Hawthorn’da Irkçılık: "Doğmamış Bebeğimden Kurtulmamı İstedi"

Akın Ungan
22.09.2022 - 19:01 | Son Güncellenme: 22.09.2022 - 19:13

Alastair Clarkson'un Avustralya temsilcisi Hawthorn'un başındayken yerli oyunculara ırkçılık ve ayrımcılık yapıldığı iddia edildi. İşte detaylar...

Hawthorn’da Irkçılık: "Doğmamış Bebeğimden Kurtulmamı İstedi"

AJANSSPOR - DIŞ HABER

Avusturalyalı futbol kulübü Hawthorn ırkçılık iddiaları ile karşı karşıya. ABC Sport’un yayınladığı yazıya göre Alastair Clarkson’ın Hawthorn koçu olduğu dönemde bazı çalışanlar kulüpteki Avusturalya yerlisi oyunculara birçok farklı şekilde ırkçılık ve ayrımcılık yaptılar.

Ciddi ırkçılık iddiaları

ABC Sport, Avusturalyalı futbol kulübü Hawthorn’un isteği üzerine Russel Jackson tarafından araştırılan üç Avusturalya yerlisi oyuncu hakkındaki yazısı ile dikkat çekti. Yayınlanan yazıda Aborjin ve Melanezyalı olan ve takma isimler ile yazıda yer alan 3 futbolcunun Hawthorn’daki bazı çalışanlar tarafından ırkçılığa ve ciddi baskılara maruz kaldığı aktarıldı. Araştırmanın ortaya çıkardığı ciddi iddialar sonucu ise hazırlanan rapor ilk olarak 2 hafta önce Hawks yönetimine daha sonrasında ise Avusturalya Futbol Ligi (AFL) Dürüstlük Birimi’ne iletildi. 

"Doğmamış bebeğimi öldürmemi istedi"

İsminin gizli kalması için ‘Ian’ takma adını kullanan bir oyuncu, sevgilisinin hamile olduğunu söyledikten sonra kendisini aralarında Alastair Clarkson ve Christian Fagan’ın da bulunduğu koçlar ile bir ofiste bulduğunu açıkladı. Ian ismini kullanan Avusturalya yerlisi oyuncu sevgilisinin hamileliği sonlandırması için teşvik edildiğini şu sözlerle anlattı: "Çok korkutucu, kafa karıştırıcı ve üzücüydü. Clarkson üzerime eğildi ve sevgilimden de doğmamış çocuğumdan da kurtulmamı istedi. Doğmamış bebeğimi öldürmemi istedi."

Koçlardan biri ile yaşaması istendi

Açıklamasının devamında koçlar tarafından etki altına alındığını söyleyen Ian, ailesi ile bağlarını kopartması konusunda yapılanları anlatırken şu ifadeleri kullandı: "Daha sonra ise manipüle edildim ve telefon numaramı değiştirmem konusunda ikna edildim. Çünkü ailem ile aramda başka bir temas kurma yolu yoktu. Bana o geceden itibaren diğer koçlardan biri ile yaşayacağımı söylediler."

"Hamileliği sonlandırdık"

Konuşan isimlerden bir diğeri ise Ian takma adını kullanan futbolcunun sevgilisiydi. Amy takma adı ile açıklama yapan partner o dönemde Ian ile iletişim kurmanın çok zor olduğunu ifade ettikten sonra Hawthorn Geliştirme Müdürü Jason Burt ve başka bir Hawthorn çalışanı ile buluştuğunu anlattı. Amy, "Onlarla buluştum ama Ian orada değildi. Bana kulübün ilişkimiz hakkındaki tutumundan bahsettiler. 6 ay sonra doğum yapacaktım ama Ian kulübün tepkisinden çok korkuyordu ve bu yüzden hamileliği sonlandırdık." dedi.

"Biz aileyiz diyorlar ama…"

Konuşmasının devamında Hawthorn’un takındığı ‘aile’ imajının kocaman bir yalan olduğunu belirten Amy bu konuda ise şu ifadeleri kullandı: "Bugüne kadar asla kendimi affedemedim. Sürekli eğer annemi dinlemiş olsaydım ve o gün hastaneden yürüyüp çıksaydım hayatımın nasıl olacağını düşünüyorum. Hayatımda vermiş olduğum en yanlış karar. Her zaman pişmanlık duyacağım. Anne ve çocuk arasındaki bu bağ kutsal ama Hawthorn bunu ayakları altına aldı. Hawthorn bir aile kulübü diyorlar ama onlar bizim ailemizi paramparça ettiler."

