İdari açıdan ibra edilmemek ne oluyor? İbra edilmemek nedir?

16.10.2021 - 23:14 | Son Güncellenme: 25.12.2021 - 15:29

Galatasaray'da Mustafa Cengiz yönetimi idari açıdan ibra edilmedi. Peki İbra ne demek, ibra edilmeme ne demek, ibra edilmeyene ne oluyor gibi aramalar da sürüyor. Mustafa Cengiz yönetimine ne olacak? İşte tüm detaylar...

İdari açıdan ibra edilmemek ne oluyor? İbra edilmemek nedir?

Mustafa Cengiz yönetiminin idari açıdan ibra edilmemesi sonrası ibra konusu merak edilmeye başlandı. İbra nedir, ne anlama geliyor? İşte tüm detaylar...

İbra, var olan bir borcun alacaklı tarafından ortadan kaldırılması demektir. İbra, hem hâkim doktrin tarafından bir sözleşme olarak kabul edilmekte, hem de 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu m. 132'de ibranın şekle bağlı olmayan bir sözleşme olduğu belirtilmektedir.
 

İlgini Çekebilir
Tarihi karar çıktı. Fikret Orman ibra edilmedi!
Habere Git

İBRA NE DEMEK?

Türk Dil Kurumu'na göre Arapça'dan Türkçe'ye giriş yapmıştır. Anlam bakımından 'Aklama', 'Temize Çıkarma' sonuçları ortaya çıkan ibra etme sözcüğü, beraat kelimesiyle de yakın anlam içermektedir. İbraname kelimesi de bu sözcükten türemiş ve 'Aklama Belgesi' anlamı taşımıştır.

İlgini Çekebilir
Son dakika! Fikret Orman'ın ihracı istendi!
Habere Git

 
 
TDK'YA GÖRE İBRA ETMEK ANLAMI

İbra etmek, Türk Dil Kurumu'na göre Arapça'dan Türkçe'ye giriş yapmıştır. Anlam bakımından 'Aklama', 'Temize Çıkarma' sonuçları ortaya çıkan ibra etme sözcüğü, beraat kelimesiyle de yakın anlam içermektedir. İbraname kelimesi de bu sözcükten türemiş ve 'Aklama Belgesi' anlamı taşımıştır.

Ibra hukukta ne demek?
 


Sözlük anlamı aklama, temize çıkarmadır. İbra Arapça kökenli bir sözcüktür. Bir kimseyi belli bir borcu ödemekten veya bir edimi, yükümlülüğü yerine getirmekten kurtarmak anlamında kullanılmaktadır. Alacaklının alacağının bir kısmından veya tamamından vazgeçmesi de ibradır.

Ibra kararı ne tür bir karardır?


 
İbra, tüzel kişinin yetkili organının (Genel Kurul), sorumlu organın (Yönetim Kurulu) üyelerine karşı karar şeklindeki bir irade açıklamasıdır. Genel Kurul bu kararı ile Yönetim Kurulu üyelerinin söz konusu dönemdeki işlemlerini hukuka ve ortaklık açısından işin gereğine uygun bulduğunu beyan etmektedir.

Ibra edilmeyen yönetim ne olur?


Yönetim kurulu üyelerinden birini veya tamamının ibra edilmemesi halinde, ilgili yönetim kurulu üyesi veya üyeleri; kararın alındığı tarihten itibaren 3 ay içerisinde şirket tüzel kişiliğine karşı genel kurul kararının iptali amacıyla dava açabilir. ... Aksi takdirde dava hukuki yarar yokluğundan reddedilir.

Ibra kararı geri alınabilir mi?

Yönetim kurulu, denetçileri ve müdürleri(ortaklık yöneticileri) hakkında ibra kararı alınır. Hakkında dava açılmamış ve hükümlerini gerçekleşmiş bir ibra kararı genel kurul kararı ile geri alınamaz. ... Ancak ibra kararlarının iptal davasına konu olması işlem güvenliğine zarar getirmez

Senin için hazırladığımız haberler