IFAB'dan Ajansspor'a özel açıklama: VAR, el kuralı, 5 oyuncu değişikliği...

İsa Kethüda
29.09.2021 - 12:22 | Son Güncellenme: 29.09.2021 - 12:45

IFAB CEO’su Lukas Brud, VAR ve el uygulaması konusu da olmak üzere IFAB’ın bundan sonraki kural uygulamaları hakkında Ajansspor'a açıklamalarda bulundu. İşte detaylar.

IFAB'dan Ajansspor'a özel açıklama: VAR, el kuralı, 5 oyuncu değişikliği...

Hüseyin Özkök-AJANSSPOR

Bundan 2 yıl önce 2019’da, IFAB’ın Alman CEO’su Lukas Brud ile başta 2016/17 sezonunda ilk kez Hollanda Ligi’nde uygulanan VAR teknolojisini konuşmak için çok uzun bir röportaj gerçekleştirmiştim. Röportajı yaptığımda Türkiye’de 2018/19 sezonunda başlatılan VAR Teknolojisi ikinci sezonunun başlangıcındaydı ve kural hatası iddiaları dahil ciddi tartışmalar yaşanıyordu.

O röportajda ayrıca Brud’a VAR’ın yanında sürekli değişen futbol kuralları hakkında sorular da sormuştum.

Röportajdaki sorularımdan biri henüz yeni olmanın sancılarını çeken ve çok tartışma yaratan VAR sisteminin ne zaman iyi bir standarda ulaşacağıydı. Brud’un cevabı “2-3 yıl içinde VAR standardının iyi bir düzeye gelmesini bekliyorum” olmuştu.

IFAB’ın istediği standarda çok büyük oranda yaklaşıldı

Geçtiğimiz 2 yıl içinde VAR sistemi gerçekten önemli gelişmeler kaydetti. Bununla birlikte VAR’ı uygulamaya başlayan lig sayısı sürekli artış gösterirken, UEFA ve FIFA da kendi turnuvalarında VAR sistemini devreye soktular. Özellikle Euro 2020 ile birlikte VAR kullanımı artık başka bir boyuta geçti ve bence IFAB’ın istediği standarda çok büyük oranda yaklaştı. Hatalar sıfırlanmasa da ilk dönemdeki tartışmaların hissedilir derecede azaldığını tüm lig ve turnuvalarda görüyoruz.

IFAB yetkilisi Ajansspor'a konuştu

Diğer yandan IFAB el konusunda da son iki yılda değişikliğe giderek bu sezon başında yeni bir uygulamayı hayata geçirdi. Bu da bir oyuncunun el teması sonrasında golü atması dışında kendisine topun gelirken oluşan bir el temasında çarpma mı yoksa oynama mı olduğunun yorumunun hakeme bırakılması. Bir önceki uygulamada golden kısa süre önce hücum eden takımın oyuncularından birinin eline temas eden top her halükarda el ile cezalandırılıyordu.


İşte başta VAR ve el uygulaması konusu da olmak üzere IFAB’ın bundan sonraki kural uygulamaları ile ilgili olarak IFAB CEO’su Lukas Brud’a ulaştım. Kendisine sorduğum soruları kurumun Medya ve İletişim Direktörü Maximillian Müller aracılığı ile yanıtladı.

  • Hüseyin Özkök: Sayın Brud. Röportajımızın üzerinden 2 yıl geçtikten ve özellikle de EURO 2020 sonrası VAR sisteminin beklediğiniz standarda ulaştığını düşünüyor musunuz?


  • Lukas Brud: Dünya çapında yapılan büyük turnuvalar bize VAR-Teknolojisinin artık yüksek bir düzeye ulaştığını gösteriyor. Yanlış kararlarla ilgili tartışmalar çok açık şekilde azaldı.

"FIFA’dan gelen bir değişiklik talebi yok"

  • H.Ö: 2021/22 sezonu için VAR Protokolü veya el kitabında değişiklikler düşünülüyor mu?


  • L.B: Temmuz 2020’den bu yana artık her türlü değişikliği hayata geçirme tamamen FIFA’nın inisiyatifinde ve biz sadece oradan gelen değişiklik taleplerini değerlendiriyoruz. Şu ana kadar bize FIFA’dan gelen bir değişiklik talebi yok.

"El kuralında yeni düzenlemeler düşünülmüyor"

  • H.Ö: Son yapılan el kuralı değişikliği sonrası geri dönüşler nasıl oldu. Yine değişikliğe gidilebilir mi?


  • L.B: El kuralında uygulamada yapılan küçük düzenlemeler kuralın hakem ve oyuncular tarafından daha da anlaşılır hale gelmesini sağladı. Bize gelen bilgilere göre bu durum çok pozitif algılandı. Şu an için el kuralında yeni düzenlemeler düşünülmüyor.

"Testler bir süre daha devam edecek"

  • H.Ö: Peki başka kurallarla ilgili değişiklik düşünceleri var mı?


  • L.B: Şu anda açıklamanın uygun olmadığı bazı basit düzenlemeler dışında önemli bir değişiklik planlanmıyor. Bizim için en önemli konu beyin sarsıntılarında kalıcı oyuncu değişikliği uygulamasının test edilmesi. Ancak yapılacak değişikliğe karar vermek için henüz erken. Testler bir süre daha devam edecek.

"Uygulamanın kalıcı olması için henüz verilmiş bir karar yok"

  • H.Ö: Şu anda geçici olarak uygulanmakta olan 5 oyuncu değişikliği uygulaması kalıcı olacak mı?


  • L.B: 31 Aralık 2022’ye kadar geçici olarak uygulanmasına karar verilen 5 oyuncu değişikliği kuralı için araştırmalar sürüyor. Ancak bu uygulamanın kalıcı olması için henüz verilmiş bir karar yok.
Senin için hazırladığımız haberler