Hıncal Uluç: ''14 yabancı kararı, Türk futboluna ihanet kararıdır''

19.03.2019 - 20:47 | Son Güncellenme: 19.03.2019 - 23:47

Hıncal Uluç: ''14 yabancı kararı, Türk futboluna ihanet kararıdır''

Spor Toto Süper Lig’in 26. haftası büyük heyecana sahne oldu. Fenerbahçe, Sivasspor karşısında geriden gelip 3 puanı alırken, bir başka geri dönüşte Bursaspor - Galatasaray maçında yaşandı. Başakşehir, Kayserispor deplasmanında takıldı. Cimbom, lider ile puan farkını 6’ya indirdi. Beşiktaş ise sahasında Göztepe’yi Burak Yılmaz’ın tek golü ile geçti. Spor yorumcusu Hıncal Uluç, A Spor’da yayınlanan 90’A programında şampiyonluk yarışını değerlendirdi.

Hıncal Uluç’un açıklamalarından Ajansspor’un derledikleri şu şekilde:

''14 yabancı kararı, Türk futboluna ihanet kararıdır''

Galatasaray Türk futbolcularla Arsenal’i yendik, Monaco’da da Real Madrid’i yenip Süper Kupa’yı aldık. Şimdi Fatih Terim’in 14 yabancısı var, Şampiyonlar Ligi’nde nerede? UEFA’ya düştü… Peki orada nerede? 14 yabancı kararı, Türk futboluna ihanet kararıdır.

Süper Lig gerçekten iğrenç bir hal aldı. Süper Lig’de bir sahtekarlıktır dönüyor ve gidiyor. Hakemlerin hatalarını bir nebze olsun düzeltsin diye getirilmiş VAR sistemini hakemlerden beter kullanmaya başladık. Sahadaki hakem ve VAR hakemi işi bitiriyor. Aynı harekette birinde orta hakem VAR’a çağrılıyor, diğerinde çağrılmıyor.

 

Biz neyi konuşuyoruz neyi tartışıyoruz? Ben şampiyonu biliyorum, VAR’daki hakemler. Sahadaki de ‘Ben görmedim’ diye sıyırıyor. Haftada VAR ve sahada 7 maç alan hakemler var. VAR başta dengeli başlamıştı. Sonra başkanlar ‘VAR bizim için yok’ diyerek sallamaya başladı.

''Bu hafta VAR hakemlerinin iflasıdır''

Ali Dürüst istifa etmişti, Galatasaray’a daha iyi hizmet etmek için istifamı geri aldım dedi. Böyle diyen biri federasyonda nasıl görev alır? Bu öyle diyecek, diğer temsilcilerin eli armut mu toplayacak? Bu hafta VAR hakemlerinin iflasıdır. Hüsnü Güreli, ligin sağlıklı bitmesinin istiyorsa VAR’ı yasaklamalıdır.



Biz VAR uygulamasını berbat ettik ve bu kadar kısa sürede düzelmesine imkan yok. Galatasaray maçında resmen Bursaspor’un puanı çalındı. Belhanda’nın pozisyonunda VAR’a giden hakem, Emre’nin pozisyonunda gitmiyor. Maçı VAR döndürdü.

İki ayda VAR’ı yönetecek hakemleri nereden bulup getireceksin? Tek çare VAR’ı kaldırmak. Biz bu sistemin altyapısına hazırlanamamışız, bu ortaya çıktı. Ben hala VAR'dan yanayım ama kötü uygulanmasına karşıyız.

''Hakem ve VAR ile başlayan iğrenç bir hatalar maçıydı''

Bursaspor Galatasaray maçı hakem ve VAR ile başlayan iğrenç bir hatalar maçıydı. Bursaspor’da VAR hakemine yardımcı olmak için elinden gelen her şeyi yaptı. Galatasaray’ın sağ kanadını perişan eden bir adam vardı, Yusuf Erdoğan.

Yusuf Erdoğan neredeyse Emre Taşdemir’in ikinci sarıdan atılmasına sebep olacaktı. Maç boyu Trabzonspor Yusuf’u nasıl kaçırmış diye düşündüm. Samet Aybaba onu oyundan aldı. Dakika kaç olursa olsun.



Orta hakem ve VAR Galatasaray’a 3 puan vermek için elinden geleni yaptı. Görüyorsunuz her şey maçta Galatasaray’ın lehine. Üstüne bir de Samet Aybaba var. Bursaspor böyle bir maçı kaybetti. Yazık değil mi?

Göztepe Türkiye’nin yükselen değeriydi. Şimdi 16. sırada, küme düşme hattında. Birinci devrenin Göztepe’si, talihsiz bir 2 puan kaybetmese UEFA Avrupa Ligi için yarışabilirdi. Bunun incelenmesi lazım. 10 maçtır kaybetmeyen ve muhteşem maçlar oynayan Rizespor. Bunları analiz etmemiz lazım.

Göztepe, ‘Sepilspor’ oldu. Başkan Mehmet Sepil, Göztepe ile resmen oynuyor. Bu Göztepe’yi yaratan adam Tamer Tuna. Çok büyük bir isim yaptı, onu gönderdi. Sonra kaç hoca değiştirdi bilmiyorum. Oyuncağa döndürdü Göztepe’yi.

 

Milli takım kadrosunu fevkalade olumlu buldum. Komplekssiz bir kadro. Bir takım adamların üstüne çizgi atanların komplekslerinden arınmış bir kadro. Bu kadro 2020 yılında oynayacak kadro olarak düşünülmüş. Gençler tecrübesiz diye ön hükümler yok.

Şenol Güneş’in yardımcıları Oğuzhan ve Emre Belözoğlu. Son maçın 90. dakikasında oyuna soktuğu Oğuzhan’ı neden milli takıma çağırdı diye soranlara cevaben söylüyorum. Şenol Hoca’ya yürekten başarılar diliyorum.

Senin için hazırladığımız haberler