"Düşük yaptı ama 'merak etme’ dedi"

‘Zac’ takma ismi ile konuşan başka bir oyuncu ise açıklamasında ‘Kylie’ takma adını kullandığı sevgilisinin hamileliğinin Alastair Clarkson, Christian Fagan ve Jason Burt arasında büyük bir problem olduğunu şu kelimeler ile vurguladı: "Kylie 7 haftalık hamileydi. Bana bu durumun Avusturalya Futbol Ligi oyuncusu olarak potansiyelime erişmem için bir engel olduğunu söylediler. Bu sorunun ortadan kalkması için bu ilişki bitmeliydi. Sonrasında taşındım ve Hawks telefon numaramı değiştirmemi istedi. Kylie bana ulaşmaya çalıştı ama kimse ona bilgi vermedi. Kylie’nin düşük yaptığını Jason Burt söyledi. Antrenmanda yanıma geldi ve ‘Dostum, Kylie düşük yaptı ama merak etme, o iyi’ dedi."

Detaylıca anlattılar

ABC Sport için konuşan üçüncü isim ise ‘Liam’ takma isimli oyuncu oldu. Liam, ailesi ile Melbourne ziyaretinde bulunduklarını ve orada kalmaya karar verdiklerini fakat Hawks’ın bu konuya kesinlikle karşı çıktığını söyledi. Liam açıklamasının devamında takımın kendisine, annesi, partneri ve küçük çocuğundan nasıl uzaklaşacağını ayrıntılı olarak anlattığını da belirtti.

İsimler sessiz kaldı

ABC konu hakkındaki yazısını yayınlamadan önce adı iddialara karışan Alastair Clarkson, Christian Fagan ve Jason Burt’a yazıyı iletti. Fakat ismi ırkçılık iddiaları ile anılan kişiler bu konuda konuşmadı.

"Zor, üzücü ve rahatsız edici"

Hawthorn hakkındaki ırkçılık ve baskı iddialarını içeren yazının yayınlanması sonrası Avusturalya Futbol Ligi (AFL) üst düzey yöneticisi Gillon McLachlan dün sabah yazıyı okuduğunu ve 4 kişilik bir grup ile konuyu araştıracaklarını şu sözlerle açıkladı: "Bunu okumak zor, üzücü ve rahatsız edici. Dört kişilik bir harici grup görevlendirilecek ve grubun üyeleri önümüzdeki 24 saat içinde onaylanacak. Bu grup uygun becerilere sahip, doğru çeşitlilik anlayışı olan ve kendi deneyimlerini paylaşan herkes için kültürel güvenliğe öncelik veren bir yaklaşıma sahip olacak. İddialar son derece ciddi ve daha fazla ve tam inceleme gerektiriyor. Şu an AFL olarak bahsi geçen kişilerden daha fazla bilgi alma çabasındayız."

Fagan bir süre izinli olacak

Hawthorn’daki ırkçılık iddialarında adı geçen koçlardan olan ve 2016’dan bu yana Brisbane Lions için çalışan Christian Fagan için kulübünden yapılan açıklamada ‘Christian Fagan, soruşturmada tam olarak iş birliği yapabilmesi adına görevinden bir süre izin alacak.’ ifadelerine yer verildi.

"Rahatsız edici tarihi iddialar"

Yayınlanan ırkçılık ve baskı iddialarının odağındaki futbol kulübü Hawthorn, kulübün gizlilik içerisinde yürütülen çalışmaların göz önüne alınarak daha fazla yorum yapılmayacağını açıkladı. Kulüpten yapılan duyuruda, "Hawthorn Futbol Kulübü bu yılın başlarında kulüpteki deneyimleri hakkında daha fazla bilgi edinmek adına mevcut ve eski yerli oyuncuları ve personelleri ile bağlantı kurmak için Yerliler danışmanlarını görevlendirdi. Bu önemli çalışma, daha fazla araştırma gerektiren rahatsız edici tarihi iddiaları gündeme getirdi. Bu iddiaların öğrenilmesi üzerine kulüp, uygun olduğu şekilde derhal AFL Dürüstlük Birimi ile temasa geçti. Kulüp, bu sürece katılanlara destek vermeye devam edecek ve onların refahı önceliğimiz olmaya devam edecek. Kulüp, oyuncularımızın ve personelimizin çıkarlarını ve refahını bir numaralı önceliğimiz olarak görüyor." denildi.

Senin için hazırladığımız haberler