Hentbolda kulüpleri sevindiren haber: Gelirler 4 katına çıktı

Editör: İsa Kethüda

Son Güncelleme /

Hentbol kulüplerine ekonomik açıdan derin bir nefes aldıracak tarihi bir destek paketi hayata geçirildi.

Hentbolda kulüpleri sevindiren haber: Gelirler 4 katına çıktı
Haberin Kaynağı:
Ajansspor
Google NewsAbone OlOkunma Süresi: 2 dk
WhatsApp'ta PaylaşFacebook'ta PaylaşX'ta Paylaş

AYHAN ŞENSOY-AJANSSPOR

Türkiye Hentbol Federasyonu’nun yoğun girişimleri sonucunda, kulüplere ödenen İddaa isim hakkı bedelleri tam 4 katına çıkarıldı. Ekonomik zorluklarla mücadele eden Süper Lig ve alt lig kulüpleri için can suyu niteliği taşıyan bu hamle, Türk hentbolunun sürdürülebilirliği adına dönüm noktası olarak görülüyor.

MAÇ SAYISI 222’DEN 526’YA YÜKSELDİ

Gelir artışının yanı sıra hentbolun marka değerini ve görünürlüğünü artırmak için de dev adımlar atıldı. İddaa programına dahil edilen Hentbol maçı sayısı, bir önceki sezona göre %137 oranında artarak 222'den 526'ya yükseldi. Bu sayede hem kulüplerin sponsorluk potansiyeli arttı hem de hentbol severler daha fazla maça erişim şansı yakaladı.

FUTBOL VE BASKETBOLDA DA İDDAA GELİRLERİ YÜKSELECEK Mİ?

Futbolda milyarlarca liralık dev bir ciroya ulaşan İddaa pastasından kulüplere aktarılan pay toplam cironun yaklaşık %4 ila %5'i seviyesinde. Ancak bu gelir doğrudan toplam ciro üzerinden değil, kulüplerin bültende yer aldığı maç başına sabit tarifeler ve elde edilen performansa göre dağıtılıyor. Süper Lig kulüpleri (özellikle dört büyükler) başarı durumlarına, bültende yer alma sıklıklarına ve Avrupa kupalarındaki maç sayılarına göre yıllık ortalama 100 milyon TL ila 150 milyon TL arasında değişen seviyelerde toplam "Spor Toto ve diğer isim hakkı" geliri elde ediyor. Alt liglerdeki profesyonel kulüpler için de bu isim hakları en istikrarlı sıcak para kaynağı durumunda.

İDDAA’DAN EN BÜYÜK PAY TFF’YE

5894 sayılı Türkiye Futbol Federasyonu Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun uyarınca, kulüplere tahakkuk eden İddaa isim hakkı bedellerinin %15'i oranında Türkiye Futbol Federasyonu'na doğrudan pay aktarılıyor. Kulüplerin toplam yıllık havuzundan yapılan bu %15'lik kesinti, federasyonun yıllık en büyük bütçe kalemlerinden birini oluşturuyor.

BASKETBOLDA GELİRİ HAVUZU DAHA DAR

Basketbolda İddaa gelirlerinin yapısı futbola benzerlik gösterse de hem toplam havuzun küçüklüğü hem de maç başı tarifelerin düşüklüğü nedeniyle kulüplerin kazancı futbolun gerisinde kalıyor. BSL şampiyonu olan veya Avrupa'da yoğun maç trafiği bulunan zirvedeki basketbol kulüplerinin yıllık İddaa isim hakkı kazançları, ligin toplam dönemsel havuz dağılımına göre şekilleniyor. Türkiye Basketbol Federasyonu da tıpkı futboldaki gibi tescilli kulüplerin isim hakkı havuzundan belirli oranda idari kesinti ve pay alıyor.

Bu videoya da göz atabilirsin

Sizin için önerilen haberler yükleniyor...