Hipodromdan edebiyat dünyasına...

25.01.2021 - 16:02 | Son Güncellenme: 25.01.2021 - 16:08

2007 Gazi Koşusu’nu kazanan Inspector isimli atın sahibi Hayrullah Doğan’ın yazdığı ilk roman ‘Başkası için yaşayanlar’ raflardaki yerini aldı. İşte detaylar…

Hipodromdan edebiyat dünyasına...

Ajansspor –  2007’de Inspector isimli atıyla  Gazi Koşusu kazanan Hayrullah Doğan, hipodromlardan sonra edebiyat dünyasına da girdi. ‘Başkası için Yaşayanlar’ kitabını yazan Hayrullah Doğan,  Ferdi Akıncı’nın  sorularını yanıtladı.

Ferdi Akıncı: Başta şampiyon Inspector ile 2007 yılındaki Gazi koşusu olmak üzere birçok önemli başarılara imza atmış at sahibi olarak tanıyoruz sizi. Fakat yazarlık bambaşka bir alan, daha önce yazdığınız kitabınız var mı?

Hayrullah Doğan: Aslında ben yeminli mali müşavirim. Evet 2000 yılında atçılığa girdikten sonra gerçekten başarılı atlar yakaladık. Yazmaya gelince vergi konusunda yazılmış dört kitabım var ama roman olarak ‘Başkası İçin Yaşayanlar’ ilk kitabım.

F.A.: Roman yazmak nasıl aklınıza geldi.

H.D: Yazmak aslında sihirli bir iş. Elinizde kalem, her şeyi yazabiliyorsunuz. Romanımıza gelince geçen yıl canım babamı kaybettik. Haliyle kendi başınıza kaldığınızda hep anılarınız aklınıza geliyor. Bir sabah uyandım ve bir şeyi fark ettim. O da tüm bu anıların aslında tek bir başlık altında toplandığı idi. O başlık zaten kitabımızın adını oluşturuyor.

F.A.: Ama yine de roman yazmak cesaret ister.

H.D: Kesinlikle doğru. Size çok özel bir şey söylemek istiyorum. Aslında yazmaya başladığımda ben de bitirebileceğimi bilmiyordum. 20-30-50 sayfa derken kitabı tamamladım.

F.A.: Kitabın adından da bir parça anlaşılıyor gibi ama içeriği hakkında bir miktar bilgi aktarabilir misiniz?

H.D: Evet haklısınız, kitap bir dönemin ve bir neslin bize belki de unutulmaya yüz tutan yönünü tekrardan aydınlatıyor. Okurken mutlaka kişiselleştireceğiniz çok ortak noktanız olacak. Hikaye gerçekten güzel bir hikaye, kitaptaki kahramanımızı da çok mu çok seveceksiniz.

F.A.: Kimler okumalı kitabınızı?

H.D: Şöyle söylemek istiyorum. Buradan gerçekten çok büyük özveri ile çalışan yayınevimizin tüm emeği geçenlerine teşekkür ediyorum. Oradan geçmek gerçekten bir sırat köprüsü kadar zor.  Sekiz tane adlarına muhalefet servisi diyen arkadaş var ve maazallah noktasına virgülüne her şeyine müdahale yetkisi var. Özellikle içlerinde en kötümserin dahi kitaptan çok etkilendiğini gördüm. Öyle ki geçmişteki tüm davranışlarını yeniden sorguladığını ve yaşam şeklinde bile az biraz değişikliğe gittiğini fark ettim. Bu gözlem aslında bana umut verdi. Şimdi ise kitabı okuyanların tamamından olumlu dönüş aldı. Bunda belki çoğunun beni tanıyor olmasının etkisi olabilir ama mesela,

‘aslında hiç kitap okuyamam ama bir günde bitirdim’

‘epeydir kitap okumuyordum ama artık bununla başladım ve arkasını getiririm’

‘çok akıcı insan sürekli merak ediyor ve bırakamıyor’

gibi tarafıma yapılan yorumlardan beğenileceğini sanıyorum.

F.A.: Peki kitabın satışları nasıl gidiyor?

H.D: Daha önce bilinmeyen bir yazar olarak ustaların arasında boy gösterebilmek ciddi bir iş. Ama iki gün önce D&R da en çok satanlar arasına dörtyüzlü sıralardan giriş yaptı. Dün kırk ikinci sırada idi.

Henüz viral etki tam oluşmadığı halde çok iyi durumda. Umarım ve sanırım kısa bir süre içinde çok çok zor olan ilk on arasına girecek gibi duruyor. Eğer ilk üçe girerse zaten uçmuş demektir.

F.A.: Yeni bir roman projeniz var mı?

H.D: Bu pandemide boş zamanlarımın çoğunu çiftliğimde geçiriyorum. Sessizlikten mi bilemiyorum ama yeni bir romana daha başladım. Eğer okuyucularımız ilk kitabı beğenirse bunu da yayınlamaya cesaret gösterebilirim. Bu defaki roman polisiye.

Senin için hazırladığımız haberler