Yusuf Demir'in Türk Pasaportu Var Mı? Yerli Statüsünde Oynayabilir Mi?

Feride Kara
14.09.2022 - 00:46 | Son Güncellenme: 14.09.2022 - 00:55

Okan Buruk, Avusturya vatandaşı Yusuf Demir'in Türk pasaportu da olduğunu ve yerli statüsünde oynaması gerektiğini söyledi. Oysa Yusuf'un çifte vatandaşlığı yok!

Yusuf Demir'in Türk Pasaportu Var Mı? Yerli Statüsünde Oynayabilir Mi?

Hüseyin Özkök – AJANSSPOR

Galatasaray’ın Rapid Wien’den transfer ettiği Türk asıllı Avusturyalı oyuncu Yusuf Demir’le ilgili tartışmalar sürüyor. Galatasaray Teknik Direktörü Okan Buruk, Yusuf Demir'in Türk Milli Takımı’nda oynama uygunluğu olmamasına ve Türkiye’de yabancı statüsünde oynayacağının biliyor. Buna rağmen Galatasaray oyuncuyu transfer etti. Ama Buruk, oyuncunun Türk pasaportuna sahip olduğu açıkladı. Buruk’a göre Türk vatandaşlığı bulunan Yusuf Demir yerli statüsünde oynayabilmeli. Ancak kural tamamen A Milli Takım'da oynama uygunluğu üzerine inşa edilmiş durumda. Yani bu kural değiştirilmediği sürece 2015’ten sonra başka bir milli takımı seçmiş hiçbir oyuncu, vatandaşlık bağı olsa da ligde yerli statüsünde oynayamaz. 

Avusturya’da çifte vatandaşlık yasak

Ve dahası Yusuf Demir, Türk vatandaşı da değil. Bunu TFF kaynakları da bize doğruladı. Fakat böyle bir teyide gerek de yok çünkü Avusturya vatandaşlık yasaları çifte vatandaşlığı yasaklıyor. Yani Avusturya vatandaşı bir kişi, başka bir ülkenin vatandaşlığını da alırsa Avusturya vatandaşlığını kaybeder. Bunun iki istisnası vardır. Bunlardan birincisi; devletin Avusturya çıkarları söz konusu olduğunda çifte vatandaşlığa özel izin vermesidir. Veya yeni doğan bir çocuğun anne ve babasının farklı ülke vatandaşıysa çocuk her iki ülkenin  vatandaşlığını alıp çifte pasaport sahibi olabilir. 

   Çifte vatandaş oldum ancak sonra

Diğer yandan bir başka ülkenin vatandaşı, Avusturya vatandaşlığına hak kazandığında ait olduğu diğer tüm vatandaşlıklardan vazgeçmek zorundadır. Nereden mi biliyorum? Kendimden! Çünkü 1987 yılında yaşamaya başladığım Avusturya’da Aralık 1992'de vatandaşlık hakkı kazandım. Bu hakkı elde edebilmek için önce TC Salzburg Başkonsolosluğu’na giderek Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığından çıkış işlemlerimi yaptırdım. Bu gerçekleştikten sonra da Avusturya vatandaşlık belgemi aldım. O dönem konsolosluk bana “Şimdi çıkıyorsun ama sonra da tekrar girebilirsin anlamazlar” dedi. 

Avusturya beni vatandaşlıktan attı

Ben de bir süre sonra tekrar Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına geri döndüm. Ancak 2014 yılında pasaport yenileme sırasında Avusturya benim çifte vatandaşlığımı tespit ederek, vatandaşlıktan attı! Sonradan öğrendim ki, konsoloslukların bu tip tavsiyeleri nedeniyle birçok insan mağdur olunca TC Devleti bu durumdaki insanların seçme ve seçilme hakkı dışında vatandaşlık haklarından yararlanabilmesi için kadınlara pembe, erkeklere de mavi renkli özel kartlar vermiş. Avusturya Devleti de bu kart sahiplerini nüfus kütüğüne kayıtlı olmadıkları için yabancı ülke vatandaşı saymamış. 

 

Yusuf için TFF'nin talimat değiştirmesi şart

İşte Beşiktaş’ın eski futbolcusu Veli Kavlak da 2015 öncesi Avusturya Milli Takımı'nı seçtiği ve mavi kartı olduğu için Türkiye’de yerli statüsünde futbol oynayabildi. Yani Yusuf Demir’in bu bağlamda TC vatandaşı olması mümkün değil. En fazla mavi kartı olabilir. Eğer TFF gelecek sezon "Türkiye vatandaşlık bağı veya ülkede çalışma izni olan herkes yerli statüsünde oynayabilir" derse, Yusuf Demir de gelecek sezondan itibaren yerli statüsünde forma giyebilir.

Senin için hazırladığımız haberler