Hidrosiklorokin adlı ilaç yasaklandı mı? Şok gelişme...

25.05.2020 - 20:04 | Son Güncellenme: 25.05.2020 - 20:05

Koronavirüs tedavisinde kullanılan Hidrosiklorokin adlı ilaç yasaklandı mı? Dünya Sağlık Örgütü'nden son dakika açıklaması geldi...

Hidrosiklorokin adlı ilaç yasaklandı mı? Şok gelişme...

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), koronavirüs tedavisinde kullanılan hidroksiklorokin ilacıyla ilgili bir son dakika gelişmesi yaşandı.

Türkiye’nin koronavirüsle mücadelede bu kadar iyi olmasının nedenlerinden bir tanesinin hidroksiklorokin adlı ilaç olduğu dillendiriyordu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca sürecin başında bu ilaçtan 500 bin adet stok yaptıklarını ve ilk gelen hastaların tamamına bu tedaviyi uyguladıklarını açıklamıştı.

Ancak Dünya Sağlık Örgütü’nden endişelendiren bir karar geldi.

Buna göre hidroksiklorokin adlı ilacın klinik deneyleri durduruldu. Bu ilacın klinikte yan etki profilinin yüksek olduğu ve tehlike arz ettiği kaydedildi.

Hidroksiklorokin ilacı nedir?

Plaquenil adı altında satılan hidroksiklorokin, belirli sıtma türlerinin önlenmesi ve tedavisi için kullanılan bir ilaçtır. Madde özellikle klorokine cevap veren sıtma için kullanılır. Diğer kullanımlar arasında romatoid artrit, lupus ve porfiri kutanea tarda tedavisi bulunur. Ağız yoluyla alınır. 

ABD Başkanı Donald Trump, koronavirüse yakalanmama adına hidroksiklorokin almaya başladığını ve dün itibariyle bunu sonlandırdığını açıklamıştı.

Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro da ilacın faydalarından bahsediyordu.

Lancet isimli sağlık dergisi, geçtiğimiz gün yayımladığı makalede hidroksiklorokin kullanımının ölüm riskini %34 oranında, ciddi kalp ritim bozukluğunu ise %137 oranında arttırdığını belirtmişti.

Aynı çalışmada hidroksiklorokin ile antibiyotiği bir arada kullanan hastalarda ise bu oranların %45 ile %411 olduğunu bildirdi.

Senin için hazırladığımız haberler