Hans Niemann’ın Koçu Magnus Carlsen’ı Dava Edeceğini Açıkladı

İsa Kethüda
30.09.2022 - 17:57 | Son Güncellenme: 30.09.2022 - 18:02

Satranç haberleri... Magnus Carlsen’ın hile yapıyor dediği Hans Niemann’ın koçu Maxim Dlugy, Carlsen’ı dava edeceğini söyledi. İşte haber ile ilgili detaylar

Hans Niemann’ın Koçu Magnus Carlsen’ı Dava Edeceğini Açıkladı

Aleyna GÜRGEN - AJANSSPOR

Dünya Satranç Şampiyonu Magnus Carlsen tarafından hile yaptığı iddia edilen 19 yaşındaki Amerikalı satranç oyuncusu Hans Niemann’ın koçu ve akıl hocası olan Maxim Dlugy satrançtaki hile geçmişi ile dikkat çekti. Akıl hocası ayrıca söylemleri yüzünden Magnus Carlsen’ı mahkemeye vereceğini açıkladı.

"Niemann hile yapıyor"

Magnus Carlsen geçtiğimiz günlerde çevrimiçi olarak Amerikalı satranç oyuncusu Hans Niemann ile oynadığı maçta ilk hamlesini yaptıktan sonra oyundan çekildi. Dikkat çeken maçın ardından Twitter’dan açıklama yapan Carlsen bu konuda "Niemann'ın kamuoyu önünde itiraf ettiğinden çok daha fazla hile yaptığına inanıyorum. Onun tahta üzerindeki ilerleyişi olağandışıydı ve Sinquefield Kupası'ndaki oyunumuz boyunca gergin olmadığını düşündüm. Hatta kritik pozisyonlarda oyuna tamamen konsantre olmadığı izlenimine kapıldım" ifadelerini kullandı. 

"Harika bir iş çıkarıyor olmalı"

Dünya şampiyonu Magnus Carlsen, hile yapmakla suçladığı Hans Niemann’ın koçuna gönderme yaptığı konuşmasında "Hans Niemann’ın oyunundan çok etkilendiğimi söylemeliyim. Bence onun akıl hocası Maxim Dlugy harika bir iş çıkarıyor olmalı." sözleri ile dikkat çekti.

"Dehşete düştüm"

Magnus Carlsen’ın göndermeli sözleri sonrası açıklama yapan Maxim Dlugy bu iddiaların kendisi ile alakası olmadığını ve bu konuda hukuki yollara başvuracağını şu sözlerle açıkladı: "Magnus Cralsen gibi bir satranç oyuncusunun Hans Niemann’ın çevrimiçi veya masa başı turnuvalarda yaptığı iddia edilen hileler ile benim bir ilgim olduğunu söyleyen anlamsız ima ve iddialara başvurması beni dehşete düşürdü. Bu bana kişisel anlamda aile ve iş düzeyinde haksız yere zarar verdi. Magnus - Hans olayına dahil olmama sebep olan ve konuyu tartışmaya devam edenlere karşı yasal yollara başvurmayı araştırıyorum. O yüzden bu konuda daha fazla konuşamam."

Hile geçmişi ortaya çıktı

Magnus Carlsen’ın açıklamaları sonrası dikkat çeken akıl hocası Maxim Dlugy’nin satrançtaki hile geçmişi gündeme geldi. İlk olarak 2017’de hile sebebi ile chess.com’dan yasaklanan Dlugy, site çalışanları ile arasında geçen e-posta konuşmalarında  hile yaptığını kabul etmişti. Maxim Dlugy, Titled Tuesday Turnuvası’nda oynarken satranç kulübünde yanında bulunan öğrencilerinin maçı izleyebilmesi için ekranını öğrencilere gösterdiğini bu sırada ise bazı öğrencilerin hamle önerileri verdiğini söyledi. 

Hile iddiası sonrası açıklama yapan Maxim Dlugy, hamle önerisi veren öğrencilerden bazılarının tavsiyelerini beğendiğini ve uyguladığını fakat hamle önerisi veren öğrencilerden birinin bir yazılımdan yardım alarak tavsiyede bulunduğunu ve bu nedenle hile gerekçesi ile hesabının chess.com’dan yasaklandığını söyledi. Dlugy’nin bu konuda ortaya çıkan chess.com ekibi ile olan konuşmalarında ise şunlar yazıyordu: "Artık çocuklardan birinin turnuva sırasında bir program kullandığından eminim. Tahmin edebileceğiniz gibi ben de bu hamleleri beğenmiştim ve uyguladım. Ancak o hamlelerin bir program yardımı ile söylendiğini bilmiyordum."

3 yıl sonra ikinci hile

Açıklaması sonrası başka bir kullanıcı adı ile siteye dönmesine izim verilen Maxim Dlugy 28 Nisan 2020’de hile sebebi ile chess.com’dan bir kez daha yasaklandı. Site ekibi ve Dlugy arasında geçen e-postaların ortaya çıkması ile ise chess.com ekibinin akıl hocasına "Size ikinci bir şans daha vermek istiyoruz fakat şu andaki hile konusunda bizlere 72 saat içinde bir açıklama yapmanız gerekiyor" dediği görüldü. Kısa sürede e-postaya dönüş yapan Dlugy ise hile yaptığını bir kez daha kabul etti ve hesabı tekrar açılmadan hemen önce şunları söyledi: "Evet bazı oyunlar sırasında dışarıdaki bir kaynaktan yardım aldığım için oyun kurallarını ihlal ettim ve bunu kabul ediyorum. Bu olayın bir daha olmayacağına dair söz veriyorum. En iyi dileklerimle. -Maxim Dlugy."

İlgini Çekebilir
Magnus Carlsen: "Hans Niemann hile yapıyor"
Habere Git

Dava sonucu ne olacak?

Maxim Dlugy’nin Magnus Carlsen’ın göndermeli konuşması sonrası hukuki yollara başvuracağını açıklamasının ardından dava sonucunun ne olabileceği merak konusu oldu. Birçok satranç sever Carlsen konuşmasında açık bir şekilde Dlugy’yi hile için suçlamadığından dolayı davanın kesin bir sonuca varılabileceğini düşünmüyor. Ayrıca kullanıcıların yorumlarına göre 18 yaşından bu yana ünlü bir hukuk firması ile sponsorluk anlaşması olan 32 yaşındaki Magnus Carlsen’ın bu konuşmaları yaparken halihazırda avukatlardan danışmanlık aldığı ve tıpkı maçlarda olduğu gibi düşünerek hareket ettiği düşünülüyor. 

Senin için hazırladığımız haberler