IFAB'tan futbola ragbi ve buz hokeyi kuralı!

Burak Alaca
29.11.2023 - 01:44 | Son Güncellenme: 29.11.2023 - 02:09

Uluslararası Futbol Birliği Kurulu (IFAB) futbola getirilmesi beklenen 2 kuralı test aşamasına sokma kararı aldı. İşte detaylar...

IFAB'tan futbola ragbi ve buz hokeyi kuralı!

Hüseyin Özkök-AJANSSPOR

Futbolda yeni kuralların uygulanmasına veya değiştirilmesine karar veren tek kurum olan IFAB, profesyonel futbolda geçici ihraçlara ilişkin bir test prosedürü yürütülmesine karar verdi. Ayrıca hakemle sadece kaptanın konuşmasına izin verilip verilmeyeceği konusunda da test yapılması kararlaştırıldı. Bunun yanında Almanya Futbol Federasyonu DFB'nin şiddete karşı uyguladığı yeni bir planı da onayladı.

İki test uygulaması kararlaştırıldı

Uluslararası Futbol Birliği Kurulu (IFAB) üyeleri 28 Kasım 2023 Salı günü Londra'da yaptıkları toplantıda iki test uygulanmasına karar verdi. IFAB bu iki önlem ile futbolda oyuncu davranışlarının iyileştirilmesi ve hakemlere saygının arttırılmasını amaçlıyor. 

Ragbi ve Buz hokeyi kuralları denenecek

Testlerden biri, bazı durumlarda yalnızca takım kaptanının hakemle konuşmasına izin verilmesini öngörüyor. Benzer bir kural ragbide uygulanıyor. 

Bir diğer test uygulaması ise, buz hokeyindeki gibi “ceza bankı” uygulaması. Bir süredir altyapı futbolunda denenen uygulama, oyuncuların geçici olarak oyundan ihraç edilmesini kuralını getiriyor. Bu uygulama ile hakemlerin sarı ve kırmızı kart arasında bir değerlendirme yapma şansları olacak. 

İlgini Çekebilir
Ali Koç 3 ismi açıkladı: "Bu hakemleri UEFA'ya IFAB'a şikayet edeceğiz"
Habere Git

Testlere katılım zorunlu olmayacak

IFAB’tan yapılan açıklamada her iki test prosedürünün kesin ayrıntılarının şu anda üzerinde çalışıldığı ifade edildi. Yapılacak değerlendirmede, gençler kategorisinde test edilen geçici ihraç kuralının yetişkin futboluna uyarlanıp uyarlanmayacağı ve cezaların ne kadar sürmesi gerektiğine karar verilecek. Ligler veya federasyonlar testlere aktif katılım başvurusu yapabilecek ancak testlere katılım zorunlu olmayacak. 

İskoçya'da oylamaya sunulacak

Toplantıda ayrıca IFAB İcra Kurulu'nun hakemleri stat hoparlöründen yapacakları VAR karar duyurularının kalıcı olarak kurallara dahil edilip edilmeyeceği konusunda Glasgow'da 2 Mart 2024'te yapılacak toplantıda oylamaya sunulması kararlaştırıldı. 

Dörtte üçlük çoğunluk sağlanması gerekiyor

FIFA’nın 2023 Kadınlar Dünya Kupası ve 2023 Erkekler Kulüpler Dünya Kupası'ndaki test ettiği uygulamanın yapılan bazı hatalara  rağmen genel olarak olumlu sonuçlar verdiği bildirildi. İcra Kurulu'nun bu kararı onaylaması durumunda, VAR uygulayan tüm federasyonlar ve ligler, stadyumdaki anonsları kullanmak zorunda olmayacak, kullanım isteğe bağlı olacak.
FIFA'dan daha eski bir kuruluş tarihi olan IFAB’ın İcra Kurulu futbol oyun kurallarının uygulanması konusunda karar vermeye yetkili olan yegane kurum. İcra Kurulu'nun sekiz üyesinin dördü FIFA dördü İngiltere, Galler, İskoçya ve Kuzey İrlanda'da federasyonlarından oluşuyor. Kuralların değiştirilmesi veya yeni bir kuralın uygulanması için dörtte üç çoğunluk gerekiyor.

İlgini Çekebilir
IFAB'dan kalecilere yeni kural! Yasaklandı...
Habere Git

IFAB ayrıca DFB'nin başvurusunu da onayladı.

Şiddeti önleme projesi kapsamın Alman Württemberg Futbol Federasyonu (WFV) tarafından yapılan  "Dur - beş dakika ara" uygulamasının tüm Almanya’da yapılması için DFB’nin IFAB’a yaptığı başvuru da kabul edildi.

Yapılan uygulamada, hakemlere karşı oyuncu, takım görevlisi veya seyircilerin agresif tutum sergilemeleri durumunda hakem tarafından beş dakikalık bir sakinleşme arası verilip zaman durduruluyor. Bununla birlikte oyunun kesintiye uğramasını önlemek ve olası çatışmaları zamanından önce sakinleştirmek amaçlanıyor. Hakemler, bu kararı verirken diğer spor dallarından da bilinen "T" hareketi ile oyunun durdurulduğunu işaret ediyorlar. Hakem iki kez bu hakkı kullandıktan sonra üçüncüsünde maçı tatil edip soyunma odasına gidiyor.

Senin için hazırladığımız haberler