Hayır, Beşiktaş Şampiyonlar Ligi'nde kolay gruba düşmedi!

Orhan Gülek
28.08.2021 - 00:54 | Son Güncellenme: 28.08.2021 - 20:31

Şampiyonlar Ligi grup kuraları sonucunda C Grubu'nda Sporting Lizbon, Borussia Dortmund ve Ajax ile eşleşen Beşiktaş'ın rakiplerini sizler için inceledik

Hayır, Beşiktaş Şampiyonlar Ligi'nde kolay gruba düşmedi!

AJANSSPOR - ANALİZ

Beşiktaş, üç sezon aradan sonra Şampiyonlar Ligi'nde yeniden boy gösterecek. Siyah beyazlılar 2017-18'deki son katılımında gruptan namağlup çıkmayı başararak, tarih yazmıştı. Siyah beyazlılar, 14-15 Eyül'de başlayacak Devler Ligi'nde yine gruptan çıkmak için mücadele edecek.

Genel kanı iyi kura çekildi

İstanbul'da ilk defa gerçekleştirilen Şampiyonlar Ligi kura çekiminde siyah beyazlılar Sporting Lizbon, Borussia Dortmund ve Ajax ile aynı grupta yer aldı. Diğer gruplardaki eşleşmeşler gözönüne alındığında Beşiktaş'ın iyi bir kura çektiği fikri hakim. Siyah beyazlı camia da kuradan memnun görünüyor.

Eski Beşiktaş scout'u yorumladı

Peki Beşiktaş gerçekten çıkabileceği bir kura mı çekti? Bir üst tura çıkabilir mi? Rakiplerinin öne çıkan yanları neler? Beşiktaş, gruptan çıkmak için nasıl bir oyun ortaya koymalı? Bu soruların cevabını almak için daha önce siyah beyazlı kulüpte scout'luk görevinde bulunan ve şimdi spor yazarlığı yapan Emre Sarıkuş'tan grubu değerlendirmesini istedik. İşte Emre Sarıkuş'un yorumuyla Beşiktaş'ın rakiplerinin değerlendirmesi:

Sporting Lizbon: Güçlü savunma hareketli hücum

Sporting 19 yıl aradan sonra şampiyon oldu. Bunu borçlu oldukları iki kişi var. Biri kulübün eskiden doktoru olan başkanları Varandas, diğeri de Varandas’ın takımın başına getirmek için Braga’ya 10 milyon Euro ödediği teknik direktör Ruben Amorim.

Amorim, kendisine neden bu bedel ödendiğini ıspatlarcasına takımın tarihsel kırılganlığını geçen sezon ortadan kaldırdı. Ligdeki tek mağlubiyeti 33. haftada Benfica’ya karşı aldılar. Yani 32 maçlık bir yenilmeme serileri vardı. Amorim, yıllardır oyunun belli periyotlarında ne yapacağını bilemeyen, kolay gol yiyen, önde olduğu maçları kaybeden Sporting'in takım savunmasını güçlendirdi ve hem top rakipteyken hem de topa sahipken hareketliliği artırdı.

Sporting Avrupa’da 3-4-2-1 formasyonunu en iyi uygulayan ekiplerden biri.  Amorim’in sisteminde aslında bir orta saha oyuncusu olan Pedro Gonçalves takımın geçen sezon yıldızlaştı ve 23 gol attı. Çıkabilecek en zor rakiplerden biri Sporting’di.

Borussia Dortmund: Erken oynasak iyi olur

Borussia Dortmund yeni sezona Marco Rose ile girdi ve bir alışma evresi yaşıyorlar. Freiburg maçında çok etkisizlerdi ancak bu geçici bir durum. Rose’nin yüksek tempo gerektiren 4-3-3 formasyonunu oturtmak kolay değil; Gladbach’ı da zaman içinde nasıl bir takıma dönüştürdüğünü hepimiz gördük. 

Şimdi daha kaliteli ama daha genç oyunculara sahip ve  biraz zamana ihtiyacı olacak. Direkt ve çabuk oynayan çok genç oyuncuları var, bu en büyük avantajı. 18 yaşındaki Bellingham, 19 yaşındaki Reyna ve 17 yaşındaki Moukoko’nun yanı sıra yeni transfer Malen de henüz 22 yaşında. 21 yaşındaki Haaland’ı zaten söyleyeme gerek yok.

Pozisyon yokken gol bulabilecek bu hücum gücüne çözüm üretmek zor fakat şu an savunma geçişlerinde yaşadıkları sorunları çözmeleri gerekiyor. Henüz kolay gol yiyen bir takım. Beşiktaş Dortmund ile ne kadar erken oynarsa o kadar iyi.

Ajax: Grubun kilit takımı olacak

Ajax, 4-3-3’ün başka bir formunu (çift ön liberolu) oynuyor. Geçen sezon 22 maç üst üste yenilmediler ve sadece 2 mağlubiyet aldılar. UEFA Avrupa Ligi’nde çeyrek finalde Roma’ya elendiler. Ten Hag’ın kadrosunda büyük bir değişim yok. Şampiyonluk sezonunda en çok gol atan üç isim Klaasen, Tadic, Haller gibi birkaç tecrübeli ismin yanında Neres, Antony ve Kudus gibi genç oyuncular da rotasyonda dikkat çekiyor. Geçtiğimiz yıl Feyenoord’un skor yükünü taşıyan 29 yaşındaki yeni transfer Berghuis, Ten Hag’ın sağ kanattaki ilk tercihi olacak gibi gözüküyor.

Bu sezona PSV’den alınan sarsıcı mağlubiyetle başladılar, oyuncuların henüz hazır olmadığı açıkça ortadaydı. Bununla birlikte takımdaki genç oyuncuların inişli çıkışlı performansı Ajax’ın hangi maçta neleri yapacağını kestirmeyi zorlaştırıyor. Ten Hag’ın takımı forma sokması uzun sürmeyecek, bununla birlikte Ajax gruptaki sıralamayı belirleyecek kilit takım olacaktır.

Bu arada Neres satılabilir çünkü Kopenhag'dan Mohamed Daramy alındı."

Beşiktaş güçlü savunma, B ve C planları yapmalı

Rakipleri bu şekilde analiz eden Emre Sarıkuş, buna karşın Beşiktaş'ın ne yapması gerektiğini de şöyle anlatıyor:

"Her şeyden önce Beşiktaş sanıldığı gibi kolay bir gruba düşmedi. Bu üç takımın da ortak özelliği hızlı oynamaları, hücuma hızlı geçişler yapmaları. Beşiktaş şu ana bu denli hızlı çıkan top hakimiyeti iyi üst düzey bir sistem takımlarına karşı oynamadı. Savunmasında devam eden sorunlar çözülmediği takdirde hemen her maçta gol yeme olasılığı oldukça yüksek. Bu nedenle her şeyden önce kolay gol yemeyecek bir defansif anlayış geliştirmesi gerekiyor.  Bu, geçen sezon ligde fazla ihtiyaç duyulmayan B ve C planları üretmeyi de içerecek. Özetle Beşiktaş ciddi anlamda bir seviye sınavına gireceği bir arenaya çıkıyor. "

Senin için hazırladığımız haberler