Hillsborough faciasından sonra ilk kez ayakta seyirci alındı. Chelsea-Liverpool maçı...

Akın Ungan
02.01.2022 - 21:10 | Son Güncellenme: 03.01.2022 - 00:53

Hillsborough faciasından sonra Chelsea, 1994'den beri ilk kez Liverpool maçında, ayakta seyirci aldı. Hillsborough faciası nedir? Ne yaşandı? Detaylar

Hillsborough faciasından sonra ilk kez ayakta seyirci alındı. Chelsea-Liverpool maçı...

AJANSSPOR - HABER

İngiltere Premier Lig'in 21. haftasında Chelsea ile Liverpool karşı karşıya geldi. Chelsea'nin ev sahipliğinde oynanan mücadele, bir ilke imza attı.

İlgini Çekebilir
Liverpool kaçtı, Chelsea yakaladı ama City kazandı!
Habere Git

1994 yılından beri ilk kez denendi

Premier Lig, 15 Nisan 1989'da yaşanan Hillsborough faciasının ardından, 1994'den beri ilk kez, ayakta seyirci uygulamasını deneme kararı aldı. Stamford Bridge'te oynanan Chelsea-Liverpool maçında denenen ayakta seyirci,12 Bin sandalyede uygulandı. Oturma yerlerinin kaldırılmadığı denemede, seyircilerin önüne çekilen demir barlar sayesinde, dileyenin maçı ayakta takip etmesi sağlandı.

Hillsborough faciası nedir?

Hillsborough Felaketi, 15 Nisan 1989'da, Sheffield şehrinin takımı olan Sheffield Wednesday'in sahası olan Hillsborough Stadyumu'nda gerçekleşti. Bu olayda tamamı Liverpool taraftarı olan 96 taraftar, ezilerek hayatını kaybederken, 766 kişi ise yaralandı. Olay, İngiltere ve dünya futbolunun en ölümcül kazası olarak tarihe geçti.

Neler yaşandı?

Sheffield Wednesday ile Liverpool, karşı karşıya geldi. Hillsborough Stadyumu'nda oynanması planlanan maça ilgi büyüktü. Maç başlamış olduğu halde, stadyuma giriş yapamamış Liverpool taraftarlarının kapılara hücum ettiği görülüyordu. Kapıya hücum eden taraftarlar ezilme tehlikesi yaşayınca, duruma müdahale etme gereği duyan polis, turnikesi olmayan girişleri de açarak, insanları stadyuma almaya başladı. Hızla stada giriş yapan taraftarlar, stadın Lepping Lane tribününe giden dar koridorlardan geçti.

Balkonlardan aşağı düşenler, sıkışarak ezilenler oldu

Üst ve Alt bölümlere yığılmaya başlayan taraftarlar, stada önceden girmiş olan taraftarları sıkıştırmaya başladı. Öne doğru baskı yiyen bazı taraftarlar balkonlardan aşağı düşmeye, alt taraftakiler ise sahayı bölen kafeslere sıkışarak ezilmeye başladılar. Tüm bunlar olurken arkadan gelenlerin ön taraftaki izleyicilerin yaşadıklarından haberleri yoktu, maç ise oynanmaya devam ediyordu. Sıkışan bazı taraftarlar can havliyle kafeslere tırmanmaya, bazıları ise ezilmemek için zorlayarak patlattıkları bir kafesin aralığından sahaya girdi.

Durum farkedildiğinde çok geçti

İnsanların feryatlar içinde sahaya girmesiyle durumu anlayan hakem maçı durdurdu ve görevliler hızla yardıma koşmaya başladı. Ancak, birçok taraftar için çok geç kalınmıştı. Sahanın içi yere serilenler, nefes almak için çırpınanlar, yakınlarını arayanlar ve kırılan vücut organları ile kaplanmıştı. Sağlık ekipleri de polis gücü de olayın kötü sonuçlarını engellemedi. Olay sonucunda 94 ölü, 766 yaralı ortaya çıktı. Hastaneye canlı olarak yetiştirilen bir taraftarın da dört gün sonra ölmesiyle ölü sayısı 95'e ulaştı. Olaydan sonra komaya giren ve dört yıl boyunca makinelere bağlı olarak kalan başka bir taraftarın da hayatını kaybetmesiyle olay sonucu ölen taraftar sayısı 96 olarak kesinleşti.

Soruşturma başlatıldı

Dünyada büyük yankı uyandıran facia sonrası kısa sürede hükûmet tarafından soruşturulma başlatıldı. Soruşturmayı üstlenen savcı Lord Peter Taylor, 31 günlük çalışmanın ardından, futbol tarihine "Taylor Raporu" olarak geçen iki raporla basın karşısına çıktı. İlk rapora göre, felakete sebep olan en büyük etken, polis kuvvetlerinin görevini doğru şekilde yerine getirmemesiydi. Turnikesi bulunmayan kapıların açılması, içeri giren taraftarların, boş olan kısımlara yönlendirilmemesi ve polisin ihmalkârlığı, olayları bu noktaya taşıyan ana nedenlerdi.

İkinci rapor ise, bir daha böyle faciaların yaşanmaması için stadyumlara getirilecek yeni düzenlemelerle ilgiliydi. İngiltere'de saha ile tribünler arasındaki bariyerlerin kaldırılması ile tribünlere oturma gruplarının yerleştirilmesi, Hillsborough'daki faciadan sonra Taylor Raporu'nun önerileriyle uygulamaya konuldu.

Ezeli rakipler yan yana oturdu

Facianın ardından, ezelden beri büyük rekabet içinde oldukları bilinen Liverpool ile Evertonlı taraftarlar, karşılaştıkları ilk maçta birlikte oturdular.

Senin için hazırladığımız haberler