Havuz problemini çözen rekortmen!

11.11.2020 - 23:19 | Son Güncellenme: 12.11.2020 - 08:26

Emre Sakçı kimdir? İşte bu sorunun cevabı! Havuzda yıllarca devşirme sporcularla başarı arayan Türkiye aradığı ismi ismi İzmir'den buldu. Fenerbahçe kulübü sporcusu Milli yüzücü Emre Sakçı'nın başarısının arkasında idealist bir hoca, çok çalışma ve aile desteği yatıyor. 10 Kasım'da kırdığı Avrupa rekorundan sonra doğduğu ve yaşadığı kent olan İzmir'i unutmayan 23 yaşındaki Emre Sakçı Ajansspor'a özel açıklamalarda bulundu. Emre Sakçı başarıları nedir ve kaç rekor kırdı? Haberimizde.

Havuz problemini çözen rekortmen!

Barış ŞEHİRLİOĞLU - AJANSSPOR

Üç tarafı denizlerle çevrili Türkiye. Yıllardır okullarda söylenen bu klişe sözün su ile ilgili sporlara yansıması hep düşük oldu. Yüzmede Ekaterina Avramova (Bulgar asıllı), Demir Atasoy, (Dimitri Çerkasov, Ukrayna asıllı), Viktoriya Zeynep Güneş,  (Viktoriya Solntseva,Ukrayna asıllı) gibi sporcular Türk Milli Takımı'na alınarak madalya elde edilmeye çalışıldı. 6 kez olimpiyatlara katılmayı başaran efsane Derya Büyükuncu'dan sonra ilk kez bir sporcu, Fenerbahçe kulübü yüzücüsü Emre Sakçı yüzmeyi Türkiye gündemine soktu.

İzmir ve Atatürk

Katıldığı şampiyonalarda başarıdan başarıya koşan Sakçı, en son 10 Kasım'da erkekler 100 metre kurbağalamada 55.74 saniyelik derece ile Avrupa rekoru kırarak birinci oldu. Birinci olduktan sonra kalbine yazdığı İzmir yazısını elleriyle yaptığı kalp işaretiyle çerçeveye aldı ve depremden sonra zor günler geçiren kentine desteğini iletti.

Milli yüzücü Emre Sakçı ise o an yaşadıklarını Ajansspor'a şöyle anlattı. ”Bana bu başarıların geldiği günlerin tarihlerden biri Atamızın vefatının 82. yılıydı. Diğeri de İzmir depreminden hemen sonraydı, ikisi de çok  özel günlerde geldi aslında. O yüzden çok daha anlamlı. Ben zaten her zaman bahsediyorum ülkeme olan sorumluluklarımdan ve yüzmemden. Böyle günler de gelmesi beni ayrı bir gururlandırdı ve onurlandırdı. Ülkemi de en üst seviyede temsil etmekten her zaman için çok mutlu ve gururluyum.”

Sakçı’nın derecelerinde büyük pay sahibi olan antrenörü Türker Oktay, yarışın kolay olmadığını İzmir depreminin Sakçı'nın motivasyonunu düşürdüğünü belirtiyor. Oktay, Emre ile İzmir'e nasıl destek olacaklarına dair bir konuşma yapmış:  "Başarılı olursak moral verebileceğimizi düşündük İzmir ve Türk halkına. 10 Kasım’a geldi kurbağalama rekorumuz. Bir yarış Emre’nin bir yarış da benim doğrum günüme denk geldi. Bu hikayeler bizim motivasyonumuzu artırdı.”

İdealist antrenör

Sakçı'nın başarısı uzun vadeli bir planlamının ürünü. 2010 yılından itibaren Sakçı’nın derecelerinde büyük pay sahibi olan hem Fenerbahçe'de hem Milli takım'dan antrenörü Türker Oktay'ın derecelerde büyük payı bulunuyor. Antrenörlüğe olimpiyatlara ve dünya şampiyonalarında başarılı olacak sporcular yetiştirme hedefi ile başladığını belirten Türker Oktay,  Emre'yi nasıl keşfettiklerini ona nasıl eğtim verdiklerini Ajansspor'a anlattı:

