lastiği Surtees’in başına çarptı ve İngiliz pilot hayatını kaybetti.

Senin için hazırladığımız haberler