Hakem yorumcuları Ümraniyespor'un penaltısı için ne dedi?

09.08.2022 - 09:50 | Son Güncellenme: 09.08.2022 - 11:31

Süper Lig'in ilk haftasında Fenerbahçe ile Ümraniyespor 3-3 berabere kaldı. Hakem yorumcuları Kadıköy'deki mücadelenin tartışmalı pozisyonlarını değerlendirdi.

Hakem yorumcuları Ümraniyespor'un penaltısı için ne dedi?

Süper Lig'in 1. haftasında Fenerbahçe sahasında ligin yeni takımı Ümraniyespor ile 3-3 berabere kaldı. Karşılaşmada 6 golün ikisi penaltıdan gelirken, birçok tartışmalı pozisyon yaşandı.

Hakem yorumcuları, Ümraniyespor'un 3. golü öncesi, faul ceza sahası içinde mi dışında mı tartışmalarının yapıldığı penaltı kararı başta olmak üzere tartışmalı pozisyonları değerlendi.

Trio, Valencia kırmızı kart görmeliydi dedi

Lale Orta, Bülent Yıldırım ve Deniz Çoban Trio programında pozisyonları değerlendirirken, 

Enner Valencia'nın Ümraniyesporlu Benjanin'e yaptığı faulde gördüğü kartın renginin kırmızı kart olması gerektiğini söylediler.

 

Fırat Aydınus ise bu faul için sarı kartın yeterli olacağını diye getirdi. Aydınus, Hürriyet'teki yazısında, "Valencia’nın rakibinin gelişini görmeden sırtına savurduğu ‘şut’, arkadan tekme gibi gözükmekle birlikte hem topu görmemiş olması, hem ayağını kırması hem de tabanla müdahale etmemesi gibi kriterlerle sarı kartın yeterli olduğunu gösterir nitelikte." ifadelerini kullandı.

Fenerbahçe'nin ilk penaltısı

Karşılaşmanın 16. dakikada Fenerbahçe penaltı kazandı. Sarı-lacivertilerin sağ kanattan Lincoln ile kullandığı kornerde ön direğe kesilen ve Gustavo Henrique'nin arkaya aşırmak isterken kafasını sıyıran top, savunmada Durel Avounou'nun eline çarptı. Devam eden oyunda VAR hakeminin uyarısıyla pozisyonu izleyen hakem Yaşar Kemal Uğurlu, penaltı kararı verdi.

 

Bülent Yıldırım: "Fenerbahçe'nin ilk penaltısında karar doğru. VAR hakemini tebrik ediyorum. Sağ elinin dışıyla voleybolcu gibi topu sıyırıyor oyuncu. VAR müdahalesiyle verilen penaltı kararı yüzde yüz doğru."

Deniz Çoban: "Elin orada işi yok, doğru bir penaltı kararı. Hakem ekibini tebrik etmek lazım"

Lale Orta: "Vücudunu büyütüyor. Doğru bir karar"

Fırat Aydınus: Hakemin görme şansı çok zor. VAR müdahalesi doğru. Bir oyuncunun VAR’ın olduğu bir maçta bu şekilde elle müdahale etmesini anlamak zor. 

Ümraniyespor'un penaltı kararı doğru mu? Faul içerde mi dışarda mı?

Maçın 73. dakikasında Onur Ayık, Luan Peres'in müdahalesiyle yerde kaldı. Penaltı kararı sonrası Fenerbahçeli oyuncular pozisyonun ceza sahası dışında olduğunu belirtip hakeme itirazda bulundu. Hakem Yaşar Kemal Uğurlu, VAR hakemi Özgür Yankaya ile görüşerek pozisyonu izledi. İnceleme ardından penaltı kararı geçerliliğini korudu ve Mrsic'in golü Ümraniyespor'u 3-2 öne geçirdi.

 

Deniz Çoban: Kuralı hatırlatarak başlayalım. İhlal dışarda başlıyor olabilir içerde de devam ediyorsa içerdekini değerlendirip penaltı verilir. Tersi de olabilir. Burada ilk temas dışarda ama çizgi üzerinde de ikinci temasın olduğunu görüyoruz. Bu ceza sahası içinde ve net bir penaltı. Fenerbahçeli oyuncunun hedefinde top olduğu için çifte cezalandırma yapmıyoruz kural gereği ve sarı kart gösteriyoruz. Bence penaltıda, uygulamada ve gösterilen kartta bir hata yok.

Bülent Yıldırım: Karar yüzde yüz doğru. Penaltı ve sarı kart doğru. Eğer bu ceza sahası dışında olsaydı bariz gol şansı nedeniyle kırmızı kart olacaktı.

Lale Orta: Müdahale ceza sahası dışında. Bariz gol şansı nedeniyle Luan Peres'e kırmızı kart gösterilmesi gerekiyordu.

Fırat Aydınus: İkinci penaltıda ‘ceza alanı içinde mi dışında mı’ tartışması vardı. Fenerbahçeli oyuncunun sol ayağıyla yaptığı müdahale içeride olduğunu gösteriyor. VAR doğru tespit etti.

Erman Toroğlu ise A Spor'da yayınlan programda penaltı kararıyla ilgili olarak "Bu açılardan çok zor bir karar. Peres'in hareketi çizgi üzerinde devam ediyorsa penaltı ancak bu görüntülerle karar vermek net değil. " şeklinde konuştu.

 

Senin için hazırladığımız haberler