Altyapıya önem, fiziksel gelişime dikkat

"Hem antrenörlük yapıp sporcu adayları arıyordum. Spor ekibimiz Aylin Çeçen Aksu ve ben de Emre’yi takip ediyordum. Emre’nin ailesi de olimpiyat hedefli bir aileydi. Fikirlerimiz de uyuştu. Ailenin fiziği de düzgündü. Buradan hareket ederek Emre ile hedef koyabileceğimizi anladık. Alt yapısını çok doldurarak hareket ettik. 13-14 yaşlarında Emre’nin Türkiye’de derecesi yoktu. Yüklemelere erginlik ile beraber 15 yaşından sonra başladık. O zamana kadar daha çok oyun ve teknik çalışmalar üzerinde durduk. 15 yaşından sonra yavaş yavaş tempomuzu artırdık. İlk etapta Türkiye’de başarılar gelmeye başladı. İlk büyük başarımızı 2015 yılında dünya gençler rekoru kırarak elde ettik. Daha sonra dereceleri düşerek bu seviyemize geldik. Bu başarılar beklediğimiz bir şeydi. Hedeflere ulaşmak bizi memnun ediyor. Doğru yolda olduğumuzu görmek bizi daha büyük hedefler koyma yolunda teşvik ediyor."

Doğuştan gelen imkanla değil, yaratılmaya çalışılan imkanlar

Emre Sakçı da başarının sırrını şöyle anlatıyor: ”Bana göre benim başarılarımın sırrı; çok çalışmak ve sahip olduğum imkanlar diye düşünüyorum. Ama bu sahip olduğum imkanlar yanlış anlaşılmasın, doğuştan gelenden ziyade daha çok ailemin, hocamın ve benim yaratmaya çalıştığımız imkanlardır. Bundan sonraki beklentim derecelerimi düzenli bir şekilde geliştirmeye devam etmek ve dünya yüzmesinde daha büyük söz sahibi olabilmek. Şu anda belli bir yere geldik ama bu daha başlangıç. İnşallah çok daha güzel günler bizleri bekliyor. “

Emre Sakçı'nın başarıları

15 Kasım 1997 yılında İzmir'de doğan Emre Sakçı 2005’te ilk kez Ege Üniversitesi Yüzme Kulübü’nde lisanslı yüzücü olarak yüzme kariyerine başladı. Milli yüzücümüz 2010 yılında 13 yaşında Fenerbahçe Spor Kulübü’ne transfer oldu.

Sakçı yüzme kariyerinde 2015 yılında Türkiye Kulüplerarası Kısa Kulvar Yüzme Şampiyonası'nda erkekler 50 metre kurbağalama seçmelerinde 26.67'lik derecesiyle gençler dünya rekoru kırarak erkeklerde tüm yaş gruplarında dünya rekoru kıran ilk Türk sporcu oldu.
2018 yılında Çin'de düzenlenen Dünya Kısa Kulvar Yüzme Şampiyonası'nda 50 metre kurbağalama kategorisinde 25.89'luk derecesiyle dünya beşinciliği elde etti, 2019 Avrupa Kısa Kulvar Yüzme Şampiyonası 50 metre kurbağalamada gümüş madalya kazandı.

2020 yılında Macaristan’ın Başkenti Budapeşte'de düzenlenen Uluslararası Yüzme Ligi'nde 25.74'lük derecesiyle erkekler kısa kulvar 50 metre kurbağalamada birinci oldu ve Türkiye rekorunu kırdı. Sakçı, 26.06'lık derece elde eden olimpiyat ve dünya şampiyonlukları bulunan Büyük Britanyalı Adam Peaty'i de geride bıraktı.

Erkekler 100 metre kurbağalamada ise 56.62'lik derecesiyle üçüncülük elde etti. 10 Kasım 2020'de erkekler 100 metre kurbağalamada 55.74 saniyelik derece ile Avrupa rekoru kırarak birinci oldu

 

Emre Sakçı’nın katıldığı organizasyonlar ve başarıları:

  • 2013 Utrecht Avrupa Gençlik Olimpik Yaz Festivali
    2015 Bakü 1. Avrupa Oyunları
    2017 Bakü İslami Dayanışma Oyunları
    2018 Tarragona Akdeniz Oyunları
    2019 İskoçya Avrupa Kısa Kulvar Yüzme Şampiyonası 50 metre kurbağalama
    2020 Kasım ayı Uluslararası Yüzme Ligi
    (Kurbağalama dereceleri 25.29’luk ile 50 metrede ve 55.74’lük derecesi ile 100 metrede Avrupa rekorları) 
Senin için hazırladığımız haberler